elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Conferència de Jordi Casanovas Miró ‘El món funerari de la comunitat jueva medieval’

Conferència de Jordi Casanovas Miró ‘El món funerari de la comunitat jueva medieval’
    MÉS FOTOS
    Conferència de Jordi Casanovas Miró ‘El món funerari de la comunitat jueva medieval’ - (foto 2)

    El Centre Cultural Mario Monreal acull el 12 febrer a les 19 h la conferència de Jordi Casanovas Miró El món funerari de la comunitat jueva medieval. El doctor Jordi Casanovas Miró és expert en el món hebreu, epigrafista i conservador del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC). Este esdeveniment està dins del cicle de conferències 'La Ciutat Jueva' que la delegació de Cultura de l'Ajuntament de Sagunt i el Centre Arqueològic Saguntí han organitzat amb la finalitat de donar a conéixer el patrimoni jueu del municipi. Este cicle de conferències aprofundix en l'origen i els espais de la cultura jueva en el regne de València i en concret a Sagunt.

    Sagunt compta amb un patrimoni jueu i presenta diverses candidatures tant per a la Xarxa de Jueries d'Espanya, de la qual ja és finalista; a Segell de Patrimoni Europeu i està en procés la candidatura a Patrimoni de la Humanitat. Estes candidatures posen en valor el patrimoni històric del municipi i afavorixen una dinamització cultural. La Xarxa de Jueries d'Espanya 'Camins de Sefarad' actua de forma conjunta en defensa del patrimoni històric i el llegat jueu, promou projectes culturals, turístics i acadèmics, i realitzen una política d'intercanvi d'experiències nacionals i internacionals que contribuixen al coneixement i el respecte mutu dels pobles, cultures i tradicions.

    Jordi Casanovas Miró va nàixer a Barcelona el 25 de octubre de 1953. Doctor en Filologia Semítica (Secció Hebreu i Arameu) per la Universitat de Barcelona. La seva especialitat és l'epigrafia hebrea medieval, tema de la seua tesi doctoral centrada en les inscripcions hebrees funeràries medievals d'Espanya, tant des del vessant arqueològic com filològic que va ser publicada amb el títol Las inscripciones funerarias hebraicas medievales de España, Brepols, Turnhout (Bélgica 2004). Diversos articles sobre epigrafía i arqueología jueva completen la seua bibliografia. Com a tècnic del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) des de 1991 desenvolupa la seua tasca en el departament de Registre d'Obres d'Art i Gestió de Col·leccions, orientant la seva activitat en el registre i en la documentació relacionada amb la formació de les col·leccions del MNAC. De forma complementària el seu interès s'ha centrat en l'estudi, la conservació i la presentació dels abundants materials de pedra, procedents en bona part dels edificis de caràcter religiós, conservats o desapareguts de la ciutat de Barcelona. La publicació de l'obra El Museu de l'Acadèmia de Bones Lletres. Dades per a una Història (Barcelona 2009) ha estat el resultat de la tasca de buidat de l'arxiu de l'Acadèmia relacionat amb el tema entre 1835 i 1932. Ha dedicat també la seua atenció a la protecció i salvament de les obres d'art en el període de la Segona República i la Guerra Civil.

    Pujar