elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'hostaleria valenciana reivindica el seu paper “fonamental” en els premis del retrobament

L'hostaleria valenciana reivindica el seu paper “fonamental” en els premis del retrobament
  • La gala, que es va desenvolupar sota el lema “junts som més forts”, va destacar la capacitat de resiliència i sacrifici del sector hostaler en els últims anys

L'Àgora de la Ciutat dels Arts i Ciencies de València va acollir la passada nit els Premis Hostaleria València 2022. Coincidint amb el 45é aniversari de la creació de l'organització empresarial i després de dos anys d'aturada per la pandèmia, es tornen a celebrar aquests premis que tenen com a objectiu reconéixer el treball i la trajectòria dels professionals, empreses i institucions que han contribuït a dignificar i millorar el sector hostaler de la província de València.

La gala del retrobament de l'hostaleria valenciana sota el lema “junts som més forts” va destacar la capacitat de resiliència i sacrifici del sector hostaler en els últims anys. Un sector que “és part de la nostra cultura i la nostra manera de viure”.

El president d'Hostaleria València, Manuel Espinar, va posar en valor el paper de la federació durant la pandèmia, per ser “llum per a molts hostalers i ens vam adonar més que mai de l'associacionisme i l'important que és estar units com un gremi”.

També va voler subratllar el paper dels clients “que van ser els que ens van salvar”. Ara, l'hostaleria s'enfronta a moments complicats “després de dos anys de pèrdues i un bon estiu afrontem una difícil conjuntura a causa de l'augment de costos i la devolució dels préstecs ICO”. Per això el president dels hostalers va reclamar “major flexibilitat per als ICO, ajudes per a renovar la maquinària de l'hostaleria, congelació dels tributs i el rebuig a la taxa turística”.

Manuel Espinar va posar l'accent que “la gastronomia i oci són elements clau perquè els turistes trien vindre a la nostra ciutat”.

Per part seua, José Luis Yzuel, president d'Hostaleria d'Espanya, va assenyalar el moment actual en el qual “de nou se'ns demana un esforç, amb una factura de la llum disparada i l'enfonsament dels marges”.

Per a Yzuel, “l'hostaleria està cicatritzant” després de la pandèmia, no obstant això “ha eixit i eixirà d'aquesta” encara que “estem en una situació delicada”. Finalment va assenyalar que “hem de fer les coses bé i l'hostaleria ressorgirà de les seues cendres”.

El secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, va destacar el paper de l'hostaleria valenciana com la "indústria de la felicitat", perquè sense ella "les ciutats es tornen més tedioses". També va accentuar les ganes del sector i la seua lluita "sou uns referents, un espai en el qual mirar-nos".

Premis Hostaleria València 2022

Trajectòria professional: Bergamonte.

Un emblema a la Pobla de Farnals, va començar la seua marxa fa més de 40 anys amb una terrassa, una caseta que era un self service i una altra caseta on van construir un forn de llenya, el complement per als esportistes que anaven a jugar al tennis o la piscina. D'ací es va evolucionar al restaurant que va basar la seua cuina en arrossos autòctons i la recuperació de receptes tradicionals. Hui disposen d'un complex format per 6 pistes de padel, 5 de tennis, salons de banquets, piscina, gimnàs, saunes, parc infantil i tres extenses terrasses on es realitzen esdeveniments a l'aire lliure. Els fundadors Pedro i Maria Teresa van aconseguir amb molt d'esforç consolidar tot l'espai que hui dirigeixen els seus dos fills que segueixen l'exemple dels seus pares de tractar i cuidar als clients amb aqueix afecte perquè se senten com a casa.

Emprenedor/a hostaler/a: Grup Gastroadictos.

Un grup d'amics des de la infància i amants de la gastronomia són els artífexs d'aquest grup que va començar amb el Bar Mistela en el barri de Benicalap. D'aquesta passió pel bon menjar naix Grup Gastroadictos, una passió que bolquen en cadascun dels seus projectes. Bars i restaurants en els quals, a més de viure aqueix amor que senten per la gastronomia i transmetre'l a les persones que ens visiten, tenen un objectiu clar: fer barri.

Disseny en hostaleria. The Fitzgerald.

Els seus restaurants es configuren com a espais canalles, creatius i estimulants, on cada zona conté alguna cosa per a recordar. Es caracteritzen per ser llocs amb bon rotllo on es respira una energia positiva, una festa de color i art urbà, vaques que volen, llums de neó creades a partir de la cal·ligrafia dels seus fundadors i on la il·luminació cobra especial protagonisme.

Periodisme i hostaleria. Paula Pons, directora de Guia Hedonista.

La seua passió pel bon menjar i el bon beure és una de les raons que li ha motivat a buscar i contar històries des de sempre. La seua signatura va lligada a històries autèntiques, a retratar problemes i les necessitats del sector sempre des d'una òptica veraç i a relatar-nos la gastronomia des de la part més emocional.

Programa audiovisual gastronòmic. Ximo Rovira, Programa L’arròs de Ximo.

Ximo Rovira és un professional referent de la televisió valenciana. Va iniciar la seua carrera en els anys 80 en ràdio i televisió. Presentador, comunicador, amb una llarga marxa professional, ha construït ofici des de la televisió. Amb el seu suport constant al món de la gastronomia i reconeixement als professionals hostalers des del seu espai L’Arròs de Ximo ha demostrat a més la seua vinculació i respecte per aquest sector.

Innovació i qualitat. Nest Style.

L'Hotel Nest Style és el primer projecte de “hotel boutique” del grup FeetUP, un grup que suma més de dues dècades dedicant-se a l'hostaleria. L'hotel compta també amb la declaració Eco Friendly pel seu compromís amb el reciclatge, la gestió de residus, reducció de plàstic, ús sostenible d'energia. Destaca pel seu estil innovador i decoració industrial amb habitacions molt icòniques amb diferents colors.

Empresa familiar hostalera. Camí Vell.

Antonio López va obrir les portes del restaurant Camí Vell a Alzira fa ara 37 anys, oferint entrepans i sàndwitxos que van anar convertint-se en referència. Els fills d'Antonio, Iván i Toni, van decidir estudiar cuina i després de finalitzar els seus estudis, van treballar en restaurants molt prestigiosos del nostre país. Després de la jubilació del seu pare tots dos dirigeixen el restaurant, Toni al capdavant de la sala i Iván en la cuina. Un lloc on admirar la decoració típica valenciana, i on la tradició i el futur es donen la mà.

Gastronomia sostenible. Casa Muntanya.

Fundada en 1836, és una empresa de caràcter familiar integrada en el barri del Canyamelar-Cabanyal. Molt conscienciats des de sempre amb els temes ambientals i socials s'ha convertit en la primera empresa espanyola a rebre el nou Certificat de Sostenibilitat Turística de l'INSTITUT DE QUALITAT TURÍSTICA (ICTE). Entre els seus objectius més importants se situa el turisme sostenible, que no passa únicament per respectar l'entorn natural, sinó que inclou la preservació i generació de riquesa local, a més del benestar laboral.

Fidelitat i suport al sector. Regidora de Turisme de Cullera, Debora Marí.

La Regidoria de Turisme de Cullera ha realitzat una labor de compromís seriós i real en favor de les empreses d'hostaleria de la localitat de Cullera, tant durant la pandèmia, com una vegada s'ha tornat a la nova normalitat, mitjançant la realització de diferents actuacions com: agilitzar les ampliacions de terrassa i la seua millora a cost zero, l'ampliació d'horari d'estiu en tota la ciutat i situar a Cullera com una destinació turística de primer ordre.

Esment especial al restaurant Casa Carmela pel seu Centenari.

Quatre generacions que han culminat cent anys extraordinaris. Des d'aquella barraca en els anys 20 del segle passat que servia de canviador per als banyistes, van anar evolucionant i hui la quarta generació capitanejada per Toni Novo manté la seua cuina centenària, el sabor fumat de les paelles a llenya de la besàvia i, en definitiva, el millor de la mar i de l'horta valencians amb un tracte familiar.

Esment especial a títol pòstum a Loles Salvador per la seua trajectòria i contribució a la gastronomia.

Loles Salvador va començar a cuinar en el bar del poliesportiu de Catarroja, en els anys 80 en els fogons de Dt. Cuina va aconseguir la primera estrela Michelin d'un restaurant de València. Loles Salvador, que va voler ser cuinera en enamorar-se de tots els productes que veia en el seu lloc del mercat. Va ser tota una referent i pionera per ser cuinera, dona i mare de família nombrosa en una època en la qual la dona tenia difícil obrir-se camí també com a empresària. Loles va morir l'any passat deixant un llegat en la història de la gastronomia valenciana.

Pujar