elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Igualtat presenta dos campanyes educatives en Sagunt contra el sexisme i la violència de gènere

Igualtat presenta dos campanyes educatives en Sagunt contra el sexisme i la violència de gènere
  • El sexisme en els joguets i la prevenció de la violència de gènere en els col·legis

La Delegació d'Igualtat de l'Ajuntament de Sagunt ha presentat ds campanyes educatives contra el sexisme i la violència de gènere. D'una banda, 'El sexisme no és un joc' per a qüestionar els estereotips sexistes que recauen en els joguets, i per una altra, un programa de coeducació dirigit als centres de primària amb dos apartats: 'La caixa de gènere' i la 'Guia de patis educatius'.

Com en anys anteriors en estes dates, Igualtat torna a presentar, en esta ocasió amb el nom 'El sexisme no és un joc', una campanya per a qüestionar els estereotips sexistes que recauen en els joguets i la càrrega simbòlica dels jocs tradicionalment adjudicats en funció del sexe. Serà en línia i es difondrà en els centres educatius de primària i per les xarxes socials.

Segons informen des d'este departament municipal, amb este projecte es pretén trencar amb els estereotips sexistes que condicionen els xiquets i xiquetes a uns determinats jocs, ja que estos poden ser una ferramenta privilegiada per a avançar en la superació d'estos estereotips presents encara en la nostra societat. La reproducció de conceptes sexistes a través dels joguets impedixen el ple desenvolupament dels xiquets i xiquetes. Per això, és necessari que les persones adultes promoguen l'educació en els valors de la igualtat de gènere per a facilitar que tant xiquets com xiquetes puguen desenvolupar tot el seu potencial en qualsevol àmbit de la vida, respectant les diferències i no caient en discriminacions per raó de gènere.

Esta campanya és finançada a càrrec dels crèdits rebuts del Ministeri de la Presidència, Relacions amb les Corts i Igualtat, a través de la Secretaria d'Estat d'Igualtat, per a desenvolupar les mesures recollides en el Pacte d'Estat Contra la Violència de Gènere.

La Caixa de Gènere i la Guia de patis educatius

A causa de la pandèmia, enguany no s'ha pogut oferir de manera presencial el programa de coeducació dirigit als centres de primària i s'ha optat per preparar diversos materials que es repartiran en els centres a partir de gener.

La Caixa de Gènere és un projecte dirigit a sensibilitzar i intervindre activament en la prevenció de la violència de gènere des dels centres educatius d'infantil i primària. És un conjunt d'estratègies i recursos coeducatius, organitzats per nivells educatius i objectius, que facilitaran al professorat treballar amb perspectiva de gènere a les aules. Esta recopilació de recursos pretén fer més fàcil a la comunitat educativa la inserció en el currículum del seu alumnat les competències destinades a aconseguir la igualtat i equitat entre xiquets i xiquetes i combatre de manera activa les desigualtats que actuen com a germen de la violència de gènere.

L'alcalde de Sagunt i regidor d'Igualtat, Darío Moreno, ha destacat la importància que té que les noves generacions aprenguen la igualtat entre hòmens i dones des del principi, «per aquest motiu, aquesta Caixa de gènere incorpora tota una sèrie d'activitats per a treballar en els centres educatius, amb els més xicotets perquè aprenguen eixa igualtat tan necessària per a erradicar la violència de gènere. Parlarem de dones en la història, en la ciència, de diferents aspectes que puguen resultar d'interés per a les noves generacions, però que incorporen sempre aquesta perspectiva feminista, aquesta perspectiva d'igualtat». L'alcalde ha afegit que es tracta d'un xicotet acte en un any en què la pandèmia ha impossibilitat les activitats d'Igualtat en els centres educatius, «però consideràvem que era important que cada centre tinguera eixes eines essencials per a continuar cap a la meta final que és la igualtat plena entre homes i dones».

La Guia de patis educatius és una guia dirigida a la comunitat educativa que li proporcionarà les ferramentes necessàries per a analitzar si el pati del seu centre escolar està dissenyat tenint en compte la igualtat o la discriminació, si és inclusiu o exclusiu, i si està pensat perquè hi jugue una minoria o per a la majoria. La intenció d'esta proposta és facilitar a la comunitat educativa la tasca de construir espais de jocs basats en la igualtat, elaborant una proposta pedagògica per a convertir el pati en un espai educatiu amb una mirada coeducativa i inclusiva.

Estos dos projectes, la Caixa i la Guia, estan subvencionats per la Diputació de València, per estar Sagunt adherida a la Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere.

Pujar