Castellano

Rocafort promou la defensa i promoció de l'horta amb ‘Tardor a l’horta’

Rocafort promou la defensa i promoció de l'horta amb ‘Tardor a l’horta’
  • Les activitats programades per a aquesta iniciativa es perllongaran fins al mes de desembre

MÉS FOTOS
Rocafort promou la defensa i promoció de l'horta amb ‘Tardor a l’horta’  - (foto 2)
Rocafort promou la defensa i promoció de l'horta amb ‘Tardor a l’horta’  - (foto 3)
Rocafort promou la defensa i promoció de l'horta amb ‘Tardor a l’horta’  - (foto 4)

L'Ajuntament de Rocafort ha engegat la primera edició del programa 'Tardor per l'Horta', una iniciativa que planteja diverses activitats entorn de la defensa i protecció del seu patrimoni més proper, l'horta.

Aquest projecte, que ja ha realitzat les seues primeres activitats, es perllongarà fins al 14 de desembre i inclou accions culturals, iniciatives reivindicatives i voluntariat veïnal.

"L'horta representa per a Rocafort un element insubstituïble, d'un valor incalculable com a pulmó d'oxigen, com a font d'aliments de primera categoria i salut, d'entorn amable per a la convivència veïnal. Per açò és necessari incorporar la veu i la sensibilitat de la població. Totes les activitats de 'Tardor per l'Horta' tenen a les persones com a protagonistes", ha explicat el regidor d'Urbanisme i Medi ambient, Eduard Comeig.

En el marc d'aquest projecte s'ha engegat el Observatori Ciutadà de l'Horta un espai en el qual veïns i veïnes es veuran implicats en el procés de defensa de l'horta.

En concret, els ciutadans podran participar en activitats com a passejos per l'horta, jornades formatives i tallers escolars, a través de les quals aconseguiran tenir una visió més real de les característiques d'aquest patrimoni i contribuir a l'elaboració d'una base de dades digital sobre la situació de l'horta de Rocafort.

Activitats programades

'La Tardor l'Horta' planteja diferents passejos els dissabtes 10, 17 i 24 de novembre així com dues vesprades formatives els dilluns12 i 19 de novembre, dues cites que permetran al participant a observar el territori agrícola del municipis i conèixer les seues característiques.

A més, estan programades diferents activitats al llarg dels pròxims dos mesos. En la programació trobem les següents cites:
- Domingo 11 de novembre a les 10 hores en el Parc dels Garroferes, tindrà lloc la iniciativa ciutadana 'Cuidem Rocafort. La suma de Tots'. Es tracta d'una trobada organitzada pels veïns i veïnes en el qual tot aquell que vulga pot col·laborar en el procés de neteja de residus de l'entorn del Barranco dels Frares.
- Dissabte 1 de desembre a les 11.30 hores en el Nou Espai s'exposaran les conclusions obtingudes pel Observatori Ciutadà de l'Horta.

- Domingo 2 de desembre a les 11 hores en la Casa de la Cultura se celebrarà una trobada presentada sota el títol 'Mirem i escoletem l'horta'. En aquesta trobada es realitzarà una anàlisi del paisatge de l'horta observant el present i el passat, i mirant cap al futur. A més, en aquesta mateixa activitat es realitzarà un passeig amb parades musicals en el jardí de la Casa de la Cultura, Vila Empare i els horts municipals.

• El divendres 14 de desembre a les 19 hores se celebrarà l'últim acte d'aquesta primera edició que conclourà amb la constitució del Consell Agrari Municipal de Rocafort. Aquest dia es triarà als representants que conformaran el consell i es marcaran les perspectives d'actuació per als pròxims mesos.

Un projecte sostenible

En el marc de la celebració de la primera edició de 'La Tardor l'Horta', representants dels municipis de Rocafort, Massarrojos, Burjassot i Godella van mantenir una reunió per a demandar la necessitat que la Generalitat present un projecte d'actuació que respecte l'horta.

Aquesta trobada, en el qual també van participar diferents associacions ciutadanes, va tenir lloc un any després de l'acord signat pels diferents municipis que instava al govern valencià a substituir l'anterior projecte.
Durant la trobada tots els presents van coincidir en la necessitat de crear un projecte sostenible que respecta el patrimoni de l'horta, per la qual cosa demanen a la Generalitat que el pla que s'engegue per a gestionar l'aigua de les pluges respecte el territori "amb la instal·lació d'infraestructures verdes que absorbisquen l'aigua i, a casa d'haver de realitzar-se, que la canalització fora soterrada".

 

Pujar