elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Centre Cultural Mario Monreal va acollir ahir la presentació del llibre 101 valencianas frente a mi espejo de Susana Gisbert

El Centre Cultural Mario Monreal va acollir ahir la presentació del llibre 101 valencianas frente a mi espejo de Susana Gisbert
  • Esta obra pretén donar veu a algunes dones relacionades amb València que van marcar una fita en els seus respectius àmbits a través de relats de ficció

La presentació del llibre 101 valencianas frente a mi espejo de l'autora Susana Gisbert va tindre lloc ahir dijous, 14 d'octubre, en el Centre Cultural Mario Monreal. Este llibre pretén donar veu a algunes dones relacionades amb València que van marcar una fita en els seus respectius àmbits, i el fa a través de relats de ficció. Esta activitat ha sigut organitzada per la regidoria d'Igualtat de l'Ajuntament de Sagunt.

L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, ha destacat en la presentació del llibre que «des de l'Àrea d'Igualtat sempre incidim a continuar parlant de feminisme, perquè el masclisme és una força viva que tendix no sols a perpetuar-se, sinó a transformar-se mentre que canvien les situacions i troben llocs on perpetuar-se i mantindre's».

En este sentit, Moreno ha assenyalat que «és important continuar fent eixa reflexió feminista per veure com el masclisme muta i com hem de modificar les nostres eines i reflexions per arribar a una societat més justa i igualitària. Per això és imprescindible la creació de referents que ens ajuden a crear eixa societat igualitària». A més, s'ha referit a Susana Gisbert com un «referent feminista».

D'altra banda, Susana Gisbert, ha indicat que «este llibre respon a un projecte que em va fer molta il·lusió i por alhora. No són biografies, són dones de diferents vessants i volia fer justícia a estes dones desconegudes i fer justícia a la nostra terra». A més, ha explicat que este llibre no conta la història d'estes dones, sinó que es posa en el seu lloc en un moment de la seua vida i compta una història compatible amb la seua vida i que pot ser veritat o no, «però podria haver sigut».

Així mateix, l'editor del llibre, Salvador Raga ha puntualitzat que «el llibre no és gens fàcil, este és una marató de relats en el qual apareixen moltes dones en diferents moments i situacions, i et fa preguntar-te per què eixa dona no està reconeguda. Este no és un llibre de biografies, este és un llibre de literatura basada en la realitat».

L'obra abasta algunes qüestions sobre les vivències i història d'estes dones com per exemple: Quantes dones van veure en terres valencianes els seus grans assoliments eclipsats o assumits pels hòmens que estaven al seu costat?, Sabem que la primera advocada a Espanya va ser valenciana?, O que no va haver-hi dones en la Judicatura, la Fiscalia o les Forces i Cossos de Seguretat fins als anys 70 del segle XX perquè la llei ho prohibia?, entre moltes d’altres.

Susana Gisbert Grifo, nascuda a València en 1966, és una fiscal especialitzada en violència de gènere, portaveu de la Fiscalia Provincial de València, escriptora i feminista. El seu compromís amb valors d'igualtat i inclusió va en paral·lel a novel·les i col·laboracions en premsa escrita, ja que ha escrit novel·les com Mar de Lija, Descontando hasta cinco, Remos de plomo, Balanza de género, Caratrista i No me obligues.

Entre els seus reconeixements, va obtindre el primer premi en 2009 del VIII Certamen de Narrativa Breu de l'Ajuntament de València, en 2012 del Certamen de Narrativa “Carolina Planells contra la Violencia de Género” i en 2013 del Certamen de Relats Curts “Mujeres” de la regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Benetússer.

Pujar