elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El CEIP María Yocasta ja compta amb una instal·lació fotovoltaica d'autoconsum en la seua coberta

El CEIP María Yocasta ja compta amb una instal·lació fotovoltaica d'autoconsum en la seua coberta
  • L'Ajuntament de Sagunt i l'IVACE sufraguen la instal·lació de 120 plaques solars a 15° d'inclinació amb una potència de 45 kWp. S'estima que la producció anual siga de 84’7 MWh.

MÉS FOTOS
El CEIP María Yocasta ja compta amb una instal·lació fotovoltaica d'autoconsum en la seua coberta - (foto 2)

L'Ajuntament de Sagunt, a través de les regidories de Medi Ambient i Manteniment, i amb la col·laboració de la delegació d'Educació, ha dut a terme la instal·lació fotovoltaica d'autoconsum elèctric en la coberta del CEIP María Yocasta. Concretament, s'han instal·lat 120 plaques solars a 15° d'inclinació amb una potència de 45 kWp i s'estima que la producció anual d'energia siga de 84’7 MWh.

Esta actuació té un cost total de 51.089,23 € (IVA inclòs), dels quals 26.560,96 € estan subvencionats per l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE), mentre que el muntant restant, prop de l'altra mitat, són a càrrec del Consistori.

La intervenció s'alinea amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'Agenda 2030 de les Nacions Unides i pretén reduir l'emissió de CO₂ en els edificis públics municipals, així com disminuir la despesa que suposa la factura elèctrica dels mateixos per a les arques de l'Ajuntament.

L'alcalde de Sagunt i regidor de Medi Ambient, Darío Moreno, ha indicat que s'estan instal·lant 120 plaques en el CEIP María Yocasta «per a aconseguir que siga autosuficient des del punt de vista energètic i fins i tot que produïsca excedents que puguem aprofitar per a altres consums d'altres edificis dels voltants. En definitiva, un salt cap a la transició energètica que és clau per a la reducció d'emissió de CO₂».

A més, Moreno ha recordat que l'Ajuntament continua amb la seua aposta per les energies renovables i ja han posat en marxa un altre projecte similar: «En este cas serà el pavelló d’internuclis conegut com l'Ovni, on també tindrem una instal·lació, d'una dimensió fins i tot superior a la del María Yocasta. Passos decidits cap a la sostenibilitat i cap al futur verd».

Per la seua banda, el regidor delegat de Manteniment, Pepe Gil, ha explicat que «açò no és més que continuar en la senda que comencem fa un any, d'instal·lar en edificis municipals, en el CEIP Maestro Tarrazona, en el CEIP Ausiàs March, i ara d'ací a poc també en el pavelló Ovni, les instal·lacions fotovoltaiques per a contribuir a la sostenibilitat no sols de la nostra ciutat, sinó de tot el nostre territori».

«Açò suposa una inversió que, d'una banda, disminuirà els consums dels col·legis i els centres sense disminuir la qualitat de l'energia que subministrem. Al mateix temps eixa energia que puga sobrar, la podem distribuir a diferents edificis municipals de manera que contribuïm a disminuir el consum global i, per tant, la despesa energètica de tot l'Ajuntament», ha avançat Gil. En la seua opinió, açò es tracta «d’un exemple de com han d'actuar també les empreses, que poden instal·lar fotovoltaica en els seus sostres, i no necessàriament han de destruir terreny que puga ser productiu».

Estos sistemes permeten, a més d'autoproveir-se d'electricitat, injectar energia al sistema general i funcionen automàticament.

L'Ajuntament de Sagunt, a fi de traduir el seu compromís polític en matèria de clima i energia comunes a tota la UE per a aplicar-los en el seu territori, es troba adherit a l'actual Pacte de les Alcaldies per al Clima i l'Energia (Covenant of Mayors for Climate and Energy), amb el qual es compromet a complir amb tots els objectius establits en el ‘document de compromisos oficial’. En este sentit, el 27 de maig de 2021 el Ple de la Corporació Municipal va adoptar l'acord d'aprovar el “Pla d'acció per al clima i l'energia sostenible del municipi de Sagunt – Horitzó 2030 (PAUS)”.

Pujar