elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Rosa Pérez Garijo: “Volem un model de justícia social, no d’assistencialisme”

Rosa Pérez Garijo: “Volem un model de justícia social, no d’assistencialisme”
    MÉS FOTOS
    Rosa Pérez Garijo: “Volem un model de justícia social, no d’assistencialisme” - (foto 2)

    La diputada d'Inclusió Social, Rosa Pérez Garijo, ha presentat aquest matí en un acte informatiu al costat de la secretària autonòmica de Serveis Socials i Autonomia Personal, Sandra Casas, i la directora general de Serveis Socials i Persones en Situació de Dependència, Mercé Martínez i Llopis, els canvis en la gestió dels serveis socials que es reflectiran a partir del pròxim exercici.

    Pérez Garijo ha explicat que a través del nou conveni, que eliminarà duplicitats en el cas de la Diputació, els municipis tindran més autonomia i podran gestionar ajudes com les d'assistència nutricional, per exemple, decidint si s'intervé directament amb les famílies o a través de menjadors socials. 

    L'acte de presentació dels pressupostos, al que han assistit uns 180 representants de municipis i mancomunitats de la província i que s'ha celebrat en el MuVIM, marca, segons la diputada provincial, una “nova etapa” de coordinació entre les administracions per un model de serveis socials que reforce el paper dels professionals. 

    “Es tracta d'un model municipalista, on és fonamental l'administració municipal. La línia que es vol seguir en col·laboració amb l'administració autonòmica és canviar el asistencialismo heretat per justícia social”, ha destacat Pérez Garijo. 

    A partir de 2017 es posarà en funcionament la distribució de competències acordada entre la Conselleria i la Diputació, de manera que l'administració provincial assumirà la gestió dels Serveis Socials en els municipis de menys de 10.000 habitants, respectant la distribució de la vigent Llei de Serveis Socials i eliminant així situacions “anòmales”, per les quals municipis amb més població eren finançats per la Diputació.  

    La novetat principal radica que els treballadors socials dels Serveis Municipals d'Atenció a la Dependència (SMAD) passaran a formar part dels Equips Socials de Base, constituint una única xarxa d'atenció primària.  

    La secretària autonòmica de Serveis Socials i Autonomia Personal, Sandra Casas, ha destacat que els canvis en la gestió dels serveis socials parteixen d'un increment del 62%, fins als 24 milions d'euros, en aquesta partida dels pressupostos de la Generalitat per a 2017 que permetrà la contractació de professionals. 

    Casas, que ha anunciat que el finançament del personal per part de la Conselleria i de la Diputació serà del 100%, ha animat als consistoris de la província a convocar borses de treball.

    També ha assenyalat que per a poder contractar a nivell local, els ajuntaments hauran de declarar en el Ple els drets socials com a essencials, de manera que no estiguen subjectes a la prohibició de contractació derivada de la Llei 27/2013, de 27 de desembre, de racionalització i sostenibilitat de l'Administració Local. 

    “S'ha començat a treballar en el nou Avantprojecte de Llei de Serveis Socials, que tindrà un model d'intervenció comunitària basat en el dels anys 80”, ha asseverat Casas. 

    Per la seua banda, la directora general de Serveis Socials i Persones en Situació de Dependència, Mercé Martínez i Llopis, ha explicat que els canvis segueixen l'estipulat en l'Acord del Botànic i que el dels Serveis Socials serà un model que aporte a les arques públiques i genere ocupació.

     

     

     

    Pujar