17 de gener de 2021 17/1/21

Recuperat a Brussel·les un quadre de Joaquín Sorolla valorat en tres milions d'euros

Recuperat a Brussel·les un quadre de Joaquín Sorolla valorat en tres milions d'euros - (foto 1)
  • El quadre ha sigut entregat aquest matí per part del dipositant en la seu de l'Ambaixada d'Espanya a Bèlgica

Agents de la Policia Nacional han recuperat a Brussel·les un quadre del pintor Joaquín Sorolla Bastida valorat en 3.000.000 d'euros. Sobre l'obra, titulada “Abans de la correguda”, existia una ordre d'intervenció emesa per l'Audiència Provincial de Màlaga en el marc de l'operació Malaia. Una vegada localitzat, el quadre ha sigut entregat aquest matí per part del dipositant en la seu de l'Ambaixada d'Espanya a Bèlgica.

La investigació va començar el mes de juny passat. Agents especialitzats en Patrimoni Històric de la Policia Nacional, i donant compliment a un Acte de l'Audiència Provincial de Màlaga, van dur a terme el registre d'un habitatge amb la finalitat de localitzar una sèrie d'obres que havien d'haver sigut entregades en el seu moment a l'Autoritat Judicial. Entre elles es buscava el quadre del pintor Joaquín Sorolla Bastida titulat “Abans de la correguda”.

Exposada a Nova York i traslladada a Brussel·les

La diligència va resultar infructuosa al no trobar-se cap de les obres reclamades, manifestant el propietari que les havia venudes feia uns quatre anys a una societat. Després d'això, els agents van revisar els permisos d'exportació i van comprovar que al quadre buscat se li havia concedit una autorització d'eixida del nostre territori amb possibilitat de venda.

Per això es van iniciar les gestions d'investigació oportunes amb la finalitat de determinar tant el parador de l'obra, com la identitat del seu propietari o persona que el representa. Els investigadors van constatar que l'obra pictòrica havia sigut exposada en una fira d'art i antiguitats de Nova York si bé, en advertir el dipositant que sobre l'obra podria existir algun tipus de reclamació, es va retirar de la venda.

Avançant en la investigació es va constatar que l'obra havia sigut depositada per la persona que havia sol·licitat el permís d'exportació en uns magatzems de Brussel·les.

Entregada en l'Ambaixada d'Espanya a Bèlgica

Una vegada es va tindre coneixement fefaent, a través de les gestions dutes a terme per l'Agregat de Policia Nacional en l'Ambaixada d'Espanya a Bèlgica, del lloc on es troba l'obra, es comuniquen els fets a l'Audiència Provincial de Màlaga que va emetre el preceptiu Acte al dipositant perquè fera lliurament de la mateixa en la seu de l'Ambaixada, extrem que s'ha dut a terme en el matí de hui. El propietari de l'obra, condemnat en el seu moment per l'Audiència Provincial de Màlaga en l'operació Malaia, va ser detingut com a presumpte autor d'un delicte d'insolvència punible.

Pujar