elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La recuperació d'un refugi de la Guerra Civil, la neteja del Barranc i l'itinerari escolar segur, propostes guanyadores dels Pressupostos Participatius 2019

La recuperació d'un refugi de la Guerra Civil, la neteja del Barranc i l'itinerari escolar segur, propostes guanyadores dels Pressupostos Participatius 2019
    MÉS FOTOS
    La recuperació d'un refugi de la Guerra Civil, la neteja del Barranc i l'itinerari escolar segur, propostes guanyadores dels Pressupostos Participatius 2019 - (foto 2)
    La recuperació d'un refugi de la Guerra Civil, la neteja del Barranc i l'itinerari escolar segur, propostes guanyadores dels Pressupostos Participatius 2019 - (foto 3)

    Ahir va tindre lloc la reunió de l'Agenda 21 del mes de juliol. Una cita dedicada exclusivament a parlar dels resultats del procés de votació popular dels Pressupostos Participatius de 2019.

    En ella es van donar a conéixer les propostes més votades pels veïns i veïnes de Vilamarxant i a les quals anirà destinada una partida de 60.000 euros del Pressupost municipal de 2019.

    Entraran en esta partida tres actuacions:

    - Recuperació del refugi de la Guerra Civil de la Replaça (21 vots).
    - Neteja i treballs de millora al Barranc de Teulada (19 vots).
    - Itinerari escolar segur (12 vots -11 pel web i 1 presencial).

    S'ha donat el vistiplau a tres projectes perquè, segons la valoració econòmica de l'equip tècnic de l'Ajuntament de Vilamarxant, els tres junts podrien executar-se amb la partida màxima destinada als Pressupostos Participatius de 60.000 euros.

    En primer lloc, la proposta de recuperació del refugi de la Guerra Civil de la Replaça està valorada en 22.000 euros. En l'explicació de la iniciativa es detalla que a Vilamarxant hi ha almenys 4 refugis construïts durant este període per protegir la població de les possibles bombes llançades per l'aviació. La proposta consistix en recuperar el que hi ha a la Replaça, alliberant un dels accessos. Una actuació que està plantejada perquè no afecte l'activitat habitual que té lloc a este espai.

    Pel que fa a la neteja del Barranc de Teulada, està valorada en 9.300 euros. Consistirà en la neteja i adequació del Barranc al seu pas pel poble, des de l'entrada de Cheste. Els treballs de neteja i desbrossament es farien en una superfície de 18.000 metres quadrats.

    En tercer lloc, es faria un itinerari escolar segur, proposta valorada entre 10.000 i 12.000 euros en senyals, adhesius i pilons de seguretat. Tot i que esta valoració depèn d'un estudi exhaustiu que haurà de fer la Direcció General de Trànsit (DGT). Per dur-la endavant, segons les dues propostes presentades sobre esta temàtica, caldria implantar mesures de seguretat com ara tallar determinats carrers mitja hora abans de l'entrada i l'eixida als centres escolars, no deixar estacionar els vehicles sobre les voreres, guiar els xiquets i xiquetes amb marques al sòl, la implicació dels col·legis, dels agents municipals, dels comerços locals i fins i tot comptar amb Apps o voluntaris i voluntàries que s'encarreguen de vetlar per la seguretat dels menuts en el seu trajecte a l'escola.

    Amb tot, la regidora de Participació Ciutadana, Amparo García, va explicar que la proposta relativa a construir un accés per a ciclistes i vianants des del nucli urbà de Vilamarxant fins al Polígon Industrial Arxilagar del Rullo pel carrer Sant Bernad (al costat del Camp de Futbol municipal) ha sigut la que ha rebut el màxim nombre de vots (40). Però ja en l'última reunió de l'Agenda 21 es va determinar que estava pendent d'una avaluació exhaustiva del personal tècnic que, finalment, ha considerat que seria inviable per executar-se en el Pressupost de 2019.

    Els motius que determinen esta decisió, segons va detallar la regidora Amparo García, són que l'arquitecte municipal ha estudiat que per executar este itinerari "caldria actuar en dues parcel·les de titularitat privada, amb la qual cosa, seria necessari fer un projecte que justificara la seua expropiació i que la Conselleria ho considerara pertinent". Tot, tenint en compte que l'Ajuntament de Vilamarxant ja ha sol·licitat una subvenció a la mateixa conselleria per executar una passarel·la que unsica el nucli urbà i el polígon per la CV-50".

    Malgrat això, si es tingueren les autoritzacions pertinents i els propietaris no posaren cap impediment, el projecte tardaria mínim 2 anys en iniciar-se, amb la qual cosa no seria compatible amb les bases dels Pressupostos Participatius que determinen que la inversió ha de fixar-se en el Pressupost municipal de 2019.

    Des del públic assistent es van fer dues propostes de millora. La primera, relativa a que el personal tècnic faça este tipus de valoracions abans de sotmetre les propostes a votació. La regidora de Participació Ciutadana va explicar que s'ha actuat segons les bases, però que el consistori ho tindrà en compte per la seua possible modificació de cara a l'any que ve.

    En segon lloc, es va determinar que ja que esta última proposta ha sumat una quantitat destacada de vots, es va suggerir que la mateixa Agenda 21 recomane a l'Ajuntament la seua execució pel suport popular. Una qüestió que es tractarà en les pròximes reunions d'este fòrum.

    En total, s'han registrat 100 vots en este procés de Pressupostos Participatius, 10 més que l'any passat.

    Estat d'altres projectes aprovats en els Pressupostos Participatius

    Amparo García també va detallar l'estat d'execució de les propostes guanyadores en passades edicions dels Pressupostos Participatius.

    Respecte a les prospeccions arqueològiques de la plaça del Castell, estan en estos moments executant-se i han donat diversos resultats. En elles s'han trobat restes d'una porta i d'un mur, així com ceràmica del segle XII i fins al XIX. Algunes d'estes troballes determinarien que la plaça, en els seus orígens, tindria una estructura molt diferent a l'actual.

    També s'han trobat diversos documents històrics a arxius de diferents comunitats. Per exemple, una sol·licitud per enderrocar la Casa de la Senyoria del segle XIX; o una altra demanda d'inicis del segle XX per enderrocar el mur que dona a l'actual Biblioteca municipal, perquè allí estava l'escola de xiquets i xiquetes i consideraven que era un perill per als menuts.

    Pel que fa a la construcció d'un parc d'esplai caní, la regidora va informar que ja està parlant-se amb propietaris i propietàries de diferents terrenys i que hi ha tres possibles ubicacions, en diferents zones del municipi. En elles es col·locarien bancs, papereres, aparells de joc i entrenament per als animals i tanques específiques.

    La pròxima cita de l'Agenda 21 serà el dijous, 20 de setembre, en una sessió dedicada a la justícia social.

     

    Pujar