elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Quart de Poblet inicia amb l'exposició “La devoció popular a sant Onofre” les festes en honor al seu patró

Quart de Poblet inicia amb l'exposició “La devoció popular a sant Onofre” les festes en honor al seu patró
  MÉS FOTOS
  Quart de Poblet inicia amb l'exposició “La devoció popular a sant Onofre” les festes en honor al seu patró - (foto 2)

  Quart de Poblet inicià ahir les festes en honor al seu patró, sant Onofre, que tenen l’ acte central i més emblemàtic en la Passejà, celebrada des de fa 296 anys la nit del 9 de juny i declarada Festa d'Interés Turístic Provincial de la Comunitat Valenciana. Les festes les organitzen l'Ajuntament i l'associació Amics de la Passejà, que compleix 30 anys d'existència dedicada a preservar la Passejà. Precisament, amb motiu d'aquest aniversari, les activitats van arrancar, amb la inauguració a Quart Jove de l'exposició “La devoció popular a Sant Onofre”, organitzada per l’entitat.

  La mostra reflecteix la devoció a sant Onofre al llarg del món, amb imatges d'esglésies, ermites, temples... dedicats al sant en nombrosos països, entre ells, Itàlia, Polònia, Colòmbia o Rússia. També en altres llocs d'Espanya, com Badajoz, Múrcia o Sevilla. L'exposició inclou, a més, objectes i documents, des de medalles i estampes a diferents edicions dels gojos a sant Onofre a Quart de Poblet, Estubeny, Girona, Badalona i Montserrat.

  Les activitats continuen el divendres 31 de maig. A les 20 hores, està prevista a la Casa de Cultura l'exposició dels treballs pictòrics i literaris seleccionats en el XVIII Concurs Escolar Quart-2019, dirigit als xiquets i xiquetes de 3r  d'Educació Primària de tots els col·legis de Quart de Poblet, amb el lema “Sant Onofre i La Passejà”. Es tracta d'una iniciativa que persegueix arrelar la festa des de la infància. El lliurament de premis es farà el divendres 7 juny, a les 9.45 hores, en l’Auditori Molí de Vila en un acte amenitzat per l'Esglai Teatre.

  Aqueixa mateixa nit, a les 21 hores, es dispararan 21 salves per a marcar l'inici de les jornades festives en la plaça de l'Ajuntament.

  El programa continua el dissabte 1 de juny, a les 20 hores, amb la cercavila d’Amics de la Passejà pel nucli antic del poble, acompanyats pel grup de Tabal i Dolçaina Va de Bo. Serà el preludi del sopar popular que s'iniciarà a les 22 hores en la plaça de l'Església.

  La Sala d'actes de l'Ajuntament acollirà el dijous, 6 de juny, a les 20 hores la conferència “Els gojos valencians de sant Onofre: cant, lloança i lloança al Sant", de Joan Carles Gomis Corell, i lectura de la poesia “La Passejà (Confessions d'un coet)”, de Rafael Martín Miller.

  Amics de la Passejà ha organitzat per al dissabte 8, a les 9 hores, un passeig per l'horta conduït per Cento Sancho: “Passejant pel Pla de Quart. Els masos del secà”. L'eixida es farà des de l'antiga estació de RENFE. Cal portar-se l'esmorzar.

  La festa gran arriba el diumenge 9 de juny amb la Passejà, que eixirà a les 22.30 hores de l'ermita de sant Onofre. Al llarg del recorregut es faran la roda de foc infantil, la d’Amics de la Passejà i un gran espectacle pirotècnic a càrrec de Pirotècnia Dragón (Matoses) en la rotonda del carrer Trafalgar amb Joanot Martorell, així com la roda de foc en la plaça de l'Ajuntament i l'espectacle pirotècnic en l'aparcament públic del final del carrer Azorin, a càrrec de Pirotècnia Valenciana.

  Com mana la tradició, en finalitzar Amics de la Passejà repartirà orxata i rosquilletes per a tots els ciutadans i ciutadanes que ho desitgen.

  El dilluns 10 de juny, festivitat del Patró, tindrà lloc a les 11 hores el trasllat de Sant Onofre des de la Parròquia de la Puríssima Concepció fins a l'Ermita, on se celebrarà la missa concelebrada a les 22.30 hores. En finalitzar, es dispararà una mascletà a càrrec de Pirotècnia Valenciana.

  A la vesprada, a les 19.30 hores, s'ha programat el Concert Extraordinari de l'Agrupació Musical L’Amistat al parc de Sant Onofre, i a les 21 hores, la processó des de l'Ermita fins a la Parròquia de la Puríssima Concepció.

  El divendres 28 de juny conclouran les activitats amb la “pujà” infantil de sant Onofre des de l'església de la Puríssima Concepció fins a l'Ermita.

  Pujar