elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
MARCOPLANTA SOLAR LES ALCUBLES

Nova batalla per la instal·lació d'una macroplanta solar que afecta un poble de València i dos de Castelló

Nova batalla per la instal·lació d'una macroplanta solar que afecta un poble de València i dos de Castelló
  • La macroplanta té una capacitat de 200 MWp/ 200 MWn de potència i la seua infraestructura d'evacuació afecta els termes de Xèrica, Altura i les Alcubles

Ecologistes en Acció del País Valencià ha presentat al·legacions a la macroplanta solar fotovoltaica «Valentia Edetanotum FV3» de 200 MWp de potència, dividida en 11 subconjunts a les Alcubles (València), ocupant 402 hectàrees i 5 subconjunts a Altura (Castelló), ocupant 75 hectàrees, i la seua infraestructura d'evacuació situada al final de Xèrica (Castelló), que enllaça els dos sectors.

L'evacuació final de l'energia generada es produeix a la subestació elèctrica de Xarxa Elèctrica d'Espanya situada a l'Eliana (València), amb una longitud total de 188 km de línia d'alta tensió (400 kV) que ve d'Ulls Negres (Terol), i recull l'energia de diverses plantes fotovoltaiques.

El document posa especial èmfasi en l'ocupació de terrenys protegits per diversos plans i figures d'ordenació del territori, com el PORN de la Serra Calderona, la zona humida del Rebalsador-El Prao, els Paisatges de Rellevància Regional o l'àrea de protecció paisatgística de diversos Béns etnològics de Rellevància Local.

Segons Ecologistes en Acció, «aquest nou projecte de macroplanta solar fotovoltaica a les Alcubles incompleix la majoria de plans d'ordenació del territori i àrees de protecció paisatgística, agrària, forestal, hidràulica o patrimonial, tenint un gran impacte negatiu sobre el territori rural i medi ambient».

Entre els incompliments al·legats, destaquen les incompatibilitats d'ocupació de terrenys de predomini forestal del Pla d'Ordenació de Recursos Naturals (PORN) de la Serra Calderona, els Paisatges de Rellevància Regional (PRR) 12 Serra Calderona i 14 Plans d'Alpont i Titaigües, i Sierra d'Andilla o de la zona humida protegida El Rebalsador-El Prao.

A nivell hidràulic, la planta incompleix l'ocupació de sòls amb el risc d'inundacions i d'interés per a la recàrrega d'aqüífers, a més de situar-se a menys de 50 m de llits fluvials.

Així mateix, seria incompatible amb el Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU) que està tramitant l'Ajuntament de les Alcubles des de 2021, perquè la superfície que es pretén ocupar són terrenys agrícoles de secà 1 i 2, que no contemplen un ús diferent de l'agrari. La planta fotovoltaica també ocuparia un terreny on l'Ajuntament i la Generalitat Valenciana han projectat un aeròdrom de suport per a combatre els incendis forestals.

Finalment, el projecte fotovoltaic també afecta diversos Béns de Rellevància Local, ocupant les àrees de protecció de menys de 500 m dels béns patrimonials de Mas de les Propietàries, el Vetisquero de la Vila, els molins de vent del Turó dels Molins o dels refugis antiaeris vinculats a l'aeròdrom republicà de La Balsilla.

Com a nota final, Ecologistes en Acció del País Valencià reivindica que el necessari desplegament de renovables no pot basar-se en una instal·lació massiva a zones rurals, concentrant-se a les comarques amb menys capacitat per a actuar i lluny dels grans llocs de consum.

Per això, l'organització aposta per un model de desplegament de renovables descentralitzat, distribuït i públic, que prioritze les comunitats energètiques locals com a propietàries de les centrals de captació, per a garantir la gestió i control popular de l'energia davant l'oligopoli de les grans multinacionals del sector.

Pujar