elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Xavier Rius assisteix al ball de la ‘Mojiganga’ en la Fiesta Gorda de Titagües

Xavier Rius assisteix al ball de la ‘Mojiganga’ en la Fiesta Gorda de Titagües
  MÉS FOTOS
  Xavier Rius assisteix al ball de la ‘Mojiganga’ en la Fiesta Gorda de Titagües - (foto 2)
  Xavier Rius assisteix al ball de la ‘Mojiganga’ en la Fiesta Gorda de Titagües - (foto 3)

  El diputat de Cultura, Xavier Rius, va visitar el divendres el municipi de Titaguas, on va assistir a la representació de la Mojiganga, un ball típic del municipi que es representa una vegada cada set anys. Aquesta manifestació popular combina torres humanes amb balls tradicionals que conjuguen aspectes vinculats a la vida i els costums del poble.

  Xavier Rius ha comentat que està “gratament sorprès després de viure aquesta experiència tan singular. La Mojiganga és una manifestació de cultura popular única, que contribueix a enriquir el patrimoni valencià; per açò mereix ser ben coneguda”. La Diputació ha desplaçat un equip audiovisual propi per a poder documentar i incorporar aquesta festa als materials del Museu d'Etnologia valencià. La Mojiganga és una dansa ritual, amb esquemes clars i que es desenvolupa sota la direcció d'un mestre de dansa.

  Es compon de deu quadres formats per torres humanes i es divideix en dues parts, una religiosa i una altra profana. En la primera, les figures representen els altars, mentre que en la segona fan referència a oficis tradicionals, en els quals cada parella porta un instrument típic del seu ofici que al mateix temps els serveix com a instrument de percussió. A l'origen, aquests balls anaven acompanyats de la música del tamborí i la dolçaina, però per falta d'instrumentistes es van substituir per la caixa i el clarinet. El ball del garrot i les Ganyotes s'acompanyen amb la guitarra.

  La Mojiganga de Titagües comparteix amb altres celebracions similars de la Comunitat Valenciana la realització de les torres humanes de figures, i no es tracta de formar elevades construccions mitjançant persones, sinó de comunicar significats. L'alcalde de Titaguas, Ramiro Rivera, el de Chera, Alejandro Porter, i el de Chelva, Roberto Rubio, van acompanyar al diputat en el seu recorregut pel municipi de Los Serranos. Xavier Rius va visitar també la casa del ‘tio Florencio’ a Titaguas, recentment comprada per l'ajuntament, un edifici emblemàtic d'arquitectura popular que aspira a convertir-se en un futur en un centre d'interpretació de la figura del botànic Simon de Rojas Clemente.

  Pujar