26 de setembre de 2020 26/9/20

Cebrián: "Les dones són un factor clau per a canviar la concepció del sector agrari"

Cebrián: "Les dones són un factor clau per a canviar la concepció del sector agrari" - (foto 1)

  Més de mig centenar de dones del sector agroalimentari I la gestió pública s'han reunit hui a Requena per a participar en la segona jornada de dones agràries promoguda des de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural per a donar visibilitat al paper de la dona en el sector.

  A l'hora de les conclusions, la consellera d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, ha destacat la necessitat de "ser valents i conscients de les nostres habilitats i capacitats, fer-nos visibles, continuar amb el procés de canvi per a trencar el sostre de vidre agrari".

  Les històries personals de tres de les participants han mostrat traços d'eixe procés al parlar en públic de les seues experiències. En concret, Carmen Montó, directora financera de Coviñas, en els cellers de la qual s'ha celebrat la trobada; Carmina L. Cárcel, secretària de la DO Utiel-Requena, i María Ángeles Novellas, impulsora de Vinos y Sabores Ecológicos, que va ser a més la primera dona homenatjada en tradicional 'Nit del Llaurador', després de 40 anys d'història. Montó ha recordat que al principi del segle van incorporar la primera comercial a esta cooperativa vitivinícola de segon grau i que actualment les dones ocupen el 40% dels òrgans de direcció. "Aplanarem el camí a les futures treballadores", ha afegit.

  "El sector agrari és un sector molt masculinitzat i envellit, que mostra resistències al canvi", s'ha posat en relleu en les conclusions de la jornada enunciades per la consellera.

  "Hem de ser conscients i posar de manifest", ha subratllat Cebrián, "que les dones són un factor clau i imprescindible en la ruptura de la concepció del sector agrari i la de la dona com a cuidadora". S'ha insistit en el fet que per a trencar eixos patrons patriarcals i formes de concebre la vida és primordial l'educació.

  "Per a la dona la problemàtica és doble". Per un costat, la concepció negativa del món agrari i per un altre la necessària promoció de les dones en el sector. Per a abordar ambdós qüestions és necessària "la formació i la informació".

  La primera, perquè a través de la tradició i la innovació, es professionalitze el sector agrari. La segona, per a transmetre la cultura agrícola, la concepció del territori com a oportunitat, o l'existència de referents femenins en el sector.

  Entre les aportacions del sector agrari que és necessari transmetre s'han citat la volta les arrels, la generació de benestar, la capacitat d'alimentar a la resta de la societat, entre altres. Per a continuar en la senda del canvi que les dones presents en el trobada han assenyalat, són també precises mesures com ara una implicació més directa per part de les administracions i empreses, la creació de xarxes de dones, o afavorir la conciliació real.

  També es tracta "de no tindre por al canvi", ha reflexionat Carmina Cárcel, "d'iniciar el canvi en nosaltres mateixes per a provocar-ho" en la resta. Però perquè este paper clau de les dones siga eficaç en el món rural, estes "necessiten ajuda i visibilitat", ha afegit.

  Pujar