elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Compromís insta al Govern a restituir l’avaluació d’impacte ambiental per a les plantes fotovoltaiques

Compromís insta al Govern a restituir l’avaluació d’impacte ambiental per a les plantes fotovoltaiques
  • Maria Josep Picó ha instat avui al Govern estatal a “la restitució del procediment d’avaluació d’impacte ambiental, anul·lat amb motiu de la guerra d’Ucraïna"

Maria Josep Picó ha intervingut avui en la sessió de la Diputació Permanent del Congrés dels Diputats on s’ha convalidat el Reial Decret llei 5/2023 de 28 de juny pel qual s’adoptaven diverses mesures socials, entre elles, iniciatives de resposta de les conseqüències econòmiques i socials de la guerra a Ucraïna o transposició de directives europees.

El Govern estatal, mitjançant aquest reial decret llei, promou facilitats per a augmentar la instal·lació de punts de recàrrega per al vehicle elèctric i incrementar la seua potència i, amb això, mitigar la denominada ‘ansietat d'autonomia’ d'electricitat. Tanmateix, per contra, el text que s'ha confirmat hui “no té en consideració l'ansietat generada en els territoris –com a mostra el sorgiment de coordinadores ciutadanes- davant la falta d'avaluacions d'impacte ambiental dels projectes fotovoltaics”. Aquest reial decret llei estén en sis mesos el termini per a acreditar l'obtenció de l'autorització de construcció en els projectes renovables i emmagatzematge amb permisos d'accés posterior a 2018, però “no preveu la restitució del procediment d'avaluació d'impacte i així incrementar les restriccions ambientals als projectes fotovoltaics, en llaures a la transició energètica, aprovades pel Reial decret llei 20/2022 pel qual es van adoptar mesures de resposta a les conseqüències econòmiques i socials de la Guerra d'Ucraïna, entre altres, i es reduïen les exigències de l'avaluació de danys sobre el medi ambient”, esgrimeix Picó.

En l'actualitat, l'Administració General de l'Estat i les comunitats autònomes estan tramitant l'autorització de construcció de prop de 1.000 plantes renovables, de les quals el 80% són plantes fotovoltaiques i el 20% eòliques, que totalitzen prop de 68 GW de potència instal·lada. A Sagunt, la gigafactoria de bateries de PowerCo, un Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE) del vehicle elèctric que requereix de dos centrals fotovoltaiques que sumen 150 megavats, 0,15 gigavats. I, com apunta la regidora, “han necessitat, almenys, de l'expropiació forçosa de 260 hectàrees de sòl fèrtil en plena producció de tarongers i pròximes a àrees naturals d'alt valor en biodiversitat, com la Marjal dels Moros, espai integrat en la Xarxa Natura 2000 i Zona d'Especial Protecció per als Ocells. Tot això, sense avaluació ambiental”.

Picó subratlla que el Govern reconeix que “es fa necessari garantir les condicions que faciliten el compliment dels objectius establits en el paquet REPowerEU en resposta a l'agressió russa d'Ucraïna, és a dir, el desplegament accelerat alhora que responsable i sostingut en el temps de generació renovable, per al que es requereix una adequada integració social i territorial dels projectes”.

A més, Maria Josep Picó ha afirmat: “Hem d'evitar un impacte paisatgístic irreversible i una fragmentació territorial que dinamita corredors ecològics i conservació de la biodiversitat i els ecosistemes. Perquè la naturalesa també integra recursos per al progrés i riquesa a llarg termini, les solucions basades en la naturalesa s'han revelat com a potents vectors d'innovació i millora social, i constitueix un valuós escut verd de preservació ambiental i de protecció de la nostra salut i benestar”.

Més inversions per a les Rodalies de Renfe

La regidora de Compromís Sagunt també ha valorat l'ampliació del suport financer a les comunitats autònomes, entitats locals o ens supramunicipals que presten servei de transport col·lectiu urbà o interurbà. “Hem d'advertir que si bé la gratuïtat d'aquest servei públic ha sigut molt positiva perquè ha demostrat l'acceptació dels mitjans de mobilitat sostenible per part de les persones usuàries, aquestes mesures requereixen d'inversió en les infraestructures per a mantindre un servei de qualitat. La falta de freqüència de trens, les avaries o la inseguretat d'horaris també està col·lapsant el servei de rodalies i aquesta mesura pot tindre un efecte bumerang i perjudicar el prestigi d'aquest mitjà de transport”.

A més de continuar donant suport al transport públic en general, “és apressant incrementar la inversió en els rodalies del País Valencià i insistir que el sistema de finançament autonòmic està caducat quasi una dècada, amb el que es perjudica la qualitat dels serveis públics valencians, atenent el nostre injust infrafinançament”, ha conclòs la diputada Maria Josep Picó.

Pujar