elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La constitució del Consell Territorial de la Formació Professional (FP) ja és una realitat

La constitució del Consell Territorial de la Formació Professional (FP) ja és una realitat
  • Este Consell analitzarà les ofertes de tots els instituts, estudiarà les noves propostes d'FP que es puguen implantar i cap al mes de maig ja s'informarà la ciutadania de tota l'oferta formativa de Formació Professional que existirà pròximament

MÉS FOTOS
La constitució del Consell Territorial de la Formació Professional (FP) ja és una realitat - (foto 2)

Este matí ha tingut lloc la reunió de constitució del Consell Territorial de la Formació Professional (FP) a la qual han assistit diferents autoritats municipals i autonòmiques. Este és un comité consultiu, deliberatiu, propositiu i de participació social, vinculat a la conselleria competent en matèria d'educació.

Els consells operen al voltant de la seua àrea territorial amb l'objectiu principal de fomentar la Formació Professional integrada, la plena inserció laboral i professional de les persones joves i de la ciutadania amb necessitats de qualificació professional durant la seua vida laboral i professional. En este sentit el Consell Valencià de Formació Professional, com a òrgan consultiu superior, serà l'interlocutor vàlid per a la dinamització i promoció dels consells territorials de tota la Comunitat Valenciana.

L'estructura dels consells territorials de l'FP és la següent: Ple del consell, comissió tècnica, presidència i secretaria, com a òrgan unipersonal d'assessorament i de gestió.

A la constitució han assistit l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno; el regidor d'Educació, Josep Manuel Tarazona; la presidenta del consell sectorial de Formació Professional, María José Carrera; el secretari Autonòmic d'Educació, Miguel Soler Gracia; el director general de Formació Professional i ERE, Manuel Gomicia Giménez, i la secretària autonòmica d'Ocupació i Formació, Sonia Briones, entre altres autoritats.

L'alcalde de Sagunt ha explicat que «hui hem tingut una reunió per a posar en marxa este òrgan, que considerem que serà de gran ajuda per a l'FP i el que pretén és donar una mica d'unitat, coherència i estratègia comuna a les diferents perspectives respecte a la realitat de l'FP que tenim a la vall del Palància. La voluntat és que per part de Sagunt, però també comptant amb l'empenyiment de la resta de municipis, a poc a poc posem en comú quines són les situacions i ofertes, però també quina és la demanda que igual no estem atenent per part dels municipis perquè donem una resposta i amb això també incrementem el nivell i la qualitat de l'FP».

D'altra banda, el secretari autonòmic d'Educació, Miguel Soler Gracia, ha assenyalat que «el que intentem és donar resposta a les necessitats dels diferents sectors productius i les demandes de formació de la població perquè siga una oferta complementària, rica i que vaja donant respostes a eixe procés de formació al llarg de tota la vida en el qual estem immersos tot el conjunt de la població».

«Cada dia és més clara eixa necessitat de formació, cada dia s'està incrementant més eixa oferta de formació professional i cada vegada està sent més valorada pels diferents sectors socials», ha puntualitzat el secretari autonòmic.

En eixe sentit, Soler ha posat l'accent en el cas particular de Sagunt: «Ací a Sagunt, tant el Jorge Juan com l'Eduardo Merello han insistit en la necessitat de poder ampliar eixa oferta, però per a això necessitàvem poder millorar les infraestructures educatives del conjunt de la comarca i de Sagunt en particular. Precisament, la construcció del nou IES Número 5, és la que ens ha de permetre poder reorganitzar l'oferta educativa i, per tant, poder concentrar més l'oferta de formació professional en els dos centres assenyalats que passaran a ser els dos centres integrats de formació professional. El nou IES Núm. 5 comptarà amb 30 unitats d'Educació Secundària Obligatòria, més 8 de Batxillerat. El que queda clar és que tot l'alumnat d'ESO i Batxillerat que hui està en estos dos instituts, passaran a l'IES Número 5 i això és el que ens permetrà transformar-los, als dos, com a centres integrats de Formació Professional».

Els objectius dels consells territorials de l'FP són: participar en una planificació coherent de l'oferta d'FP a l'entorn de l'àrea territorial, atenent tant les necessitats reals de la ciutadania com les de l'entorn socioeconòmic; donar difusió i promoció de l'oferta educativa d'FP del sistema educatiu i de l'oferta d'FP per a l'ocupació a través dels mitjans més adequats en el territori; identificar noves competències professionals, garantint que estes responguen a les necessitats reals dels diferents sectors productius de les àrees territorials, així com elaborar propostes per a adaptar-se al canvi de model productiu, econòmic, energètic i social i, finalment, promoure accions i activitats que afavorisquen el procés d'inserció social i professional de les persones, atesos els pactes territorials d'ocupació.

Així mateix, Moreno ha indicat que «la creació d'este consell ha vingut en el nostre municipi acompanyada d'una notícia que considerem molt positiva, que és eixa decisió per part de la Generalitat de tindre dos centres integrats d'FP, com seran l'Eduardo Merello i l'IES Jorge Juan. Esta és una reivindicació que féiem des de fa molt de temps i que esperàvem que la Generalitat materialitzara en el menor temps possible. Cert és que això ve condicionat per les infraestructures educatives, ja que estem avançant en l'IES número 5 i les obres van a molt bon ritme, però caldrà esperar a poder comptar amb eixos nous espais educatius per a poder reorganitzar l'oferta educativa».

Darío Moreno ha assenyalat que «el Merello compta amb una especialització d'àmbit més industrial i l'IES Jorge Juan albergarà un ventall molt ampli de famílies i consolidant-se com eixe gran centre de referència d'FP. Amb eixa doble oferta jo crec que el municipi guanyarà moltíssim, sempre apostem per l'FP com una via de futur i insistim que a Sagunt gran part de la seua economia depén del que és la indústria i a això va associat a tots eixos graus en FP, però alhora anem creixent en sector terciari en altres àmbits i per tant és necessari que existisca tot eixe complement extra». A més, li ha agraït a la Generalitat per l'aposta que fa pel municipi i l'FP i ha animat a continuar treballant conjuntament.

D'altra banda, les funcions dels consells territorials de l'FP són: fer propostes a l'Administració educativa i laboral; crear entorns de debat i d'intercanvi que responguen als interessos comuns de l'àmbit productiu, educatiu i formatiu, en l'àmbit territorial d'actuació; fer el seguiment de l'aplicació en totes les localitats de l'àrea territorial del mapa d'FP del sistema educatiu i per a l'ocupació; promoure mecanismes entre els diferents agents relacionats amb la formació i l'ocupació per a establir una xarxa que impulse iniciatives transversals de millora de les competències professionals; proposar actuacions que possibiliten la millora de la inserció laboral; vetlar i promoure la incorporació de col·lectius desfavorits al sistema ordinari de formació; incorporar la perspectiva de gènere en la planificació d'FP, així com definir estratègies dirigides a la millora de la inserció professional de les dones; promoure projectes per a la transició del Sistema Integral de l'FP al món del treball; desenvolupar el projecte d'actuació i la memòria anual de cadascuna de les àrees territorials constituïdes i, finalment, elaborar informes, dictàmens i propostes.

«Este Consell, que s'ha constituït hui, analitzarà les ofertes de tots els instituts que hi ha en l'actualitat, estudiarà les noves propostes que es puguen implantar i a partir d'ací ja, el mes de maig aproximadament, informarem al conjunt de la població de com queda configurada l'oferta formativa d'FP en cadascun dels centres que hem assenyalat», ha afegit el secretari autonòmic a manera de tancament.

 

Pujar