elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Albert Llueca presenta la compilació de ressenyes de dones de Sagunt Ciutadanes Volum I

Albert Llueca presenta la compilació de ressenyes de dones de Sagunt Ciutadanes Volum I
  • En l'acte, organitzat per la delegació d'Igualtat, es va ressaltar la importància de difondre la història de les 25 dones que han sigut i són referents en la lluita per la igualtat

Albert Llueca va presentar ahir, dimecres, a la vesprada en el Centre Cultural Mario Monreal el llibre Ciutadanes Volum I. Esta publicació recull una compilació de ressenyes de dones de Sagunt que han fet i fan història a la comarca com a referents en la lluita per la igualtat. Així mateix, l'objectiu d'este llibre és visibilitzar el treball d'estes dones i crear referents.

L'acte va incloure la inauguració de l'exposició de les il·lustracions del llibre, creades per @aplatannart, que estarà en el vestíbul perquè la puguen visitar aquelles persones interessades des d'ahir, 7 de juliol, fins al dia 31.

La presentació va estar organitzada per la regidoria d'Igualtat de l'Ajuntament de Sagunt i l’Arxiu Camp de Morvedre, amb la col·laboració d'El Periódico de Aquí juntament amb Onda Cero Sagunt. Així mateix, en l'esdeveniment van participar l'alcalde de Sagunt i regidor d'Igualtat, Darío Moreno; la vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, portaveu del Consell i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mònica Oltra; l'autor del llibre i president de l'Arxiu Camp de Morvedre, Albert Llueca; i Cristina Rodríguez, que forma part del Consell de la Dona. A més a més, van assistir també membres de l'equip de Govern municipal així com regidors i regidores de la Corporació.

L'alcalde de Sagunt, i regidor d'Igualtat, Darío Moreno, va declarar que iniciatives com esta són imprescindibles perquè en la societat actual el masclisme encara impera en moltes facetes. «Hem de fer una revisió de molts aspectes de la nostra vida quotidiana per a assegurar-nos de tindre una societat igualitària i és una gran notícia que comencem a repensar això i ho fem des d'un punt de vista local, i que a més siga la societat civil la que ens demana també fer eixa reflexió», va afirmar el primer edil.

«Este llibre és un gran exemple d'eixa necessitat de fer introspecció i d'eixe reconeixement cap a tantes dones que ens han ajudat no sols a construir el món o l'Espanya de hui dia sinó també el Sagunt i el municipi que som. És un primer pas en eixa direcció cap a la igualtat i a trobar referents i traslladar-los a les nostres xiquetes i dones del demà», va agregar Moreno.

Per la seua banda, la vicepresidenta Mònica Oltra va recordar que «la genealogia de les dones està per fer, però es va confirmant a poc a poc, a través de llibres com este, que rescaten i trauen a la llum a tantes saguntines lluitadores».

«Crear genealogies de dones ens serveix com a societat per a redimir-nos davant tanta invisibilització. Moltes de les dones d'este llibre fa temps que van trencar les barreres, però veuen la llum ara», va explicar Oltra. «Es tracta de normalitzar en l'imaginari col·lectiu, i especialment en el dels xiquets i les xiquetes, perquè puguen anar interioritzant des de ben menudes i menuts que les dones podem ser el que vulguem i que no hi ha més límits que aquells que intenta imposar el patriarcat, uns límits que les dones d'este llibre han trencat magníficament, demostrant que les dones som i podem ser, per dret propi, però que a més a més podem aportar la nostra cosmovisió al món», va manifestar.

Albert Llueca, autor del volum va comentar, al fil d'esta qüestió que «l'educació és molt important, ja que l'educació tant a l'escola pública com a les cases fa molt» per la igualtat. «Els nostres xiquets i xiquetes no tenen referents de quines són les dones que han fet i fan història en el nostre municipi», va lamentar. Així mateix, va assenyalar que el llibre recopila ressenyes «que són històries que es poden contar en col·legis i instituts perquè les xiquetes i els xiquets puguen entendre la seua història més pròxima, la intrahistòria del municipi, de les persones i les dones que l'han fet».

Cristina Rodríguez, en representació del Consell de la Dona de Sagunt, que este 2021 compleix 30 anys, des que es va fundar el 1991, també es va referir a esta situació. «Les dones són les grans oblidades en els llibres d'història i és per això que cal remarcar-les i donar-les a conéixer perquè les nostres filles i els nostres fills tinguen referents femenins», va indicar. «És imprescindible donar visibilitat a les dones per a tindre referents femenins tant per a nosaltres com per a les futures generacions», va recalcar.

«La coeducació necessita també referents, i a través dels llibres podem començar el camí. En molts aspectes la història de Sagunt s'escriu en femení», va subratllar Rodríguez.

Este primer volum recopila les ressenyes de Cristina Plumed, Lola Torrent, Isabel Cordero, Mónica Navarro, Gloria Calero, Marga Pin, Teresa García, Evangelina Rodríguez, Carmen Aranegui, Victoria Kamhi, María La Jabalina, Carmen Leal, María Castaño, Laura Méndez, Tere Tur, Lina Badenes, Amparo Vayá, María Herráiz, Lola López, Amparo Sánchez, Begoña Cortijo, Maria Josep Picó, Palmira Benajas, Rosa Benet y Elena Uriel.

«La igualtat es construeix des de cada poble i ciutat, no és una cosa abstracta, i això implica que quan busquem referents ho hem de fer també entre les nostres veïnes que han aconseguit superar barreres i obstacles, i que en mons tan diversos com la cultura, la política, l'empresa o l'esport han aconseguit superar-se no sols a sí mateixes sinó també els obstacles que han trobat en la societat i que, malgrat eixa càrrega extra que han hagut d'assumir com a dones per a arribar a l'èxit, ho han aconseguit. Per això mereixen el nostre doble reconeixement», va apuntar l'alcalde.

«Visibilitzar, crear referents i donar oportunitats és necessari per a fer una societat més igualitària, i en això vosaltres heu sabut donar-li a estes veïnes un espai per al reconeixement públic amb la consciència que cal animar a altres dones a emprendre els seus propis camins», va destacar Mónica Oltra en referència a l'autor del llibre i al Consell de la Dona i l'Ajuntament de Sagunt. «Moltíssimes gràcies per creure que sense les dones ni passat, ni present, ni futur són possibles», va expressar la vicepresidenta.

Pujar