elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Aprovat el protocol de l'Ajuntament per a la prevenció i actuació enfront de l'assetjament sexual i l'assetjament per raó de sexe, orientació i identitat de gènere

Aprovat el protocol de l'Ajuntament per a la prevenció i actuació enfront de l'assetjament sexual i l'assetjament per raó de sexe, orientació i identitat de gènere
  • El document definix conceptes i tipologies al mateix temps que establix els mecanismes, possibles sancions per als qui cometeren esta infracció laboral greu així com les garanties que assistirien a les possibles víctimes

El Ple de l'Ajuntament de Sagunt ha aprovat este dijous, en la seua sessió ordinària corresponent al mes de febrer, el nou protocol del Consistori per a la prevenció i actuació enfront de l'assetjament sexual i l'assetjament per raó de gènere, orientació sexual i identitat de gènere.

La proposta, que partix de l'àrea d'Igualtat de l'Ajuntament de Sagunt, va ser defensada per l'alcalde i regidor del departament, Darío Moreno, i va tirar avant amb els vots a favor de PSOE, Compromís, IP, PP, EU i Cs, en contra de Vox i l'abstenció del Grup de No Adscrits (GNA).

Este protocol, que és un mandat exprés del Pla d'Igualtat laboral de l'Ajuntament de Sagunt aprovat pel Ple municipal a l'abril de 2021, establix processos i mecanismes efectius per a la detecció de casos d'estes tipologies d'assetjament en el treball i inclou accions per a la sensibilització i prevenció així com un procediment d'actuació coordinada que compleix amb els principis d'objectivitat, transparència i confidencialitat.

A més, determina que qualsevol acció o conducta d'esta naturalesa serà considerada com a infracció laboral molt greu i comportaria associades sancions que, d'acord amb el propi protocol, l'Estatut Bàsic de l'Empleat públic i la legislació vigent podrien arribar fins i tot a ser causa d'acomiadament disciplinari de la persona assetjadora i causa justa que permeta a la víctima sol·licitar la resolució del contracte de treball.

En este sentit, el document es basa en una extensa normativa de referència d'àmbit internacional, nacional, autonòmic i local i compta amb definicions clares dels tipus d'assetjament que una persona poguera patir ja siga d'índole sexual o amb motiu del seu gènere, orientació o identitat de gènere així com l'explicació de diversos conceptes lligats a les situacions d'assetjament. Així mateix, queden ben delimitades quines són les circumstàncies agreujants davant possibles casos.

Est protocol s'aplicarà a totes les persones que treballen en la Corporació i les investigacions dels supòsits d'assetjament seran aplicable a qualsevol d'elles que treballe dependències municipals, també personal en pràctiques i becari. En cas que es produïra una situació d'assetjament entre personal de l'Ajuntament i d'una empresa externa que compartixen lloc de treball, també s'aplicaria el procediment d'investigació recollit en el protocol, si bé l'adopció de mesures correctores es duria a terme de manera coordinada entre les empreses afectades i l'Administració.

El document té per objectiu principal previndre, sensibilitzar i erradicar l'assetjament sexual, l'assetjament per raó de sexe, d'orientació sexual i identitat de gènere del comportament, en les relacions laborals, de totes les persones que treballen en l'Administració local. De la mateixa manera pretén informar, formar i sensibilitzar als treballadors i treballadores sobre què es considera assetjament sexual, assetjament per raó de sexe, per raó d'orientació sexual i identitat de gènere; donar pautes per a identificar una situació d'assetjament amb la finalitat de previndre i evitar que es produïsquen; disposar de l'organització específica i les mesures necessàries per a atendre i resoldre els casos que es produïsquen; garantir la seguretat de les persones afectades, l'aplicació de les mesures que procedisca per a acabar amb l'assetjament; i l'aplicació dels procediments sancionadors.

Per a això es posaran en marxa accions com a campanyes de sensibilització per mitjà de xarrades, jornades, fullets, material informatiu i qualsevol altre mitjà que s'estime necessari, posant l'accent en l'aclariment dels conceptes d'assetjament sexual i assetjament per raó de sexe; estadístiques sobre intervencions i casos, les dades dels quals es publicaran anualment mantenint en tot moment l'anonimat de les víctimes, respectant així la seua intimitat i el deure de confidencialitat; avaluació dels riscos psicosocials, atenent especialment aquells col·lectius més susceptibles de patir assetjament; formació específica sobre l'assetjament per al personal ocupat; formació general en polítiques de gènere, igualtat entre dones i homes i intervenció davant els casos d'assetjament; o formació per a les persones de suport sobre procediment i manera d'actuació.

Per als supòsits en què es produïsca algun cas d'assetjament, s'habilita un procediment informal i un altre formal, mitjançant denúncies i queixes, que inclourà mesures cautelars que de cap manera podran suposar per a la víctima un perjudici o menyscapte en les seues condicions de treball, salarials ni la seua modificació substancial; també s'establix un termini de tramitació i la garantia de la confidencialitat de les investigacions. Tot això sense perjudici de la via judicial.

En el cas que, amb motiu d'un cas d'assetjament, s'òbriga un expedient disciplinari i este comporte una sanció que no comporte el trasllat forçós o l'acomiadament de la persona assetjadora, es prendran les mesures oportunes perquè la persona agressora i la víctima no convisquen en el mateix espai de treball. Així, la víctima tindrà l'opció de triar si preferix romandre en el seu lloc o sol·licitar un trasllat temporal que no suposaria ni millora ni detriment de les seues condicions laborals i que després hauria de confirmar-se com a definitiu mitjançant concurs.

L'objectiu i la voluntat primordial d'este protocol es resumixen en què, en cas de produir-se una situació d'assetjament en el si de la Corporació, ha de quedar garantida l'ajuda a la persona que ho patisca i evitar amb tots els mitjans possibles que la situació es repetisca.

«L'Ajuntament de Sagunt està fermament compromés amb les polítiques d'igualtat tant dins de la seua pròpia organització com en la prestació de serveis a la ciutadania, per la qual cosa no permetrà ni tolerarà l'assetjament sexual, assetjament per raó de sexe, per raó d'orientació sexual i identitat de gènere en cap dels centres de treball, ni en les relacions derivades del treball», és la declaració d'intencions que es fa en la presentació del document i que forma part també de l'exposició de motius amb la qual es va defensar l'acord plenari.

La guia d'actuació definix l'assetjament sexual en el treball com «una discriminació que es manifesta a través de la sexualitat» i que afecta «d'una forma majoritària» a les dones «gràcies a un entorn social de desequilibri i de poder». Esta desigualtat «es distingix de les aproximacions o relacions lliurement acceptades i recíproques, en la mesura que no són desitjades per la persona que és objecte d'elles».

Per això s'advoca per «abordar la problemàtica de l'assetjament sexual o per raó de sexe amb perspectiva de gènere» perquè «permeta situar-la en el context més ampli del desequilibri i la desigualtat estructural entre dones i homes, que és on tenen origen el masclisme i les conductes d'abús de poder».

En canvi, «s'entén per assetjament per raó de sexe quan s'infravalora, menysprea o humilia a una persona i/o al seu treball per ser d'un sexe determinat, normalment dins d'un ambient laboral amb gran segregació (masculinitzat o feminitzat)», s'explica.

«Mitjançant els protocols i els plans d'igualtat de l'Ajuntament de Sagunt, la transparència i la visibilització poden ser, a llarg termini, la millor estratègia de prevenció d'esta problemàtica. Contribuixen a la sensibilització del públic, a normalitzar l'abordatge d'estes situacions i a trencar el silenci que aïlla a les persones assetjades, els qui sovint desistixen de denunciar si se senten incompreses, desprotegides, culpabilitzades o estigmatitzades», s'argumenta.

Es tracta d'una qüestió que va més enllà dels drets de tota persona a ser tractada amb respecte i dignitat i a la igualtat i no discriminació en el treball. A més ací es veu implicada la salut en el treball i els possibles riscos físics, psíquics i psicosocials que es puguen derivar.

La Comissió d'Igualtat encarregada de l'elaboració del Pla d'Igualtat Laboral va aprovar este protocol en la seua sessió ordinària del passat 10 de febrer.

Pujar