Castellano

Cap a una regulació del teletreball

Cap a una regulació del teletreball

    La ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha comparegut hui, davant la Comissió per a la Reconstrucció Social i Econòmica del Congrés dels Diputats, per a exposar les línies d'actuació del Ministeri de Treball enfront dels desafiaments, socials i econòmics, que ha plantejat la crisi sanitària de la Covid 19.

    Díaz ha detallat, durant la seua intervenció, el panorama laboral que ha suscitat la pandèmia al nostre país, i els mecanismes desplegats per a la contenció de la desocupació, amb especial atenció als ERTE i el seu efecte positiu en el manteniment dels llocs de treball.

    La titular de Treball ha agraït la labor desenvolupada des del SEPE, la Inspecció de Treball i la Tresoreria General de la Seguretat Social així com des de les entitats financeres, pels convenis acordats amb les seues entitats representatives, “que han permés l'avançament del cobrament de moltes prestacions”.

    La ministra ha defensat ha reclamat, en la reconstrucció social i econòmica que el país afronta després de la pandèmia, “treball estable i amb drets”, en contraposició a la precarietat i la temporalitat que, especialment des de la Reforma Laboral de 2012, va recordar, han retallat les respostes a la crisi i revessos econòmics, amb un efecte “nefast” sobre el mercat laboral espanyol.

    Díaz ha posat en valor l'Acord social per a la reactivació econòmica i el manteniment de l'ocupació, i ha assenyalat la labor de la comissió tripartida que, en el marc del Diàleg Social, continua treballant, actualment, en la pròrroga dels ERTE i la possibilitat de la seua extensió, per sectors, més enllà dels terminis estipulats, en al·lusió al Reial decret llei 18/2020.

    En el marc del gran Acord contra la Precarietat, proposat ja per Díaz en la Cambra Baixa i en la Cambra Alta, la ministra ha incidit en el desenvolupament de l'avantprojecte de llei, ja en exposició pública, que contemplarà la *laboralidad de les persones treballadores en plataformes digitals, els denominats ‘riders’, i ha destacat el desenvolupament de mesures legislatives, en el context del conveni 189 de la OIT, per a “transitar cap a un subsidi estructural” per al col·lectiu de persones treballadores de la llar.

    Díaz s'ha detingut en la necessitat de desenvolupar polítiques actives per a la creació de nou ocupació, amb singular atenció als més joves, la generació *milenial. “La seua inserció laboral ha estat llastrada per dues crisis consecutives. Han arribat fins ací surfeando l'ona de la precarietat i novament seran colpejats si no actuem”.

    Treball a distància

    A més d'implicar la reconstrucció social i econòmica en el context d'una transició verda, digital i fonamentada en l'economia social, la titular de Treball ha abordat la importància nuclear de les cures i la corresponsabilitat, detenint-se en un altre avantprojecte de llei, el del treball a distància, també en fase d'exposició pública, que regularà aquesta nova modalitat amb condicions de seguretat i garanties de desconnexió, perquè “no acabe sent un element de perpetuació de rols de cura”.

    Yolanda Díaz ha avançat la necessitat d'augmentar la “taxa de cobertura” de les persones desocupades, reformant un sistema de protecció per desocupació que “procure major seguretat jurídica i que ens situe “en línia amb el model de protecció social dels països del nostre entorn”.

    La ministra de Treball ha finalitzat la seua intervenció amb la crida a un “vertader pacte amb la societat espanyola”, encarant els reptes de la reconstrucció amb “raó i lleialtat”, en paraules de la filòsofa María Zambrano. Díaz ha apel·lat a la Comissió en l'obligació col·lectiva de “aportar certituds, a les persones treballadores i les empreses, en aquest escenari, incert i difícil” i ha afirmat que “només construirem un futur col·lectiu si som capaços d'imaginar-lo”. En aqueixa reconstrucció, va concloure, “no podem quedar fora les dones, perquè cap país tira avant sense les seues dones, és materialment impossible, ni sense l'energia i el potencial creatiu dels nostres joves”.

    Pujar