elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

María García rep el Premi Joan Francesc Mira per la seua investigació sobre les dones en el Carnestoltes d'Águilas

María García rep el Premi Joan Francesc Mira per la seua investigació sobre les dones en el Carnestoltes d'Águilas
    MÉS FOTOS
    María García rep el Premi Joan Francesc Mira per la seua investigació sobre les dones en el Carnestoltes d'Águilas - (foto 2)

    L’ETNO. Museu Valencià d'Etnologia i l’Associació Valenciana d'Antropologia (AVA) han atorgat el XIII Premi d'Investigació Joan Francesc Mira, que en esta edició ha premiat el treball No sin ellas. La situación de la mujer en el Carnaval de Águilas, Fiesta de Interés Turístico Internacional, de María García Pérez.

    El diputat de Cultura, Paco Teruel, ha apuntat que el Premi Joan Francesc Mira, de caràcter anual, “pretén contribuir a la investigació, l'estudi i la difusió de l'antropologia sociocultural en la Comunitat Valenciana, al mateix temps que servix per a promocionar a joves investigadors i estudiants que facen treballs de qualsevol temàtica amb una perspectiva antropològica”. En opinió de Teruel, “estos certàmens són necessaris per a detectar talent jove i incentivar el coneixement de l'ésser humà d'una forma didàctica, una qüestió que interessa especialment a l'àrea de Cultura de la Diputació”.

    A l'acte d’entrega van assistir el mateix Joan Francesc Mira, antropòleg i investigador que dona nom al premi i primer director de L’ETNO; l'actual director del museu de la Diputació de València, Joan Seguí; la presidenta d’AVA, Ángela Calero; Elena Mut, degana de la Facultat de Ciències Socials de la Universitat de València; i Sergio Livori, de l'Oficina de Caixa Popular.

    La presidenta d’AVA, Ángela Calero, va destacar “la consolidació d'un premi d'investigació antropològica, únic en l'estat espanyol, que arriba a la seua tretzena edició”. Per la seua part, Joan Seguí, director de L’ETNO, va destacar la labor del museu, “que impulsa la tasca investigadora en l'àmbit de l'antropologia i que es manifesta en este prestigiós reconeixement”.

    Perspectiva de gènere

    El treball premiat, La situación de la mujer en el Carnaval de Águilas, Fiesta de Interés Turístico Internacional, és una investigació de gran valor acadèmic en la qual s'analitza el paper de les dones en les festes populars a partir d'un treball de camp amb perspectiva de gènere -realitzat amb aportació d'entrevistes a les protagonistes- desenvolupat en el Carnestoltes d'Águilas, que contribuïx a ampliar el coneixement antropològic sobre els processos de desigualtat en l'àmbit de les festes i del patrimoni cultural immaterial.

    María García Pérez és graduada en Història de l'Art per la Universitat de Múrcia i Màster en Gestió Cultural per la Universitat de València i la Universitat Politècnica de València. El premi està dotat amb 2.000 euros i la publicació de l'obra en la col·lecció ‘Intercanvis’ de L’ETNO. Museu Valencià d’Etnologia.

    Pujar