elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Quasi mil hectàrees de cultius a Sueca, Sollana i Almussafes, arrasats pel temporal de les últimes hores

Quasi mil hectàrees de cultius a Sueca, Sollana i Almussafes, arrasats pel temporal de les últimes hores
  • Campos de caquis, hortalisses i cítrics han quedat totalment destrossats en plena campanya de recol·lecció

MÉS FOTOS
Quasi mil hectàrees de cultius a Sueca, Sollana i Almussafes, arrasats pel temporal de les últimes hores - (foto 2)
Quasi mil hectàrees de cultius a Sueca, Sollana i Almussafes, arrasats pel temporal de les últimes hores - (foto 3)
Quasi mil hectàrees de cultius a Sueca, Sollana i Almussafes, arrasats pel temporal de les últimes hores - (foto 4)

L'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-ASAJA) subratlla, en una primera valoració d'urgència, que la gota freda ha causat en les seues primeres 24 hores danys de gravetat en una superfície superior a les 800 hectàrees de cultiu, així com destrosses en infraestructures agràries. La zona més afectada pel temporal d'aigua, vent i pedra és el triangle format per Sollana, Almussafes i Benifaió (entre les comarques de la Ribera Baixa i Alta), on hi ha camps de caquis, hortalisses i cítrics amb un grau d'afecció que aconsegueix fins al 100% de la collita.

Aquest fenomen, que arriba en plena campanya de recol·lecció, dóna per perduda la temporada per als agricultors més afectats. Un altre punt especialment castigat per la tempesta és El Perelló (en el terme de Sueca), els hivernacles del qual han patit el trencament de plàstics i mantenen hortalisses de temporada totalment cobertes pel nivell de l'aigua. AVA-ASAJA recorda que aquests danys al Perelló se sumen als esdevinguts en la DANA de setembre de 2019 i el temporal Gloria al gener de 2020.

L'acumulació de precipitacions en poques hores de la passada matinada també ha ocasionat inundacions en moltes altres explotacions, arrossegaments de terres i desperfectes en infraestructures agràries com ara camins rurals, murs, séquies i brins d'arròs al Parc Natural de l'Albufera.

Precisament aquest excés d'humitat durant diversos dies conclou definitivament les cremes de la palla de l'arròs, si bé els testimoniatges recaptats per AVA-ASAJA preveuen que no es produiran aigües negres i mortaldat de peixos a causa de les pràctiques preventives realitzades pels arrossers. Per tot això, l'organització agrària demana a Agroseguro que agilite els peritatges quan finalitze la gota freda i es puguen avaluar els sinistres.

Quant a les administracions, els sol·licita línies d'ajudes i mesures fiscals dirigides als agricultors que majors pèrdues han patit. La gota freda està tenint, en aquells altres llocs on la pluja cau d'una forma més gradual i permet una correcta absorció en el sòl, uns efectes generalment beneficiosos per a l'agricultura valenciana perquè recarrega els aqüífers després d'uns mesos de sequera, neta els arbres i millora la qualitat dels fruits, principalment cítrics tardans i olives pendents de recollida.

Pujar