elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Domus Baebia inicia el nou curs 2019-2020 amb les llistes d'alumnes completes

La Domus Baebia inicia el nou curs 2019-2020 amb les llistes d'alumnes completes
  • En total s'impartixen 18 tallers de diferents modalitats, com el de circ que és novetat enguany

Este matí ha tingut lloc l'inici oficial del curs 2019-2020 de la Domus Baebia, en el qual s'han presentat les dades sobre l'oferta formativa d'enguany sobre la cultura i diferents aspectes de la vida i la societat en l'època romana. En total són 18 elstallers que s'impartixen en la Domus, i enguany la novetatés el taller de circ. Cal recordar que la Domus Baebia, gestionada per la Conselleria, l'Ajuntament de Sagunt i l'Associació Ludere et Discere, va partir en els seus inicis amb 12 modalitats a les quals cada any s'han anat a fegint noves matèries.

Un aspecte que destacar són les inscripcions que estan completes des del moment inicial, per la qual cosa un anymés la Domus Baebia ha aconseguit completar el seu aforament des de la primera setmana en la qual es van obrir les inscripcions el passat 9 de setembre. En total seran 115 centres els que passen per les instal·lacions de la Domus, i la majoria d'ells provenen de València, Castelló i Alacant, però també d'altres llocs com Múrcia o Madrid. Entre els alumnes estrangers i erasmus, cal destacar la presència de lituans, holandesos, portuguesos, italians i francesos, la qual cosa convertix a la Domus Baebia en tot un referent mundial de la cultura clàssica, segons el president de Ludere et Discere, Enrique Martínez.

Cal destacar que la Domus Baebia és una experiència didàctica única a Espanya que rep cada dia 50 alumnes fixos procedents de centres públics, privats i concertats de dins i fora de la Comunitat Valenciana, sent 100 alumnesquan es realitzenitineraris en altresespaiscom la DomusdelsPeixos, la Via del Pòrtic o el Teatre Romà, entre d’altres. La majoria dels alumnes que participen en elstallerssón de l'ESO i de Batxillerat, encara que també hi ha un grup de primària de col·legis del municipi. A més d'esta funció formativa, la Domus Baebia també oferix assessorament a qui ho necessite, dies d'obertura al públic o altres dies d'esdeveniments especials, com el Dia de la Romanitat.

La Domus Baebia seguix la filosofia de “prohibit no tocar”, compta amb reproduccions d'elements d'època romana i té nombrosos tallers de ceràmica, indumentària, mosaics, cosmètica, etc. A més, es realitzen itineraris pels principals monuments de la ciutat. Normalment, els tallers es programen per alsmatins i elsrecorreguts a les vesprades.

A esteacte de presentació del curs, que s'ha desenvolupat a l'aula didàctica de la DomusBaebia, ha assistit la directora general d'Innovació Educativa i Ordenació de la Generalitat Valenciana, Margarida Castellano; l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno; el regidor d'Educació, José Manuel Tarazona, i el president de Ludere et Discere, Enrique Martínez.

La directora general d'Innovació Educativa i Ordenacióassegura que des de Conselleria donen suport a esteprojecte de la DomusBaebia i a l'objectiuprioritarid'acostar la cultura clàssica de manera atractiva a totl'alumnatdels centres educatius del nostreterritori. “Esteespai que ensenvolta de motivació cultural destil·lapassiópelmónclàssic i denota que les persones que ho fan possibleestantotalmentcompromesesamb la cultura en majúscules i que han trobat la complicitat a l'ajuntament, l'administració educativa i sobretot la complicitat de tot un poble i del CEFIRE”, ha expressatMargarida Castellano, qui a mésafig que, després d'11 cursos funcionant i més de 10.000 alumnesassistents, elsresultatssónexcel·lents i la Domus destaca per la seuaqualitat i el prestigi que ha guanyatesteprojecte.

L'alcalde de Sagunt ha destacat la col·laboració que existix entre les diferentsadministracions i entre el teixit associatiu, la qual cosa fan d’este “un projecte molt interessant que, encara que semble xicotet, estemparlant de tot un referent internacional en termes de cultura clàssica, didàctica i innovaciópedagògica, i és alguna cosa que des de l'Ajuntamentvaloremmoltperquèajuda a posicionar a la ciutatcom un producteúnic. La DomusBaebia forma partd'unaestratègia de ciutat que ens fa tindre un bon posicionamentremarcant la nostrahistòria, el nostrepatrimoni i les ganes que té la gent que es conega la realitat de la ciutat, d'onvenim i cap a onanem. És un projectemoltpotent que també ajuda a la nostrasocietat en termes econòmics i turístics, perquèensdóna a conéixer a moltagent”.

En estesentit, Darío Moreno ha destacat que, encara que és un projecte ja consolidat, ésnecessari que des de les administracions es continueapostant per açò. “Per partnostra ja estemparlant del projected'ampliació de la DomusBaebia. És un acord que nosaltresvolem reactivar i que es duga a terme, per la qual cosa el compromís de l'Ajuntamentésfermtant en termes de recursos com en difusió i ajuda de qualsevolaltretipus. Hemd'estartots a l'una, seguir ambl'alineació que s'haseguitfins ara i que ha permés que el projecteenlaire i aconseguixcatot el seu potencial”.

D'altra banda, José Manuel Tarazona ha explicat que “Sagunt s'haconvertit en el centre neuràlgic de la didàctica de la Cultura Clàssica al nostre país, però, a més, al costat de l'activitat de la DomusBaebia hi ha altresesdevenimentscomelsLudiSaguntini o el Festival de TeatreGrecollatíambelsqualsconsolidem a la ciutatdinsd'unmarc de referènciapioner de la didàctica de la Cultura Clàssica a Europa, i experts de l'àmbitd'institucionseuropeesensho confirmen. Nosaltresestimemmoltesteprojecteperquèésúnic i lidónaidentitat al projecte de Ciutat Educadora”.

Pujar