elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Revolució tecnològica, de la tradició al futur: així seran les noves barques de l'Albufera de València

Revolució tecnològica, de la tradició al futur: així seran les noves barques de l'Albufera de València
  • Actualment les embarcacions que naveguen en L’Albufera utilitzen motors de combustió, generalment de gasolina, que produeixen un alt impacte ambiental

MÉS FOTOS
Revolució tecnològica, de la tradició al futur: així seran les noves barques de l'Albufera de València - (foto 2)

El director general d'Energia i Mines, Manuel Argüelles, ha destacat aquesta setmana la necessitat de “conscienciar sobre la importància de la sostenibilitat per a avançar cap a un futur marítim descarbonizado” i ha subratllat l'aposta de la Generalitat per l'electrificació de les embarcacions tradicionals al parc natural de L’Albufera, iniciativa per a la qual la Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme té previst destinar 850.000 euros.

Argüelles ha realitzat aquestes declaracions en la inauguració de València Electric Boat Show, primera fira nàutica sostenible a Espanya dedicada a la transició energètica en la mar, que se celebra en la Marina de València fins al 14 d'abril.

En la seua intervenció ha apostat per l'electrificació dels vaixells d'esbarjo perquè “permeten la reducció d'emissions en utilitzar motors elèctrics en lloc de motors de combustió interna, milloren la qualitat de l'aire, tenen un menor impacte acústic i impulsen la promoció de les tecnologies netes”.

Així mateix, ha incidit en què contribueixen a un turisme sostenible i, per això, la Generalitat, concretament a través de Ivace+i Energia de la Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme està treballant en aquest àmbit i ha concedit un total de 456.000 euros per a impulsar l'electrificació de 15 embarcacions tradicionals que naveguen en el Parc Natural de L'Albufera de València.

Amb aquesta iniciativa, ha explicat “es persegueix contribuir a la promoció de la navegació elèctrica, més sostenible i menys contaminant, en l'entorn especialment sensible dels parcs naturals pel seu alt valor ecològic”.

Per això motiu, aquesta línia d'ajudes es considera una primera fase i en 2024 Ivace+i Energia ha realitzat una nova convocatòria, de 400.000 euros per a estendre l'electrificació dels motors a més embarcacions, ja que encara que algunes porten encara l'aparell tradicional de vela llatina per a mostrar l'experiència als turistes, totes es desplacen impulsades per motors de gasoil.

Per a aquesta segona convocatòria s'han rebut un total de 14 sol·licituds per a continuar amb l'electrificació d'aquest tipus d'embarcacions tradicionals al Parc Natural de l’Albufera.

Actualment les embarcacions que naveguen en L’Albufera utilitzen motors de combustió, generalment de gasolina, que produeixen un alt impacte ambiental, ja siga amb els fums o amb els abocaments a l'aigua de combustible o oli que poden produir, o amb el soroll que generen.

València Electric Boat Show

València Electric Boat Show 2024, organitzat per l'Associació Nacional de Vaixells Elèctrics i la Unió d'Empreses Nàutiques de la Comunitat Valenciana, i patrocinat per Iberdrola, és el primer esdeveniment a Espanya dedicat exclusivament a la mobilitat sostenible en l'àmbit nàutic.

De l'11 al 14 d'abril de 2024, en la Marina de València, experts, empreses, associacions i particulars relacionats amb la nàutica es reuneixen per a exhibir i provar embarcacions elèctriques i híbrides, així com discutir sobre la transició energètica en la mar.

Amb entrada gratuïta per a tots els públics, aquest esdeveniment busca promoure solucions tecnològiques per a un futur marítim més ecològic i ser un important fòrum de debat i promoció de pràctiques respectuoses amb el medi ambient en la indústria nàutica, marítima i portuària per al que compta amb la participació de destacats experts i professionals del sector que oferiran presentacions, taules redones i tallers sobre tecnologia de propulsió sostenible, punts de càrrega i turisme nàutic verd.

Pujar