Castellano

Els ramaders valencians es manifesten a Madrid per exigir protecció al sector lacti

Els ramaders valencians es manifesten a Madrid per exigir protecció al sector lacti
  • Els convocants demanen al Ministeri d´Agricultura la publicació d´uns costos de producció oficials per al sector de boví de llet

MÉS FOTOS
Els ramaders valencians es manifesten a Madrid per exigir protecció al sector lacti - (foto 2)
Els ramaders valencians es manifesten a Madrid per exigir protecció al sector lacti - (foto 3)
Els ramaders valencians es manifesten a Madrid per exigir protecció al sector lacti - (foto 4)

Una representació de ramaders del sector lacti de LA UNIÓ de Llauradors i Ramaders, de la resta d'organitzacions de la Unión de Uniones, juntament amb les organitzacions OPL del Sur, OPL Nacional i Plataforma Stop Abusos de Talavera i Comarca “AGATA”, s'ha manifestat hui enfront del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació per a exigir eines reals per al correcte funcionament de la cadena de valor del sector lacti i demanar al Ministeri que no siga còmplice de la desaparició del sector de boví de llet.

El sector lacti està vivint una situació de total inestabilitat, no sols pels increments en els costos de producció que han experimentat en els últims mesos, sinó també pels mesos consecutius on el sector està venent per davall dels seus costos de producció, minvant considerablement la seua rendibilitat i trobant-se actualment en greu risc de desaparició, si els contractes lactis no s'adeqüen als seus costos reals de producció.

Una cosa que hauria de ser lògic, s'ha convertit en un maldecap per a milers de ramaders de boví de llet que reclamen que siguen escoltats i que no es permeta que es formalitzen contractes per davall de costos de producció.

Des que començara 2021, els costos de producció del sector lacti no han fet més que incrementar-se vertiginosament, la qual cosa, davant la irresponsabilitat de la resta de baules de la cadena del sector lacti, no es va repercutir en pujades en el preu pagat al productor. Des d'agost les manifestacions de Unión de Uniones no han cessat i no ho faran fins que s'aconseguisca un preu digne per la nostra producció, qui apunta al Ministeri de permetre el que la indústria i la distribució està fent.

Durant la concentració, els manifestants s'han dirigit per a continuar amb les seues reivindicacions, cap a un Mercadona pròxim, en considerar-los una baula clau en la formació de preus. L'organització apel·la a la responsabilitat de les grans superfícies en la formació de preus i reclama que, si li puja el preu als consumidors, aquest ha de repercutir-se en els ramaders. No és possible que pugen el preu en els lineals per a enriquir-se, apunten des de LA UNIÓ.

Els ramaders han exigit el compliment de la llei de la cadena alimentària de totes les baules de la cadena de valor i que el ministeri aplique amb contundència la normativa vigent per a fer-la complir. De la mateixa manera els convocants demanen al Ministeri d'Agricultura la publicació d'uns costos de producció oficials per al sector de boví de llet que servisquen com a punt de partida per a la negociació dels contractes lactis, que servisquen de garantia per a la rendibilitat de les explotacions i que s'actualitzen periòdicament, sobretot quan hi ha crisis del sector.

Així mateix, es demana una taula de negociació on siguen presents totes les organitzacions i on el Ministeri d'Agricultura actue de mediador i afavorisca un marc estable de les relacions contractuals entre les parts implicades, producció, indústria i distribució i sense que existisca posició de domini per cap de les parts. El Ministeri ha d'evitar els abusos que la indústria làctia exerceix sobre el sector de boví de llet, obligant a signar contractes que incompleix la normativa actual, per davall de costos de producció.

LA UNIÓ critica que, en aquest període de més de sis mesos de crisis i protestes, per part del MAPA s'ha evitat tractar de manera directa aquest assumpte: “Tenen totes les dades sobre com es comporta la cadena làctia, poden veure de primera mà la ruïna dels ramaders i les seues famílies i pràcticament estan de braços plegats, limitant-se a dir que analitzen la situació, es reuneixen amb el sector i que confien en la llei de cadena alimentària”

Mentrestant, les indústries continuen oferint als ramaders preus bastant per davall dels costos de producció, en un país deficitari de llet i amb els indicadors internacionals a l'alça, no hi ha excusa perquè es done una sostenibilitat econòmica als productors.

Pujar