elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Háblame de Sefarad, un projecte per a conéixer el patrimoni jueu de Sagunt

Háblame de Sefarad, un projecte per a conéixer el patrimoni jueu de Sagunt
  • L’Ajuntament de Sagunt i la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport donen suport a esta iniciativa nacional en què confluïxen l’educació en valors, el turisme cultural i el patrimoni jueu

MÉS FOTOS
Háblame de Sefarad, un projecte per a conéixer el patrimoni jueu de Sagunt - (foto 2)

Sagunt es convertirà en l’escenari del patrimoni jueu gràcies al projecte Háblame de Sefarad, un programa d’àmbit nacional pensat i adaptat de manera individual a cada una de les localitats espanyoles que encara mantenen vestigis del seu passat jueu. Háblame de Sefarad és un projecte integral en què confluïxen l’educació en valors, el turisme cultural i el patrimoni jueu. A més, pretén potenciar valors com l’empatia, la tolerància, el respecte, la interculturalitat i la multiculturalitat.

L’Ajuntament de Sagunt, a través de la delegació de Turisme, i la direcció general de Cultura i Patrimoni de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport donen suport a este programa que dona a conéixer la cultura jueva sefardita mitjançant un conjunt d’experiències innovadores formades per activitats d’aula que van acompanyades per les visites a ciutats lligades al passat jueu. Unes visites que s’adapten a tot tipus de públic, tant familiar com turista.

El projecte s'ha presentat este matí en el Saló de Plens de l'Ajuntament de Sagunt on han estat presents l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno; el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer; el vicepresident de la Cambra de Comerç España-Israel i Director General de les línies aèries L'A l'Israel Airlines LTD, Walter Wasercier; el Director General de Patrimoni de Centre Sefarad, Miguel de Lucas; la regidora de Turisme, Natalia Antonino; el regidor d'Educació, José Manuel Tarazona; la gerent de la Xarxa de Jueries en l'àmbit nacional, Marta Puig; i la gerent de Difusió i Accions Didàctiques Turisme Cultural, Sara Juchnowicz.

L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, ha assegurat que és un honor que un projecte d'àmbit nacional prenga com a punt de partida a Sagunt, amb el component que precisament va ser a la ciutat l'últim port des del qual van eixir els jueus en l'època medieval, “llavors em sembla que és una bona idea de tancar el cercle”. “Si hi ha una cosa bonica que té este projecte és l'ensenyament en valors, es tracta que siguem conscients de quin és el nostre passat. Nosaltres som un poble que prové de la suma de cultures de les quals ens hem de sentir orgullosos, i gran part ha sigut la cultura jueva”, continua Moreno.

“En este sentit, ens sentim molt orgullosos d'haver sigut la primera ciutat en la qual es plasma este projecte, i és un honor ser pioners en esta mena d'iniciatives. Per part de l'Ajuntament també dir que este és el primer pas de molts altres que han de vindre de consolidació de les rutes jueves perquè la població que vulga aprendre sobre el nostre passat realment troben a Sagunt un lloc d'acolliment al qual vindre i aprendre. Per part de tota la Corporació i de les diferents regidories som conscients que queda molta faena per fer, però que este és un magnífic començament per a eixa reconnexió amb les nostres arrels. Hem de continuar treballant per a projectar tota la potència que té Sagunt”, ha expressat l'alcalde.

La delegada de Turisme, Natalia Antonino, ha explicat el treball que s'ha dut a terme per a formar part d'este projecte i de la Xarxa de Jueries d'Espanya, un procés que ja es va iniciar en 2017 i que ha travessat diferents fases a través de les quals es pretén donar a conéixer espais com la jueria, la necròpoli, el Museu Històric i el Castell, entre altres elements emblemàtics de la ciutat. “Fa ja uns mesos que rebem la gran notícia que Sagunt entrava a formar part d'este projecte i jo vull donar les gràcies als meus anteriors companys, entre ells a Toni Gómez, per la seua labor realitzada en tot este procés, així com al departament de Turisme i a tots els implicats”, ha declarat Antonino.

A més, la regidora ha destacat que este projecte té una singularitat, i és que “Sagunt és pioner a fer esta iniciativa, és a dir, som la primera jueria d'Espanya que té un programa amb estes característiques i això té unes implicacions importants per al municipi a causa de la repercussió nacional i internacional de la ruta, tant en l'àmbit turístic, cultural, de difusió del patrimoni jueu i també de la resta de recursos turístics de la ciutat de diferents èpoques, així com a l'efecte d'ampliar les actuacions de rehabilitació del patrimoni jueu de la nostra ciutat”.

Francesc Colomer, secretari autonòmic de Turisme, ha remarcat que “amb el vostre treball heu aconseguit que Sagunt siga una autèntica referència en el que és la voluntat de construir un relat basat en la cultura, en la història, en allò que ens fa ser diferents, i això té molt a veure amb el Morvedre turístic que nosaltres busquem i que està ancorat també en la singularitat i a donar la millor versió”. Quant al programa ‘Háblame de Sefarad’, Colomer considera que “és molt útil perquè ens posa en el mapa d’allò positiu, rellevant, de la reconstrucció del nostre model turístic i de guanyar reputació i prestigi en el món. L'experiència de conéixer, rellegir i interpretar la història és una immersió cultural, educativa i turística de primer ordre, per tant, em sent molt concernit en esta història vostra i per això tractarem de continuar estant sempre al vostre costat”.

Ciutats com Sagunt es presenten com a l’escenari idoni per al projecte. L’antiga jueria, ubicada als peus del Castell, és la més important de la Comunitat Valenciana i una de les millor conservades del territori espanyol. Háblame de Sefarad proposa la interacció dels visitants amb este espai físic per a aconseguir una major empatia amb la comunitat jueva que va habitar l’antic Morvedre. Mitjançant un joc de rol pels carrers d’este barri es reviuran els difícils moments de finals del segle XV, les setmanes posteriors a la promulgació per part dels Reis Catòlics de l’edicte d’expulsió de tots els jueus dels regnes de Castella i Aragó el 1492.

D’esta manera, Háblame de Sefarad canvia totalment l’aprenentatge tradicional posant sobre la taula propostes didàctiques en què la reflexió i el joc van de la mà per a aconseguir finalitats com ara l’educació en valors, la posada en valor del patrimoni cultural i la difusió de la nostra història. Unes finalitats que, a més, traspassen els murs de les aules per a reivindicar el turisme cultural.

La gerent de Difusió i Accions Didàctiques Turisme Cultural, Sara Juchnowicz, ha expressat la seua emoció per trobar-se a Sagunt i ha destacat que hui és un dia molt important, “no totes les jueries d'Espanya oferixen les possibilitats que oferix Sagunt, i volem ressaltar el treball de patrimoni i d'arqueologia que es pot observar ací. Este és el motiu que ens ha portat a triar esta antiga jueria per ser el cas més emblemàtic que tenim a la Comunitat Valenciana”.

La gerent ha explicat els objectius del programa tant en l'àmbit local, nacional com a internacional, però ha destacat que, en l'àmbit local, el més important és fer valdre l'antiga jueria de Sagunt a través de tres aspectes: un programa educatiu, un programa turístic i un programa de patrimoni, és a dir “conjuminem tres conceptes que normalment van per separat i ací s'unixen; l'educació per l'interés de conéixer la història, el patrimoni per la seua posada en valor i el turisme perquè, per a conéixer-lo, cal visitar-lo. Per això, estos tres elements van de la mà i ens porten a la fi comuna del programa, que és crear experiències”.

D'altra banda, el Director General de Patrimoni de Centre Sefarad, Miguel de Lucas, ha mostrat la seua satisfacció per apadrinar este projecte i ha destacat que “el que més em crida l'atenció és la dimensió municipal de la consciència jueva a Espanya, com moltíssims municipis estan fent eixe pas avant, eixe salt de qualitat, per a recuperar el seu patrimoni i identitat jueva. Jo crec que és una cosa molt important recuperar esta identitat, treballar entre tots i donar suport a la idea de la trobada entre cultures, i un projecte com este és una bona manera de fer-ho. Sagunt és tot un referent en això i nosaltres sempre estarem al vostre costat”.

Pujar