elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Departament de Cultura de l'Ajuntament de Sagunt renova la ruta literària de l'historiador i poeta local Bru i Vidal

El Departament de Cultura de l'Ajuntament de Sagunt renova la ruta literària de l'historiador i poeta local Bru i Vidal
  • Amb motiu dels actes del centenari del naixement d'esta important personalitat del municipi s'ha editat un fullet informatiu, s'han renovat les plaques i els codis QR deteriorats i s'ha col·locat una nova al Grau Vell

MÉS FOTOS
El Departament de Cultura de l'Ajuntament de Sagunt renova la ruta literària de l'historiador i poeta local Bru i Vidal - (foto 2)
El Departament de Cultura de l'Ajuntament de Sagunt renova la ruta literària de l'historiador i poeta local Bru i Vidal - (foto 3)

El Departament de Cultura de l'Ajuntament de Sagunt ha renovat la ruta literària de l'historiador i poeta local Santiago (Jaume) Bru i Vidal, que discorre per alguns dels llocs més emblemàtics del municipi. Amb motiu dels actes del centenari del naixement d'esta destacada personalitat de la ciutat s'ha editat un fullet, s'han renovat les plaques i els codis QR que estaven deteriorats i s'ha col·locat una nova al Grau Vell amb el poema Joguina per a una cantata.

La regidora delegada de Cultura, Asun Moll, ha convidat la ciutadania a «conéixer els llocs més destacats de la nostra ciutat a través de la gran qualitat dels poemes de Bru i Vidal». Ha indicat a més que «amb motiu del centenari del naixement del poeta i historiador s'han renovat i reubicat algunes plaques, així com s'ha reorganitzat la ruta, afegint una d'elles al Grau Vell, una zona del municipi a la qual Bru i Vidal dedica un dels seus poemes i que s'ha posat en valor recentment».

La ruta literària de Bru i Vidal és una idea original d'Olga Gargallo, professora de valencià de secundària, que s'ha materialitzat amb la col·laboració del Departament de Cultura i marca un recorregut turístic per la ciutat. Per a això s'utilitzen els poemes que Bru i Vidal dedica a molts indrets singulars del municipi, als quals es pot accedir a través dels esmentats codis QR. Estos llocs són: l'obelisc, el riu, l'escola, la Glorieta, la biblioteca, el mercat, la Plaça Major, l'Església de Santa María, el Calvari, el Teatre Romà, el Castell o la Gerència, entre altres. En este sentit, la delegada de Cultura, Asun Moll, ha agraït «la fantàstica tasca prestada per Olga, que ha fet possible materialitzar esta ruta i convertir-la en un atractiu cultural i turístic més per a veïns i visitants del municipi».

Jaume Bru i Vidal va ser un historiador i poeta que va nàixer en 1921 a Sagunt, ciutat on també va morir l'any 2000. Es va doctorar en Filosofia i Lletres i va ser cronista oficial de Sagunt i València. Entre la seua obra destaca la publicació d'estudis d'arqueologia, com Les terres valencianes durant l’època romana; i d'història com La València preromàntica d’Alexandre de Laborde. A més a més, va formar part del moviment de recuperació cultural valencià dels anys cinquanta a l'entorn de l'editorial Torre. La seua poesia comprén, entre altres, les compilacions Ala encesa (1950), Retrobament (1960, Premi València de Poesia), Cant al meu poble (1969) i Poeta en darrer cant (1985). La seua obra poètica està recollida en els volums Testimoni i ofrena (1988) i L’instant precís (2000), publicats per la Fundació Bancaixa Sagunt. L'obra històrica també està publicada en dos volums: Analecta històrica saguntina (1987) i Claus per a la història de València (1988). Va ser president de la Secció d’Història i Arqueologia de la Societat Lo Rat Penat i secretari general (1966-1973) de la Secció de Cronistes Oficials del Regne de València. El 1989 va fundar la revista Braçal, del Centre d'Estudis del Camp de Morvedre. L'any 2000 va rebre el Premi de les Lletres de la Generalitat Valenciana.

Pujar