elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Rovira: “La intel·ligència artificial és un catalitzador de coneixement, però no pot substituir l’ésser humà i les seues emocions”

Rovira: “La intel·ligència artificial és un catalitzador de coneixement, però no pot substituir l’ésser humà i les seues emocions”
  • El conseller d’Educació intervé en el Consell d’Educació de la UE en representació de les comunitats autònomes

  • Reclama que l’existència d’un marc jurídic vàlid i flexible en esta matèria és de vital importància per a la Unió Europea

El conseller d’Educació, Universitats i Ocupació, José Antonio Rovira, ha afirmat que la intel·ligència artificial “és un catalitzador de coneixement, però no pot substituir l’ésser humà i les seues emocions”.

Rovira s’ha pronunciat així durant la seua intervenció en el Consell d’Educació de la UE, en el qual ha intervingut juntament amb el secretari d’Estat d’Educació, José Manuel Bar Cendón, en un debat polític sobre ‘La intel·ligència artificial en l’educació i la formació: combinar la innovació tecnològica amb una educació de qualitat per a tots’.

La intervenció del conseller ha arreplegat la postura comuna de les comunitats autònomes, ja que la Comunitat Valenciana assumix durant este semestre el càrrec de portaveu de la resta d’autonomies en el Consell de la UE d’Educació, seguint el mecanisme previst en el sistema de representació autonòmica.

José Antonio Rovira ha assenyalat que, en el context actual, complex i immers en grans desafiaments i canvis vertiginosos, l’arribada de la intel·ligència artificial (IA) “suposa un canvi de paradigma, una nova era”. “En este sentit les administracions públiques en general, i en concret les educatives, no poden mantindre’s al marge”, ha indicat.

El conseller ha assegurat que la IA “pot ser una gran aliada dels docents i dels estudiants i del sistema en el seu conjunt, reforçant-lo i redefinint-lo, que possibilite passar de coneixements superficials a uns altres més profunds”.

“No obstant això -ha continuat- la intel·ligència artificial ens pot portar a un aprenentatge superficial o a fer-ne un ús deshonest, i hem d’ocupar-nos que això no passe. No podem deixar que siga substitut de l’ésser humà”.

Així, el titular d’Educació ha assenyalat que l’existència “d’un marc jurídic vàlid i flexible en esta matèria és de vital importància, perquè les bondats de la IA poden captivar-nos per tindre trets de diví, però no podem oblidar que els falta l’experiència corporal, l’experiència visual, el tresor de l’humà, la intel·ligència emocional”.

Aprendre dels errors

Rovira ha assenyalat que la formació dels docents i la inclusió de la IA en els currículums de manera gradual “serà capital i ajudarà els nostres estudiants que no solament tinguen l’habilitat, sinó que siguen competents. Alhora reivindica les qualitats humanes, que ens fan únics i irrepetibles. Som una espècie creativa, no una legió de robots la principal capacitat dels quals està orientada a la productivitat, sense cap error, i per tant, reemplaçables en qualsevol moment”.

“Hem de continuar sentint por, dolor o plaer sense, alhora, prescindir de les tecnologies claus del futur”, ha conclòs.

Pujar