elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Pérez Garijo: “Mantindre la memòria de les víctimes ens compromet amb un present i un futur de pau, justícia i llibertat”

  • La consellera de Qualitat Democràtica ha participat en la I Trobada Memorialista del País Valencià a Buñol

  • Pérez Garijo ha afirmat que recuperar la memòria “és la millor manera de cicatritzar unes ferides que d'una altra manera quedarien obertes per sempre”

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha assenyalat que “mantindre la memòria de les víctimes i reconéixer l'horror viscut és part essencial d'una educació democràtica, a més de comprometre'ns amb un present i un futur de pau, justícia i llibertat”.

Així s'ha manifestat la consellera de Qualitat Democràtica durant la seua participació en la I Trobada Memorialista del País Valencià a Buñol, jornada en la qual ha recordat als 678 valencians, homes i dones, que van ser víctimes de la repressió i van patir l'horror dels camps d'extermini dissenyats pel règim nazi.

Pérez Garijo ha afirmat que recuperar la memòria “és la millor manera de cicatritzar unes ferides que d'una altra manera quedarien obertes per sempre” perquè recordar les persones que han mort, que han hagut de patir l'empresonament, la persecució o l'exili “és la garantia d'un futur de convivència”.

En aquest sentit, la consellera s'ha referit a la campanya de sensibilització amb el lema ‘Recordem per a no repetir’, “iniciativa que vam llançar el mes de gener passat en els mitjans de comunicació i que posa èmfasi en la importància d'aprendre dels errors del passat”.

Pérez Garijo ha parlat del poder de l'ensenyament perquè “és el coneixement que porta a la consciència i el compromís amb els valors de la llibertat i la democràcia”.

En la seua intervenció, la consellera ha esmentat les nou víctimes de la comarca de la Hoya de Buñol que van patir aquell horror, cinc d'ells eren originaris de Buñol, tres de Chiva i un de Macastre, “tots internats en Mauthausen i dels quals només tres van poder ser alliberats al maig de 1945, mentre que els altres sis van morir en el camp d'extermini”.

Pérez Garijo també ha posat l'accent que els que van sobreviure “van patir a més un doble càstig, ja que els presoners espanyols van ser els únics que no van poder tornar al seu país després del seu alliberament, i en el seu cas no va ser fins a la mort de Franco”; al que ha afegit que “els republicans espanyols tampoc van ser tractats com a presoners de guerra, per la qual cosa el càstig va ser triple”.

“Al nostre país, les víctimes dels camps d'extermini han sigut les grans oblidades”, ha explicat la consellera, “perquè el règim de Franco mai va voler reconéixer-les i van ser considerades apàtrides però perseguides implacablement com a enemigues”.

I Trobada Memorialista

La jornada ha començat amb la inauguració de l'exposició ‘Les víctimes valencianes del nazisme’, a la qual ha assistit la consellera Pérez Garijo, l'alcaldessa de Buñol, Juncal Carrascosa, i el president de la Coordinadora d'Associacions per la Memòria Democràtica del País Valencià (CAMDE), Ángel González.

L'exposició reuneix fotografies, però també objectes materials de les víctimes, cedides per les seues famílies, com documents, targetes postals o el pijama que va portar Virtudes Cuevas, una de les 4 dones valencianes que van sobreviure als camps d'extermini.

La consellera de Qualitat Democràtica ha afirmat que és important assenyalar que l'exposició “conté un espai dedicat a les dones”, ja que a més de compartir el mateix destí que els homes “també van patir una violència específica com a dones, sotmeses a explotació sexual o a l'experimentació sobre el seu cos”.

Després de la inauguració de l'exposició, se celebra un concert del cantautor Joanjo Bosk i es projecta el documental ‘La maleta de Mauthausen’ en el Palau de la Música de la localitat.

La sessió continua amb una taula de debat entorn de l'estat actual de la memòria, els reptes i obstacles per a la reconciliació, diàleg en el qual participen el director general de Qualitat Democràtica, Iñaki Pérez Rico, el president de CAMDE, Ángel González i el jurista expert en Drets Humans José Ramón Juániz.

La jornada conclou amb un concert a càrrec de la cantaora Mely Zafra que interpreta peces com ‘Las 13 rosas’, el ‘Vals número 2’, ‘Coplillas de las divisas’, així com cançons antigues lorquianes.

Pujar