Castellano

Quasi 4 de cada 10 empresaris valencians espera una caiguda dels seus beneficis l'any vinent

Quasi 4 de cada 10 empresaris valencians espera una caiguda dels seus beneficis l'any vinent
  • L'optimisme de les empreses valencianes sobre l'evolució de l'economia se situa lleugerament per damunt de la mitjana nacional.

La incertesa econòmica instal·lada a Espanya per l'impacte de la pandèmia de la COVID-19 ha generat un notable increment del pessimisme entre els empresaris sobre l'evolució dels seus negocis, encara que el nostre teixit empresarial és més optimista ara que durant els pitjors moments de l'anterior crisi.

No obstant això, la gran caiguda es produeix en les perspectives de negoci de les empreses valencianes davant l'aturada de la seua activitat, així com l'impacte que aquesta nova crisi generarà sobre ingressos i beneficis. A la Comunitat Valenciana, un 29% de les companyies entrevistades esperen que es reduïsca la seua facturació en els pròxims 12 mesos, i un destacat 37% que ho faça la seua rendibilitat.

Aquestes són algunes de les conclusions més destacades de la primera onada del *International *Business *Report de 2020: el baròmetre de la signatura de serveis professionals *Grant *Thornton, que analitza de manera semestral les percepcions i expectatives de més de 5.000 executius de 35 països de tot el món en el curt i mitjà termini. A Espanya, la investigació es realitza sobre 400 companyies d'entre 50 i 500 empleats.

En concret, l'optimisme dels empresaris consultats de multitud de sectors cau quasi a la meitat respecte a desembre de 2019; en aquells dies ja es van mostrar cauts per una possible desacceleració econòmica. No obstant això, ara aqueix optimisme de cara als pròxims dotze mesos torna a desplomar-se, passant del 40% al 24%. No obstant això, i malgrat l'inèdit que ha suposat una crisi que ha exigit un cessament complet de l'activitat econòmica de manera temporal, segons les dades històriques disponibles, els nivells de pessimisme no són tan preocupants com els de primer trimestre de 2011, quan va arribar a situar-se en el 8%. Si comparem la mitjana nacional amb la de la Comunitat Valenciana, les empreses valencianes tenen una visió una mica més positiva, ja que els optimistes ascendeixen al 26%.

El sentir dels directius espanyols queda per davall dels països del nostre entorn, ja que a la Unió Europea l'optimisme mitjà aconsegueix el 29% i a nivell global el percentatge dels qui confien en una bona evolució de l'economia aconsegueix el 43%. Els nostres empresaris es mostren menys confiats que els alemanys i britànics (31%), francesos (35%) i grecs (37%), encara que el sever impacte de la crisi sanitària ha deixat més tocats als empresaris italians (23%).

"Les dades obtingudes revelen que en l'anterior crisi els empresaris sí que van pronosticar una deterioració profunda i estructural. No obstant això, en aquesta ocasió sembla que sí que confien en una recuperació més ràpida de l'economia. Les dades macroeconòmiques són de tota manera preocupants, perquè el Banc d'Espanya acaba de situar la caiguda del PIB enguany en el 15,1% i la taxa d'atur en el 23,6% en el pitjor escenari dels tres que contempla, de manera que caldrà estar atent al desenvolupament de la pandèmia en la segona meitat de l'any” apunta Andrés Gurrea, soci director de Grant Thornton a la Comunitat Valenciana,

La incertesa econòmica, la major preocupació en el context post-COVID-19

Els directius espanyols sí que creuen, no obstant això, que la pandèmia és un dels principals factors que afectarà negativament la marxa de les seues empreses en l'any vinent. Si a la fi de 2019 només dos de cada quatre directius creien que aqueixa incertesa anava a perjudicar les seues organitzacions, hui ja són tres de cada quatre (75%) a nivell estatal i un 77% a la Comunitat Valenciana. Per tant, no tindre un horitzó de seguretat econòmica a la vista pesa més a Espanya que a nivell europeu (59%) i global (66%). És un sentiment que ens afecta molt més que en la pràctica totalitat dels països del nostre entorn consultats per Grant Thornton.

“La forta caiguda de sectors com el turisme, que representa el 12% del PIB, i el temor al fet que la seua recuperació es retarde respecte a la resta de l'economia i afecte el consum intern explica aqueixos majors nivells d'incertesa econòmica en comparació a la mitjana europea i als països del nostre entorn”, assenyala Carlos Fernández, consultor i expert econòmic.

Els empresaris moderen les seues perspectives de creixement

L'última onada del baròmetre també mostra que la previsió del comportament de les empreses per a l'any vinent està marcada pel fort impacte en els seus negocis que ha tingut lloc en els últims i complexos mesos.

A la Comunitat Valenciana, 2 de cada 10 empresaris afirmen haver reduït els seus ingressos o facturació en més d'un 5% en els últims 12 mesos (23%): una xifra inferior a la mitjana espanyola (28%), europea (42%) i la global (37%). Sobre la base d'aqueixa mala dada, un 29% dels directius valencians reconeixen que reduiran els seus ingressos durant el següent exercici, per davall de la mitjana espanyola, de la Unió Europea i a nivell global.

Quant a l'evolució dels seus beneficis que els directius valencians enquestats esperen per a l'any vinent, aquesta és notablement pitjor que la dels seus ingressos: 4 de cada 10 (37%) temen que descendisquen, una xifra inferior de totes maneres a la mitjana nacional (44%) i a la d'altres comunitats com Madrid (40%).

“Hem de ser cauts amb les xifres empresarials. L'enquesta recull encara pocs mesos de l'impacte de la crisi en les vendes i els beneficis de les empreses”, apunta Andrés Gurrea.

Quant a les exportacions, els dubtes sobre la demanda exterior també han augmentat entre els empresaris valencians. El suposat origen xinés de la pandèmia ha posat en relleu les febleses de les llargues i complexes cadenes de subministrament globalitzades, i ha impactat per exemple en els grans fabricants d'automòbils o de productes d'electrònica.

Si a la fi de l'any passat més del 40% els empresaris espanyols preveien incrementar les seues exportacions, ara només ho fan el 24% a nivell estatal i el 34% a la Comunitat Valenciana. Cal assenyalar de totes maneres que aquesta última dada és millor que la mitjana europea, la qual cosa significa que, fins i tot davant el difícil context econòmic que ens deixa el COVID-19, les nostres empreses continuen apostant per la recuperació a través de la seua activitat exportadora.

“Les multinacionals comencen a posar un major focus en la resiliència de la seua cadena de subministrament enfront del model de just in time i l'optimització de costos” explica Carlos Fernández.

Perspectives d'ocupació i salaris

Quant a les perspectives de generació d'ocupació, només 2 de cada 10 empresaris valencians (17%) tenen previst augmentar la contractació de personal durant l'any vinent. Amb tot, i igual que ocorre amb l'optimisme, aquestes males perspectives de creació de nous llocs de treball són millors que les que mostraven durant la crisi de l'Eurozona.

“Les millors perspectives de creació d'ocupació dels nostres empresaris en aquesta crisi en comparació a la de 2012 és una bona notícia, i s'explica en gran manera perquè, a diferència de llavors, ara tenen a la seua disposició el sistema de *ERTEs”, ha assenyalat Andrés Gurrea. “És important a més que els empresaris aposten més que mai per la capacitació de les seues plantilles, perquè el coronavirus ens aboca a un futur incert que requerirà noves aptituds i capacitats”.

Finalment, també crida a l'atenció la forta caiguda en la disposició dels directius a augmentar els salaris per damunt de la inflació, que baixa del 21% expressat fa sis mesos al 16%. Espanya, en aquest sentit, s'equipara a la intenció mitjana en la resta de països analitzats, que també se situa en el 16%, encara que a escala europea aqueixa xifra baixa lleugerament al 12%. A la Comunitat Valenciana, aquest percentatge ascendeix al 17%.

Pujar