elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Universitat de València reivindica les dones artistes contemporànies en una exposició a Requena

La Universitat de València reivindica les dones artistes contemporànies en una exposició a Requena
  • El Vicerectorat de Cultura i Societat, i l’Ajuntament de Requena inauguren la mostra amb l’obra d’autores que integren la col·lecció d’art Martínez Guerricabeitia, aquest dijous, 10 de novembre (18 hores), al Museu Florencio de la Fuente

La Universitat de València i l’Ajuntament de Requena inauguren aquest dijous, 10 de novembre, a les 18 hores, l’exposició ‘Art, dolor i compromís. Dones en la Col·lecció Martínez Guerricabeitia’ al Museu d’Art Contemporani Florencio de la Fuente, on romandrà oberta al públic fins el pròxim 12 de febrer.

Aquesta mostra pretén, segons expliquen els seus comissaris, Rafael Gil i Mariángeles Pérez, “posar en valor el quefer de les dones artistes les obres de les quals integren la col·lecció Martínez Guerricabeitia de la Universitat de València. Moltes d’elles són dones que van desenvolupar la seua labor en un context sociopolític que feia molt difícil la seua autonomia com a creadores. I, no obstant això, van aconseguir subvertir els paràmetres del poder que les subjugava. Unes altres, d’èpoques més recents, han gaudit d’un major prestigi en el seu moment, però encara hui la majoria d’artistes dones continuen reivindicant el seu lloc en un sistema artístic marcadament androcèntric”.

Així, algunes de les artistes representades en la mostra són, entre unes altres, Carmen Grau, Isabel Oliver, Carmen Calvo o Mavi Escamilla, guanyadora de la Biennal Martínez Guerricabeitia 2010.

D’altra banda, i d’acord amb els comissaris, “exemple de la consideració i de l’entorn moltes vegades hostil en el qual van expressar la seua creativitat sobretot durant el franquisme és la representació femenina que apareix en moltes obres de la col·lecció realitzades per altres autors”, com ara Josep Renau. “Unes imatges -sostenen- que mostren els estereotips presents en l’art contemporani patriarcal, que van ser el manteniment sobre el qual van traçar les seues trajectòries les artistes que malgrat l’adversitat van aconseguir expressar el seu compromís i lluita mitjançant l’art”.

Organitzen l’exposició la Universitat de València, a través del Vicerectorat de Cultura i Societat i la Col·lecció Martínez Guerricabeitia de la Fundació General UV, i l’Ajuntament de Requena, amb la col·laboració de Caixa Popular.

La inauguració de l’exposició té lloc dins del seminari ‘Les artistes en l’escena espanyola contemporània’, que la Universitat celebra els dies 10 i 11 de novembre a l’església de Sant Nicolau de Bari de Requena.

Pujar