elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Una nova Plaça de la Reina s'obri a la ciutadania

Nova Plaça de la Reina
Nova Plaça de la Reina
  • La Plaça de la Reina s'ha reobert aquest dijous, després de més un any, per al seu ús ciutadà, així com l'aparcament subterrani

Les obres d'aquesta emblemàtica plaça van començar a l'abril de l'any passat concloent hui, 28 de juliol de 2022. Entre aquestes obres, s'ha eliminat la rotonda per al trànsit rodat per un espai diàfan, per la qual confluïen 36 línies d'autobusos amb una freqüència de 5 a 10 minuts, i, per tant, s'han convertit en zona de vianants els prop de 12.000 m² d'aquesta plaça de la ciutat i el seu accés des del carrer de la Pau.

També s'ha inclós la remodelació completa de l'aparcament subterrani de dues plantes que inclou 228 places per a cotxes, sis places per a persones amb mobilitat reduïda, 48 places per a motocicletes, 20 per a bicicletes, nou carregadors de bicis i/o VMP elèctrics i set carregadors per a vehicles elèctrics, així com un sistema de cerca de la plaça d'aparcament mitjançant la introducció del número de matrícula en les pantalles a la disposició de les persones usuàries. Així, l'alcalde de València, Joan Ribó, ha afirmat que “és una gran plaça, una altra gran plaça de la ciutat de València”.

Quant a l'opinió pupular, Ani, treballadora de Santa Catalina explica que “porte treballant ací ja dos anys i crec que la plaça era molt més bonica abans, en general tota València perquè pense que l'estil que estan usant és molt modern per a l'arquitectura que tenim ací. Igualment, estem contents perquè portaven un any en obres i es veu més moviment que és bo per al negoci”. D'altra banda Maria José, veïna de València, opina que “a quedat molt àmplia i bonica però crec que falta verd i ombra, sobretot en una ciutat com València”, el contrari opina Isabel Cogollos, també veïna de la ciutat, qui explica que “com primera impressió ens ha agradat molt, cal deixar créixer a la vegetació i també entenem que hi ha zones on no s'han pogut posar plantes perquè hi ha un pàrquing i no poden haver-hi arrels profundes. Ens agrada que hagen respectat en aquest sentit el pàrquing per a poder vindre amb cotxe si volem”.

Per part seua, el regidor de Mobilitat Sostenible i responsable d'aquest projecte, Giuseppe Grezzi, ha destacat que “hui és un gran dia per a València amb l'obertura a la gent de la Plaça de la Reina, un projecte icònic per a un espai monumental singular. De gran rotonda atestada de cotxes, busos, furgonetes llançant fum i soroll, en una plaça de 12.000 metres quadrats per a gaudir, per a contemplar les vistes del Micalet, per a jugar, per a estar i passejar. És una gran satisfacció i motiu d'orgull haver pogut completar un projecte d'aquesta envergadura amb la remodelació d'un aparcament que té més de 50 anys. És un autèntic regal per a valencians i valencianes, que estic segur que ho faran seu des del minut 1”

A més de la pavimentació de la plaça amb pedra calcària antilliscant de tonalitats que ajuden a no absorbir la calor (el mateix material amb el qual es va construir la Catedral), els treballs realitzats incorporen una zona de jocs infantils, tendals de diferents altures, lavabos públics, 1.378 arbustos i 115 arbres. També s'han instal·lat dues fonts d'aigua, 900 seients en 465 metres lineals, bancs adaptats, contenidors soterrats, 30 places de aparcabicis, aspersors-difusors d'aigua, punts de llum en el sòl, pivots retràctils per a permetre l'accés de vehicles autoritzats i d'emergència, dos monòlits amb informació documental adaptada al llenguatge Braille i una oficina d'informació i turisme. A més, s'ha recuperat la parada de Valenbisi, la zona de càrrega i descàrrega amb horari delimitat i s'han reubicat els quioscos ja existents en la plaça.

Finalment, una altra instal·lació que destacar és l'escultura en homenatge a l'arquitecte Rafael Guastavino, la ciutat natal del qual va ser València, però que va triomfar als Estats Units exportant les tècniques arquitectòniques mediterrànies.

Així doncs, la Portaveu del PP, María José Catalá, s'ha pronunciat respecte a la nova remodelació dient que “és un vertader secarral” i que es necessiten “més zones d'ombra per a fer-la més amable per a les persones perquè no hi ha cap banc en una ombra i els que hi ha no són els més adequats”.

Vegetació i pressupost

S'han plantat un total de 30 espècies diferents autòctones del mediterrani havent-hi un total de 1.378 abustos i 115 arbres, 60 arbres més que abans. També s'ha tingut en compte que aquestes espècies de plantes necessiten poc reg i que tampoc es poden posar arbres on es vulga perquè es poden generar filtracions en l'aparcament subterrani.

Les obres de remodelació de la Plaça de la Reina han suposat una inversió total superior als 13 milions d'euros. La intervenció ha obtingut una subvenció de 3,3 milions d'euros provinent dels fons europeus, una ajuda obtinguda a través del IDAE (Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia del Ministeri per a la Transició Ecològica) per a la qual els Fons Europeus de Desenvolupament Regional han tingut en compte que, amb aquesta intervenció (al costat d'altres set que aniran desenvolupant-se a la ciutat), el consum energètic baixarà dels 7.462.337,4 kWh/any a 2.767.793,15 kWh/any.

Pujar