elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El barri d’El Raval, protagonista en esta ocasió de la Passejada de Jane

El barri d’El Raval, protagonista en esta ocasió de la Passejada de Jane
  • L'activitat és una ferramenta de participació i diagnosi urbana que es realitza amb la intenció de detectar possibles millores en l'entorn urbà

  • El recorregut passa per àrees de la ciutat que formen part de l'estratègia d'intervenció del departament de Mobilitat

Els carrers del barri d’El Raval de Sagunt han acollit una caminada molt especial: la Passejada de Jane. Es tracta d'una iniciativa que va arrancar a Toronto l'any 2007 com a homenatge a la memòria de l'activista, periodista, urbanista, escriptora, sociòloga i economista Jane Jacobs, natural d’esta ciutat canadenca.

La Passejada de Jane és una ferramenta de participació i diagnosi urbana que es realitza amb la intenció de detectar possibles millores en l'entorn urbà, especialment relacionat amb la perspectiva de gènere. Per eixe motiu, el recorregut passa per àrees de la ciutat que formen part de l'estratègia d'intervenció del departament de Mobilitat.

El passeig, que va tindre lloc dissabte, va estar dirigit i guiat per Mariola Fortuño Bort, arquitecta i experta en urbanisme amb perspectiva de gènere. L'activitat va estar coorganitzada pels departaments d'Igualtat i Mobilitat.

El que es busca amb estos passejos és seguir l’herència de Jacobs i tractar de detectar possibles mancances i aspectes que poden generar conflicte en la trama urbana dels nuclis poblacionals des d'un punt de vista i una perspectiva de gènere.

La Passejada de Jane ha comptat amb la participació de l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, i el regidor de Mobilitat Urbana, Javier Raro, a més del Consell de la Dona i personal del Departament de Mobilitat, la població en general i altres col·lectius.

Així, al llarg de l'itinerari s'han analitzat qüestions com els entorns escolars i els seus equipaments; els contrastos d'avingudes amb trànsit i amb poca vitalitat; parcs que no conviden a l'ús, amb vegetació que està, però que no s'ha pensat per a l'ús social; descampats que poden suposar al mateix temps un problema i una oportunitat; la configuració i disseny dels espais, el mobiliari, la pavimentació, la vegetació, la il·luminació, el manteniment i neteja; així com detalls sobre les places, els parcs, l'equipament, les terrasses dels bars i espais sense ús; també, infraestructures per la mobilitat, voreres, itineraris per als ciclistes, tot el referent a les parades de transport públic, també les calçades i aspectes relacionats amb la senyalització; tot allò relacionat amb l'accessibilitat física i cognitiva, l'orientació i claredat espacial, la percepció de seguretat; o, la presència del cotxe, la proporció d'espai destinada al vehicle, el confort ambiental, l'habitabilitat, la qualitat paisatgística, entre altres assumptes.

Així ho ha explicat l'alcalde de Sagunt i regidor d'Igualtat, Darío Moreno: «Jornades com la de hui són molt importants perquè veiem la nostra ciutat amb una perspectiva oberta. L'activitat ha consistit, amb els ciutadans i ciutadanes, però també amb les associacions, a fer un recorregut pel barri d’El Raval i analitzar eixos aspectes de millora. Parlem d'accessibilitat, però també d'aspectes com la seguretat i el que volem, al cap i a la fi, és millorar la qualitat de vida de les persones que viuen en el nostre municipi. Volem una ciutat millor per a tots i per a totes».

El recorregut va tindre lloc pel barri d’El Raval. El punt d'eixida va ser l'avinguda del País Valencià a l'altura del carrer dels Horts; passant per davall dels ponts del ferrocarril i de la N-340; seguint pel carrer Rodamilans, amb direcció al col·legi José Romeu pel carrer de la Rosa; seguidament passant pel carrer dels Horts; arribant a la plaça de l’Antiga Moreria i, com a punt final, va ser el Camí Reial.

El regidor de Mobilitat, Javier Raro, ha explicat que «l'activitat té com a objectiu analitzar amb una perspectiva àmplia i amb una visió de conjunt una zona de la ciutat i, especialment, des d'una perspectiva de gènere». Al que ha afegit: «L'any passat vam fer esta activitat per primera vegada, estem molt satisfets, per la qual cosa la continuarem organitzant amb la intenció de realitzar alguna actuació. Sabem que les actuacions tarden a arribar, però d'esta manera l'anàlisi ja el tenim fet i pròximament intentarem actuar».

Jane Jacobs va nàixer als Estats Units el 4 de maig de 1916 i va viure a Nova York i Toronto, ciutats en les quals va activar moviments veïnals que van aconseguir detindre i cancel·lar obres que amenaçaven amb destruir les comunitats locals. En 1961 va escriure la seua obra més reconeguda: Mort i vida de les grans ciutats, un llibre d'enorme influència en què criticava durament als qui realitzaven plans urbanístics que no es fixaven en les qüestions humanes de la ciutat i les seues comunitats i que conduïen a la destrucció de l'espai públic. El seu activisme en este sentit la va convertir en tot un referent de l'urbanisme amb perspectiva de gènere.

Per a ella les qüestions clau eren: la importància de la relació de les persones amb l'espai públic; considerar i apreciar les xarxes creades pels diversos usos; entendre l’illa de cases com a unitat bàsica de la ciutat i la primacia del carrer com a aglutinador de la vida dels barris. Per a Jacobs el valor d'ús de carrers, voreres i places estava molt per damunt de qualsevol valor de canvi.

La Passejada de Jane partix de la iniciativa Jane’s walk, una sèrie de recorreguts inspirats en la visió de la ciutat que defensava Jacobs. Es realitzen al llarg del mes de maig, preferentment el primer cap de setmana, coincidint aproximadament amb la data del seu naixement. Estes caminades aposten per compartir l'experiència dels carrers com a espais públics i comuns plens de vida i de possibilitats, de trobades i de conflictes.
Per a més informació sobre esta iniciativa es pot consultar el següent enllaç: https://janeswalk.org/

Pujar