9 de març de 2021 9/3/21

Una via verda junt a la Sèquia Travessera connectarà la marjal de Xeresa i Xeraco

Una via verda junt a la Sèquia Travessera connectarà la marjal de Xeresa i Xeraco - (foto 1)
  MÉS FOTOS
  Una via verda junt a la Sèquia Travessera connectarà la marjal de Xeresa i Xeraco - (foto 2)
  Una via verda junt a la Sèquia Travessera connectarà la marjal de Xeresa i Xeraco - (foto 3)
  Una via verda junt a la Sèquia Travessera connectarà la marjal de Xeresa i Xeraco - (foto 4)
  Una via verda junt a la Sèquia Travessera connectarà la marjal de Xeresa i Xeraco - (foto 5)

  La Diputació de València treballa conjuntament amb els ajuntaments de Xeresa i Xeraco en un projecte per a habilitar una via verda junt a la Sèquia Travessera que connecte la marjal d'ambdues localitats i permeta posar en valor el patrimoni natural de la comarca de la Safor, des de Gandia fins a La Valldigna. La vicepresidenta de la corporació provincial, Maria Josep Amigó, ha mantingut recentment una reunió de treball amb representants d'ambdós consistoris per continuar avançant en els diferents aspectes que facen possible la materialització d'aquest projecte.

  La sèquia Travessera –també coneguda com Sèquia dels Trénor– creua pràcticament de nord a sud la Marjal de la Safor, a més de constituir una infraestructura hidràulica de primer ordre per a la canalització d'aigua i el control del nivell freàtic de la marjal entre els termes de Xeresa i Xeraco. Amb el pas del temps, aquesta canalització ha anat perdent funcionalitat i actualment es troba en un avançat estat de deteriorament. L'objectiu conjunt d'ambdues localitats, amb la col·laboració de l'Àrea de Medi Ambient de la Diputació de València, és restaurar la Sèquia Travessera, i convertir aquest tram en un atractiu turístic i mediambiental.

  La intenció és habilitar un passeig natural junt a la sèquia, de prop de quatre kilòmetres de distància, que permeta connectar els paratges de la marjal de Gandia i Xeraco, actuant sobre el drenatge del caudal i la rehabilitació de la mota, que separa dues parcel·les dintre de la zona humida; l'àrea més antropitzada, dedicada al conreu de cítrics i hortalisses en sistema de minifundisme; i la zona del canyar, coneguda aquesta última com les Galerasses, formada per làmines d'aigua que tendeixen a assecar-se durant l'estiu i a mostrar una vegetació palustre.

  La vicepresidenta de la Diputació, Maria Josep Amigó, ha manifestat el recolzament de la corporació provincial a aquest projecte, el qual «permetrà dinamitzar i donar a conèixer l'ampli patrimoni natural que atresora la comarca de la Safor, la qual alberga multitud d'espècies endèmiques, tant de flora com de fauna autòctones, que podran ser conegudes per part de tots els visitants», ha incidit.

  Per la seua part, l'alcalde de Xeresa, Tomàs Ferrandis, ha considerat aquesta intervenció «necessària, tant des del punt de vista turístic com ambiental». Donat que aquesta iniciativa «farà possible recuperar la Sèquia Travessera, una infraestructura cabdal per poder recircular l'aigua i contribuir a la seua oxigenació. El resultat serà l'eliminació d'espècies invasores i afavorirà l'agricultura, fent possible el transvasament de l'excedent d'aigua existent en la zona de conreu», ha detallat. «La sèquia és la barrera que separa la marjal i les parcel·les de cítrics i la seua degradació és negativa per a ambdues zones», ha recalcat l'alcalde de Xeresa.

  D'altra banda, el tinent d'alcalde i regidor d'Agricultura, Turisme i Platges de l'Ajuntament de Xeraco, Francesc Serralta, ha posat èmfasi «en el valor estratègic» d'aquesta actuació, ja que segons el seu parer «farà possible transitar per una Zona d'Especial Conservació –així declarada per la Red Natura 2000–, evitant l'expansió d'espècies oclusives amb un tractament directe sobre les seues arrels, i procedint a la plantació d'arbreda autòctona, capaç de projectar l'ombra necessària per minimitzar la nova proliferació de canyes i altres plantes invasores com la ludvigia», ha remarcat Serralta.

  Alt valor natural

  Tot aquest territori constitueix una zona d'alt valor natural, en ser la frontera entre dos ecosistemes diferenciats. La sèquia no ha estat drenada al llarg dels darrers anys i la mota que discorre al seu costat ha perdut alçada com a conseqüència de l'erosió del vent i la pluja. Aquest menut monticle de sorra és el garant de que no es barregen les aigües de la marjal i la sèquia.

  Per això, el projecte en el qual es treballa contempla també la restauració de la mota. Aquesta actuació, conjuntament amb la neteja de la llera de la sèquia, millorarà el cicle de l'aigua entre les parcel·les de cultiu i la zona de canyar. En època de pluges els únics llocs per on poden alleugerar-se aquestes terres d'aiguamolls perquè no s'inunden ni traspassen el nivell de terres de conreu i camins de Xeraco i Xeresa són l'Auir i, en especial, la Travessera. Aquesta sèquia esdevé la primera i resulta molt important la seua neteja per tractar-se d'una línia transversal de defensa de les marjals de Xeraco, Xeresa i gran part de la de Gandia.

  Per això, una vegada drenat el llit i restaurada la mota, Xeresa i Xeraco aprofitaran per crear un passeig natural a la zona humida. Aquest corredor facilitarà una ruta amb inici a l'àrea recreativa i d'observació d'aus de la marjal de Gandia, continuarà el seu pas per Xeresa fins arribar al Mirador d'Aus de Xeraco. El trajecte discorrerà en paral·lel a la Sèquia Travessera i constituirà un reclam turístic per a excursionistes, cicloturistes i rutes a cavall molt atractiu i de primera ordre ja que, a més de connectar La Safor amb l'àrea de la Valldigna, servirà per posar en valor un dels ecosistemes més valuosos i fràgils de la comarca.

  Pujar