elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La lluita contra la despoblació comença amb la qualitat de vida i el foment de l'economia

La lluita contra la despoblació comença amb la qualitat de vida i el foment de l'economia

    La II Edició del Programa Emprendeaventura València 2021 inicia una nova marxa cap a la promoció d'empreses en l'àmbit rural. És un programa d'entrenament amb el qual capaciten als empresaris en el procés de posada en marxa del seu projecte i en la millora de les tècniques de gestió empresarial, incidint en qüestions pròpies del llançament de l'empresa en l'àmbit local per a donar suport al territori rural i lluitar contra la despoblació.

    Aquest programa és una iniciativa del Centre Europeu d'Empreses Innovadores (CEEI) València i és finançat per l'Àrea de Desenvolupament Rural i Polítiques contra la Despoblació de la Diputació de València. A més de la col·laboració de Divalterra i els GAL de Túria-Calderona, Rurable, Som Rurals, Caroig-Xúquer i Gandia-Albufera.

    Emprendeaventura té un sistema organitzatiu a través de sessions dinàmiques i de treball que es desenvolupen en horari de matins, de 9.30 a 13.30 hores, i comença dilluns que ve 13 de setembre i s'estendrà fins al 14 d'octubre. També, en format online, els emprenedors disposen d'una plataforma col·laborativa i eines per a compartir coneixements, inquietuds i enriquir el seu projecte.

    Consta de dotze sessions de treball que són principalment formatives, de capacitació i de tutoria per a atendre les consultes i resoldre tots els dubtes dels projectes que participen. Emprendeaventura va dirigit a persones emprenedores amb una idea de negoci que volen posar-la en marxa i empreses de recent creació en els municipis rurals de la província de València. El cost d'aquest programa per als destinataris és totalment gratuït.

    Un altre programa de suport a Emprendeaventura és del Mentorización Rural que és el pas posterior, ja que els projectes ja s'han posat en marxa i és necessari un acompanyament tècnic en els seus inicis.

    El diputat de Desenvolupament Rural i Polítiques contra la Despoblació, Ramiro Rivera, explica en què consisteix el suport per part de la Diputació de València en els municipis rurals, el foment de l'emprenedoria en les àrees rurals i detalla el programa Emprendeaventura i les matèries relacionats amb aquest

    Cada vegada és més clar el suport de l'administració als municipis rurals. Quines són les principals línies de treball de la Diputació de València en aquest sentit?

    La Diputació de València està bolcada a millorar la qualitat de vida de la ciutadania de la província, amb especial recalcament en els municipis més xicotets. Prova de la voluntat de la corporació provincial de millorar aqueixa atenció a les localitats amb alt grau de ruralitat o risc de despoblació ha sigut la posada en marxa, en aquesta legislatura, d'una delegació específica de Desenvolupament Rural i Polítiques contra la despoblació.

    Les principals línies de treball en aquest sentit són, d'una banda, la participació en el Fons de Cooperació Municipal contra la despoblació, de la mà de la Generalitat Valenciana, en la qual la Diputació de València aporta en 2021 un total d'1.750.000 euros. Aquest import se suma al fons general de cooperació municipal, que aconsegueix els 75 milions d'euros en 2021, dels quals els municipis més xicotets també es beneficien amb una fórmula que pondera factors com la població o la superfície per a realitzar un repartiment equitatiu dels fons.

    Al costat dels fons de cooperació, cal destacar les ajudes per a la millora de les condicions de les escoles rurals, llançades per primera vegada en aquest exercici i que han tingut molt bona acceptació, a més del suport a l'emprenedoria rural, l'anàlisi de les necessitats de mobilitat rural, la col·laboració en el desenvolupament de territoris rurals intel·ligents de la mà de la plataforma Smart City Connecta València, o l'impuls a projectes singulars plantejats per agents que treballen en el dia al dia dels territoris, com és el cas dels Grups d'Acció Local i altres entitats de base associativa.

    La Diputació està apostant per l'emprenedoria al costat del CEEI València. Per què és important fomentar l'emprenedoria en les àrees rurals?

    El foment de l'emprenedoria en els municipis de menors dimensions, especialment en els situats en àrees rurals o en aquells més afectats pel repte demogràfic, suposa un element estratègic per al seu desenvolupament socioeconòmic, des de dos punts de vista: en primer lloc, la posada en marxa d'activitats econòmiques en zones rurals suposa una oportunitat de negoci per a la població dels seus municipis, contribuint d'aquesta manera a fixar població al territori i evitar l'emigració cap a les ciutats a la recerca d'oportunitats laborals, tendència iniciada fa dècades que posa en perill el futur dels municipis més xicotets.

    D'altra banda, l'existència d'empreses que oferisquen els seus productes i serveis en els municipis de menor població permet garantir la qualitat de vida necessària per a la població, reduint desplaçaments a altres localitats de major dimensió i servint d'al·licient perquè visitants i turistes puguen considerar les zones rurals com a destinació del seu temps d'oci.

    El CEEI València, gràcies als seus anys d'experiència en el foment de l'emprenedoria, és un aliat de gran importància per al desenvolupament de l'activitat empresarial en zones rurals. Amb les accions conjuntes impulsades per la Diputació se cerca generar sinergies amb el teixit emprenedor, les agències de desenvolupament local (ADL), els grups d'acció local (GAL), el servei UVemprèn de la Universitat de València i la resta d'agents de l'ecosistema emprenedor per a identificar, formar, impulsar i acompanyar iniciatives emprenedores en els municipis de menor població.

    Segur que hi ha casos de joves emprenedors que estan apostant pels seus territoris amb els seus projectes. A quins sectors solen vincular-se?

    En un mercat tan competitiu factors com la diferenciació o l'adequació a les necessitats exactes del públic objectiu són vitals per a la viabilitat dels projectes empresarials.

    En els entorns rurals destaquen, al costat d'activitats lligades a turisme rural i turisme actiu, les iniciatives vinculades a sectors relacionats amb la producció i transformació agroalimentària, aprofitant la proximitat a productes agrícoles de qualitat. Aquests projectes generen valor afegit mitjançant experiències com la producció ecològica o la transformació mitjançant tècniques artesanals i tradicionals, modernitzades per a obrir nous mercats. És el cas de productors de formatges, olis d'oliva, conserves o productes de cosmètica natural basats en plantes aromàtiques del nostre territori.

    Però al costat d'aquests projectes cal destacar altres centrats en la qualitat de vida de les persones en territoris rurals, que destaquen per la seua elevada mitjana d'edat i per tant, per les seues necessitats específiques en matèria de cures, o activitats d'envelliment actiu que es converteixen en iniciatives empresarials viables, en la línia de la tendència Rural Silver (economia platejada).

    Entre les accions desenvolupades de manera conjunta per la Diputació i el CEEI destaca Emprendeaventura. En què consisteix la iniciativa?

    Emprendeaventura Rural és una iniciativa de formació i entrenament per a persones amb una idea de negoci en àmbit rural, o empreses ja existents que vulguen donar un gir a la seua activitat obrint noves línies de negoci o reformulant el seu plantejament empresarial.

    La Diputació de València posa a la disposició dels participants en la iniciativa un itinerari formatiu impartit pels tècnics especialitzats del Centre Europeu d'Empreses Innovadores (CEEI) de València, gràcies a la col·laboració dels Grups d'Acció Local i les Agències de Desenvolupament Local del territori, que difonen la iniciativa i deriven potencials interessats a Emprendeaventura.

    Les sessions d'Emprendeaventura es realitzen en format online, a través de reunions dinàmiques i de treball que es desenvoluparan en horari matinal.

    Els seus continguts abasten qüestions com la definició del model de negoci i pla d'empresa, l'estratègia de màrqueting o tècniques de desenvolupament de projectes com el Design Thinking, a més d'introduir als participants en les potencialitats de les xarxes socials per a la seua empresa, o els aspectes a tenir en compte per a la fixació de preus dels productes i serveis. Les sessions es completen amb tutories grupals per a compartir coneixements, inquietuds i enriquir els projectes empresarials.

    Quines fites s'han aconseguit?

    Aquesta experiència ha comptat fins avui amb cinc edicions d'Emprendeaventura en els entorns rurals, en les quals han participat 73 emprenedors i empreses de recent creació que han pogut impulsar diversos projectes emprenedors en zones rurals de la província, cristal·litzant en la posada en marxa de negocis d'àmbits com la fabricació artesanal de licors, la producció de cosmètica natural o els serveis financers, al costat d'altres iniciatives agroalimentàries.

    En 2021 estan previstes tres edicions. La primera, celebrada al maig, va comptar amb 21 participants d'àmbits com l'enoturismo, l'apicultura, la fabricació de cervesa, la producció de cosmètica natural, la reparació de terminals de telefonia, les teràpies naturals, el turisme rural o l'educació ambiental, amb bona part de les ubicacions en comarques com La Regió muntanyenca o La Plana d'Utiel-Requena.

    La segona edició dóna principi el 13 de setembre i s'han interessat a participar prop de 50 projectes.

    Un altre programa de suport és el de Mentorización Rural. Quin és el seu objectiu?

    Mentre que el programa Emprendeaventura cerca identificar projectes emprenedors per a madurar-los i fomentar la seua posada en marxa, el programa de Mentoring Rural se centra en la següent fase, la dels projectes que ja han arrancat i necessiten acompanyament tècnic en els seus primers passos, moment crucial per a la seua futura supervivència.

    L'objectiu és comptar amb un complet servei d'assessorament sobre gestió empresarial per a resoldre dubtes que plantegen les empreses de recent creació, o aquelles que vulguen reorientar la seua activitat, ajudant-los a cercar finançament per als seus projectes o a realitzar els tràmits administratius pertinents.

    D'aquesta manera es promou la igualtat d'oportunitats perquè les empreses d'àmbits rurals puguen beneficiar-se de serveis que normalment s'ofereixen en ciutats de major dimensió.

    A qui va dirigit?

    El programa de Mentoring Rural de la Diputació de València i CEEI-València va dirigit a empreses situades en municipis rurals o en risc de despoblació, especialment a aquelles de recent creació o a les quals estiguen treballant en la seua reordenació per a millorar la seua gestió.

    Quines potencialitats ofereixen els municipis rurals a les persones que vulguen emprendre un projecte empresarial?

    Els municipis rurals ofereixen a les persones emprenedores la possibilitat, d'una banda, de beneficiar-se d'uns costos de lloguer o compra de locals normalment molt inferiors als que podrien trobar en localitats de major dimensió. D'altra banda, en funció del sector al qual es dediquen, la proximitat a la producció primària agrícola i ramadera o a recursos naturals, paisatgístics o forestals, contribueix a optimitzar la gestió del seu projecte.

    En el món rural hi ha projectes d'èxit que són referents d'excel·lència de l'emprenedoria, demostrant que una bona idea empresarial, amb l'adequada gestió, no ha de ser patrimoni exclusiu de les àrees urbanes.

    A tot això cal sumar la possibilitat d'optar per l'àmbit rural per a establir el seu projecte de vida personal i familiar amb un ritme molt diferent al de la vida en les grans ciutats.

    D'aquesta manera, els projectes emprenedors en zones menys poblades poden aconseguir un triple impacte positiu sobre el medi ambient, el desenvolupament econòmic sostenible del territori, i la millora de la qualitat de vida de la societat rural.

    Des de la Diputació de València es treballa al costat dels ajuntaments per a millorar el dia a dia dels municipis de menor grandària, justament amb l'objectiu de mantenir i promoure les seues potencialitats per a residents, visitants i, per descomptat, persones emprenedores.

    Pujar