elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Compromís instarà el ple a posicionar-se en defensa de la cultura i l’ensenyament en valencià

  • El grup nacionalista a l’ajuntament de Sagunt defineix com a “preocupant” els episodis recents de censura i algunes declaracions fetes per representants del govern actual de la Generalitat

)- Compromís per Sagunt demanarà en el pròxim ple de la corporació, del 3 d’agost, un front comú de tots els partits polítics en defensa de la llengua valenciana. I és que, tal i com recull la moció que presentaran ‘En defensa de la cultura i l’ensenyament en valencià’, referint-se al context de “persecució” que està patint la llengua: “Esta situació ha confirmat els pitjors presagis possibles per a les persones que treballem al País Valencià perquè les diferents sensibilitats i identitats compreses al nostre territori es senten representades i vulguen formar part del projecte comú valencianista”.

En la moció, els valencianistes enumeren alguns exemples que s’han pogut viure en unes poques setmanes, com la cancel·lació de la subscripció a revistes escrites en valencià a Borriana. Una decisió del govern borrionenc de PP i VOX que “va tindre una ràpida resposta per part de la societat civil que es va manifestar davant del centre cultural fa un parell de setmanes aconseguint, finalment, que a hores d’ara la subscripció a estes revistes s’haja restaurat”. 

Un altre cas que es fa referència en la moció és el de la decisió del govern de Torrent de PP i VOX de canviar el nom a l’auditori Vicent Torrent de la localitat de Torrent, que també va provocar una ràpida reacció de la societat civil ja que el líder de l’històric grup en valencià Al Tall “ha sigut peça clau en la recuperació de la música tradicional valenciana unida a una ferma lluita pel reconeixement de la nostra identitat com a poble. Sense cap mena de dubtes, el creador del ‘Tio Canya’, gran musicòleg i membre del Consell Valencià de Cultura no és mereix eixe tracte per part dels seus governants”.

Des del grup municipal Compromís per Sagunt no només demanen una defensa de la cultura en valencià, també sol·liciten un posicionament sobre l’ensenyament en valencià:  “(...) el nou conseller d'Educació, José Antonio Rovira (PP), ha marcat com a prioritat la modificació de la llei de plurilingüisme per a eliminar el valencià de les zones castellanoparlants, reduint a la mínima expressió l’ensenyament del valencià en comarques que pertanyen a un territori que per llei té reconeguda la cooficialitat de les llengües castellana i valenciana i, per tant, necessita que les noves generacions coneguen les dues llengües per a respectar els drets lingüístics dels valencianoparlants, que són vulnerats cada vegada amb més freqüència.”

Acords

Compromís per Sagunt demanarà els següents acords a la resta de forces polítiques:

  1. Mostrar el suport a Vicent Torrent i a tots els creadors de música en valencià. Fer arribar este acord a l’Associació de Músics i Cantants Valencians.
  2. Demanar al govern valencià que es mantinga l’ensenyament en valencià a les zones castellanoparlants en el grau previst a la llei de Plurilingüisme, i que implemente les mesures adequades perquè tot l’alumnat valencià, en finalitzar la seua escolaritat obligatòria, conega i siga capaç d’usar les dues llengües oficials.
  3. Impulsar des de les biblioteques municipals el coneixement de les publicacions periòdiques en valencià, tant infantils com d’informació general. També augmentar el fons bibliogràfic amb l’adquisició de més llibres no només d’autors/es en valencià sinó també traduccions d’altres llengües.
Pujar