3 de juny de 2020 3/6/20

Presentació del Med Blue Line

Presentació del Med Blue Line - (foto 1)

  Hui s'ha presentat, en l'Ajuntament de Rafelbunyol, el Projecte Med Blue Line que presentarà demà a la tercera convocatòria d'Accions Urbanes Innovadores (UIA) de la Comissió Europea.

  Med Blue Line és un projecte liderat per Rafelbunyol per a l'adaptació al canvi climàtic i compta amb socis holandesos, belgues i espanyols entre els quals es troben els Ajuntaments de Massamagrell, Museros, La Pobla de Farnals, El Puig i Puçol, Institut Universitari d'Investigació d'Enginyeria de l'Aigua i Medi Ambient de la Universitat Politècnica de València, Agrònoms (ETSIA), Aigües de València (Global Omnium), Green Blue Management, Fundació Finnova (Bélgica), Centre of Expertise Water Technology (Holanda) i Neanex BVBA (Bèlgica).

  Aquesta és la segona vegada que es presenta aquest projecte a la UIA, quedant-se l'anterior edició a les portes d'aconseguir la quantiosa cofinanciació europea. No obstant això, tots els socis tenen molta confiança en aquesta convocatòria, centrada en el canvi climàtic, perfecta per a aquest tipus de projecte que, a més, ha sigut reformulat incloent solucions pioneres.

  Aquest projecte té com a objectiu desenvolupar infraestructures urbanes innovadores fent servir els mateixos mecanismes de la natura per evitar inundacions a les ciutats, per tal de no alterar el cicle natural de l'aigua.
  Això és el que es denominen "Nature Based Solutions" (solucions basades en la natura) com per exemple la creació d'àrees de biorretenció, franges filtrants, millora de cunetes, filtres de sorra o balses de retenció i detenció: Estructures de retenció subterrànies i rases d'infiltració.

  L'alcalde de Rafelbunyol, Fran López, ha assegurat en aquest acte de presentació que siga quina siga la resolució d'aquesta convocatòria, "Anem a seguir presentant-se com a consorci, no formal, de municipis a distintes convocatòries de subvencions de la UE perquè tenim unes problemàtiques comuns a les quals el finançament de la UE pot donar solució".

  Med Blue Line pretén pal·liar les inundacions, el gran problema comú que tenen els 6 municipis socis com a conseqüència de la gota freda i de la seua situació geogràfica entre la mar i la muntanya. Un problema molt greu, històricament persistent, que sense una gran inversió no es podria solucionar".

  El projecte té un pressupost total de 5,9 m € dels quals es sol•liciten al Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) el 80%, és a dir, una subvenció de 4,69 m €. Cada ajuntament té un pressupost de 525.000 euros a més dels 1,5 m € d'Aigües de València per implementar Infraestructures Basades a la Natura.

  Les principals actuacions generals que recull aquest projecte són:

  - Regeneració del Camí Cebolla (impacte en els 6 municipis) mitjançant Sistemes Urbans de Drenatge Sostenible basats en la natura.
  - Desenvolupament de Projectes Puntuals de Solucions Basades en la Natura en els 6 municipis per evitar inundacions.
  - Posada en marxa de Carrils Bici de Drenatge Sostenible (BiciSUDS)

  A més, Fran López ha volgut remarcar també "la sinergia que estem generant entre la Universitat Politècnica, que té un immens capital de talent acadèmic que han posat al servei de les administracions locals, així com els Instituts tecnològics. Les ciutats més desenvolupades utilitzen aquest sistema de conjuminar el saber de les universitats, el saber de les empreses i el saber de les Administracions locals; un sistema que volem implantar en els nostres municipis.

  Pujar