3 de desembre de 2020 3/12/20

Xavier Rius assisteix al ball de la ‘Mojiganga’ en la Fiesta Gorda de Titagües

Xavier Rius assisteix al ball de la ‘Mojiganga’ en la Fiesta Gorda de Titagües - (foto 1)
  MÉS FOTOS
  Xavier Rius assisteix al ball de la ‘Mojiganga’ en la Fiesta Gorda de Titagües - (foto 2)
  Xavier Rius assisteix al ball de la ‘Mojiganga’ en la Fiesta Gorda de Titagües - (foto 3)

  El diputat de Cultura, Xavier Rius, va visitar el divendres el municipi de Titaguas, on va assistir a la representació de la Mojiganga, un ball típic del municipi que es representa una vegada cada set anys. Aquesta manifestació popular combina torres humanes amb balls tradicionals que conjuguen aspectes vinculats a la vida i els costums del poble.

  Xavier Rius ha comentat que està “gratament sorprès després de viure aquesta experiència tan singular. La Mojiganga és una manifestació de cultura popular única, que contribueix a enriquir el patrimoni valencià; per açò mereix ser ben coneguda”. La Diputació ha desplaçat un equip audiovisual propi per a poder documentar i incorporar aquesta festa als materials del Museu d'Etnologia valencià. La Mojiganga és una dansa ritual, amb esquemes clars i que es desenvolupa sota la direcció d'un mestre de dansa.

  Es compon de deu quadres formats per torres humanes i es divideix en dues parts, una religiosa i una altra profana. En la primera, les figures representen els altars, mentre que en la segona fan referència a oficis tradicionals, en els quals cada parella porta un instrument típic del seu ofici que al mateix temps els serveix com a instrument de percussió. A l'origen, aquests balls anaven acompanyats de la música del tamborí i la dolçaina, però per falta d'instrumentistes es van substituir per la caixa i el clarinet. El ball del garrot i les Ganyotes s'acompanyen amb la guitarra.

  La Mojiganga de Titagües comparteix amb altres celebracions similars de la Comunitat Valenciana la realització de les torres humanes de figures, i no es tracta de formar elevades construccions mitjançant persones, sinó de comunicar significats. L'alcalde de Titaguas, Ramiro Rivera, el de Chera, Alejandro Porter, i el de Chelva, Roberto Rubio, van acompanyar al diputat en el seu recorregut pel municipi de Los Serranos. Xavier Rius va visitar també la casa del ‘tio Florencio’ a Titaguas, recentment comprada per l'ajuntament, un edifici emblemàtic d'arquitectura popular que aspira a convertir-se en un futur en un centre d'interpretació de la figura del botànic Simon de Rojas Clemente.

  Pujar