elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Domus Baebia inaugura el curs 2021/2022 marcat per la nova normalitat

La Domus Baebia inaugura el curs 2021/2022 marcat per la nova normalitat
  • Un total de 85 centres d'alumnat de primària, ESO i batxillerat, a més d'adults, assistiran als 8 tallers que s'imparteixen

Este matí, s'ha inaugurat el curs de didàctica clàssica en la Domus Baebia 2021/2022. El curs estarà marcat per la volta a la normalitat, encara que es continuarà comptant amb les mesures de seguretat preventives. En total s'impartiran 18 tallers didàctics en la Domus, però en estos moments s'estan oferint els tallers de: mosaics, llandes, joieria, higiene i cosmètica d'antiguitat, escriptura romana, ceràmica grega i també Baevia Fulvia. Com a novetat enguany es farà un taller de mitologia especialitzat i concentrat en els treballs d'Hèrcules, en el qual s'ha preparat també un calendari en llatí dedicat a la seua figura, amb activitats interactives en llatí, valencià i castellà, segons ha detallat Charo Marco, de l'aula de cultura clàssica, Domus Baebia.

Així mateix, estan els itineraris monogràfics que organitzen des de la Domus Baevia en el teatre, el fòrum i el museu històric; en col·laboració amb el departament de Turisme de l'Ajuntament de Sagunt el dels jaciments, la Via del Pòrtic i la Domus dels Peixos; i en col·laboració amb el Museu de l'Escena Grecollatina la visita a les seues instal·lacions.

Altres activitats programades són el 5 de març l'esdeveniment de matemàtiques científiques de la Seu Estalmat. També se celebraran el Dia dels Museus i el Dia de la Dona; col·laboraran amb la clausura del Festival de Teatre Grecollatí organitzat per Pròsopon; l'activitat de arqueogastronomía del CEFIRE, el congrés de la Societat Espanyola d'Estudis Clàssics (SEEC); el Màster de Secundària i finalment en els Ludi Saguntini, tant presencial com virtualment.

Són un total de 85 centres els que assistiran als tallers de la Domus, dels quals repeteixen 13, la procedència majoritària de la qual són de la província de València, encara que també hi ha d'Alacant i Castelló, a més de Huelva i Màlaga. De primària són 20 centres (11 públics i 9 concertats), i d'ESO, Batxiller i adults 65 (42 públics i 23 concertats). L'agenda està completa, amb 11 centres en llista d'espera que previsiblement se'ls podrà rebre al llarg de l'any.

La presentació ha comptat amb la participació de l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno; la directora general d'Innovació Educativa i Ordenació, Reis Gallego; el regidor d'Educació, José Manuel Tarazona; el president de Ludere et Discere, Enrique Martínez; l'assessor de cultura clàssica del Centre de Formació, Innovació i Recursos Educatius (CEFIRE), Xavi Villaplana; i des de la Domus Baebia, Amparo Moreno i Charo Marco.

El regidor d'Educació, José Manuel Tarazona, ha destacat el treball «ininterromput» de l'aula didàctica, que els ha portat a consolidar el projecte després de 14 anys, que «ha convertit a Sagunt en un centre neuràlgic de la cultura clàssica al nostre país i a Europa». Al que ha afegit que «a més, al costat d'altres activitats que s'estan desenvolupant, s'està considerant a Sagunt com un referent en matèria de manteniment del nostre patrimoni clàssic de l'època grecollatina. Un marc de referència en la cultura clàssica».

Per part seua, l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, ha destacat que «hem arribat a este punt gràcies a la gran faena que es fa; arribar a constituir un taller com a tal darrere porta molta investigació, que ens ajuda a enfortir tot eixe estudi de la cultura clàssica, tindre eixe coneixement que està dispers i és important agafar-lo i posar-lo en una unitat didàctica. I a partir d'ací innovar educativament per a veure com volem traslladar eixe coneixement». Així mateix, ha valorat la labor per mantindre el projecte viu després de la pandèmia i la valentia per a reactivar-lo. «Al cap i a la fi, s'ha convertit en un treball col·lectiu entre l'Ajuntament de Sagunt, la Generalitat, el Cefire i les associacions, i això demostra que Sagunt és cultura clàssica, i que quan parlem d'això parlem del nostre passat, i del nostre present i futur».

Finalment, per a la directora general d'Innovació Educativa i Ordenació, Reis Gallego, esta aula «és la primigènia, la més antiga que tenim, és l'inici del canvi de paradigma de l'ensenyament de la cultura clàssica» i suposa donar resposta a la necessitat d'eixe canvi que «els xiquets i xiquetes necessiten en l'ensenyament i com arriben als continguts que es volen transmetre, que vegen eixa connectivitat que hi ha entre el passat i el present».

També, durant esta presentació, el president de l'Associació Ludere et Discere, Enrique Martínez, ha anunciat que enguany tornen els Ludi Saguntini de manera presencial, del 4 al 8 d'abril i que a través de la web culturaclasica.net, a partir de gener, s'obrirà la inscripció per a participar en estos.

Pujar