elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La tradicional benedicció d'animals per sant Antoni Abat arriba als carrers de València

La tradicional benedicció d'animals per sant Antoni Abat arriba als carrers de València
  • Les mascotes que més acudeixen són gossos i s'espera que s'acosten 1.500 persones

La Germanor de sant Antoni Abat viurà demà un dels seus dies més emotius a causa de la celebració de la festa del seu patró. Es tracta d'una de les festes més emocionants i sentides per tots els valencians, especialment per aquells que posseeixen mascotes. Això es deu al fet que cada any per Sant Antoni Abat es duu a terme la famosa benedicció d'animals al carrer Sagunt de València.

Milers de persones es concentren al voltant perquè l'animal siga beneït pel sacerdot i així que no patisca cap malaltia. “Allí acudeixen persones de tota mena des de famílies, grups d'amics, curiosos etc i enguany està previst que s'acosten aproximadament 1.500 persones”, afirma Rafa Garrote, president de la Germanor de sant Antoni Abat.

La dinàmica que se seguirà és la mateixa de tots els anys, això sí ja sense cap mena de restriccions d'aforament. En primer lloc, tindrà lloc a les 10.00 del matí la missa major en honor al patró de la festivitat i que presidirà el consiliario Santiago Muñoz Sanahuja. Ací es farà la benedicció de més de 2.000 panets que posteriorment seran entregats als animals participants en la festa juntament amb una *estampita de Sant Antoni.

Una hora i quart més tard, a les 11.15 es produirà l'acte més esperat tant pels Antonians com pels assistents, la benedicció i desfilada d'animals. Generalment, les que mascotes que més acudeixen són gossos, seguidament de gats, lloros, periquitos o els cavalls que desfilen” assenyala Rafa Garrote, president de la Germanor de sant Antoni Abat.


Per a això, l'esdeveniment començarà amb la solta de coloms per part de les Falleres Majors de València i continuarà amb la desfilada en el qual participen tant Unitats canines de la Guàrdia Civil, Policia Nacional, Policia Local de València i Paterna, Unitat Militar d'Emergències i Comandància Naval de València, públic amb animals domèstics, carros de tir de cultiu i hípiques i picadors entre molts altres. Tots ells acompanyats per música tradicional valenciana a càrrec d'instruments musicals com el tabalet i la dolçaina.

A més, s'entregaren una sèrie de premis especials com el “Guardó de l'Il·lustre Col·legi de Veterinaris de València” o el “Guardó Associació Antics Alumnes Salesians de València”. Després d'ells, es distribuiran 400 copes de la Germanor de *sant Antoni Abad, a portadors de cavalleries.

El dia de la Foguera i l'origen de la tradició de Sant Antoni

D'altra banda, aquest cap de setmana també s'han emportat activitats pròpies d'aquesta festa, perquè el divendres 13 de gener es va inaugurar el "Mercat Solidari d'Hivern de Sant Antoni", un mercat amb parades tradicionals i d'artesania. En ell, també hi havia activitats dirigides per Associacions de Benestar Animal i s'ha pogut visitar durant tot el cap de setmana.

A més, el dissabte 14 es va dur a terme la foguera de Sant Antoni, “és un dels dies més emocionants perquè molts dels quals pertanyem a la Germanor ho fem perquè ja els nostres pares ho feien. A més, molts han faltat fa poc i és un moment per a recordar-los”, afirma Rafa Garrote. Aquest mateix dia abans d'encendre la foguera se celebra la processó de Sant Antoni Abat acompanyant a la imatge del Sant amb torxes i música fins al lloc de la foguera.


Per últim, “la festa la van portar els monjos antonians l'any 1333 a València i van instaurar en la gent de l'horta el costum de portar als animals al convent situat al carrer de Sagunt el 17 de gener per a beneir-los amb l'aigua del pou i dabaunarlos amb la branca de l'olivera que hi havia, així es pensava que se'ls protegia de les malalties”, apunta el president de la Germanor de Sant Antoni. Aquesta rescata la tradició l'any 1953, després de la guerra civil per a tornar a reprendre el costum. Es tracta d'una activitat amb una gran faena d'organització i dedicació després d'ella.

Pujar