elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'EMTRE i la Capitalitat Mundial del Disseny presenten la campanya de conscienciació ‘On tirar’ per a fomentar la separació de residus

L'EMTRE i la Capitalitat Mundial del Disseny presenten la campanya  de conscienciació ‘On tirar’ per  a fomentar la separació de residus
  • L'entitat metropolitana anuncia les activitats d'Emtreduca, el Programa d'Educació Ambiental, per al curs 2022/2023

MÉS FOTOS
L'EMTRE i la Capitalitat Mundial del Disseny presenten la campanya  de conscienciació ‘On tirar’ per  a fomentar la separació de residus - (foto 2)
L'EMTRE i la Capitalitat Mundial del Disseny presenten la campanya  de conscienciació ‘On tirar’ per  a fomentar la separació de residus - (foto 3)
L'EMTRE i la Capitalitat Mundial del Disseny presenten la campanya  de conscienciació ‘On tirar’ per  a fomentar la separació de residus - (foto 4)
L'EMTRE i la Capitalitat Mundial del Disseny presenten la campanya  de conscienciació ‘On tirar’ per  a fomentar la separació de residus - (foto 5)
L'EMTRE i la Capitalitat Mundial del Disseny presenten la campanya  de conscienciació ‘On tirar’ per  a fomentar la separació de residus - (foto 6)
L'EMTRE i la Capitalitat Mundial del Disseny presenten la campanya  de conscienciació ‘On tirar’ per  a fomentar la separació de residus - (foto 7)

L'Entitat Metropolitana per al Tractament de Residus, en col·laboració amb la Capitalitat Mundial del Disseny, ha presentat hui la campanya de conscienciació per al foment de la separació en origen dels residus domèstics. La campanya, titulada ‘On tirar’, insistix en la necessitat de depositar els residus en el contenidor adequat, per a incentivar el seu reciclatge en el marc del model d'economia circular. En el mateix acte s'han presentat les activitats d'Emtreduca, el Programa d'Educació Ambiental de l'EMTRE per al curs 2022/2023.

‘Cada cosa en el seu lloc i un lloc per a cosa’ és el lema genèric de la campanya gràfica, creada per l'acreditada agència valenciana PalauGea, a partir de l'acord de col·laboració entre l'EMTRE i València Capital Mundial del Disseny 2022 (WDCV2022). A través de 10 cartells, on es representen els residus domèstics més habituals, es fa una crida a la ciutadania perquè recicle més i millor.

Els residus tenen una presentació molt realista i estan agrupats en diferents gammes cromàtiques, per a recordar d'una forma molt visual i senzilla quin és el lloc adequat on depositar-los. A més del foment de la separació en origen en els cinc clàssics contenidors (blau, groc, verd, gris i marró), la campanya recorda que les restes de petards i bengales han d'entregar-se a les botigues de pirotècnia; que la roba i el calçat tenen els seus propis contenidors i que els aparells elèctrics i electrònics han de depositar-se en els ecoparcs fixos o mòbils de la xarxa de l'entitat metropolitana.

En l'acte, celebrat a l'Àgora València de la plaça de l'Ajuntament, el president de l'EMTRE i vicealcalde de València, Sergi Campillo, ha ressaltat que "el disseny és una eina imprescindible per a aconseguir eixa transició necessària cap a un model de vida sostenible, on la reducció de residus és fonamental. Tenim una oportunitat per a repensar les relacions amb el nostre territori i que estes siguen més respectuoses, sostenibles i amables".

Marisa Gallén, presentadora de l'acte i presidenta de l'Associació València Capital del Disseny, ha assegurat que el disseny, en l'era post covid, "s'ha de centrar en la qualitat de vida i no en el consumisme. Hem de crear escenaris de futur, on els ciutadans col·laboren i participen davant l'emergència climàtica". La campanya es difondrà en les pròximes setmanes en les xarxes socials, en el mobiliari urbà i en altres suports publicitaris, així com en centres educatius i entitats de l'àrea metropolitana de València.

Víctor Palau, director creatiu de l'agència PalauGea, ha detallat el procés d'elaboració de la campanya, que va incloure la localització de residus en la xarxa d'ecoparcs de l'EMTRE. Palau ha assenyalat que "ha sigut una gran oportunitat per a aprendre, ja que hi ha una gran quantitat de residus que no sabem on van. En la nostra proposta creativa hem igualat tots els residus perquè la ciutadania entenga que són una cosa amable i aconseguir així que el concepte del disseny circular siga molt clar". "El disseny ha d'ajudar a crear nous productes, fets d'un sol material, reciclables i sense tant d'embalatge", ha destacat.

Inici del curs del Programa d'Educació Ambiental

En el mateix acte, el president de l'EMTRE ha presentat les activitats d'Emtreduca, el Programa d'Educació Ambiental de l'entitat per al curs 2022/2023. L'equip de huit educadors i educadores d'Emtreduca recorreran de nou este curs els 45 municipis de l'àrea Metropolitana de València, per a estendre la cultura de la sostenibilitat en la gestió de residus. Sergi Campillo ha volgut destacar que les activitats programades busquen anar més enllà de fomentar la simple reducció de residus, sinó que pretenen estendre "la cultura del residu, de repensar i ser conscients del nostre impacte en el medi ambient".

La proposta per a este curs del Programa d'Educació Ambiental de l'EMTRE compta amb huit activitats per als escolars i set activitats per a la ciutadania. D'entre les novetats per al programa escolar, destaquen un conte interactiu que explora el cicle de vida d'un residu, destinat al segon cicle d'educació infantil i dos tallers per a educació primària: un per a promoure les 5 R i un altre per a treballar el model d'economia circular. També s'oferiran visites d'educació ambiental per a grups escolars en qualsevol dels ecoparcs mòbils de l'àrea metropolitana de València.

Respecte al programa de ciutadania, destaquen les xarrades divulgatives sobre temes emergents d'interés col·lectiu per a la població en general i en públics més específics, com les comissions falleres. Estes xarrades tractaran sobre el consum responsable, l'economia circular o la salut ambiental.

Este nou curs d'Emtreduca arranca ja el pròxim 17 de setembre amb una visita organitzada per la Junta Municipal de Russafa de València a la planta de l'EMTRE a Quart de Poblet. El dia 26 de setembre, alumnat de Secundària de l'escola ‘San José y San Andrés’ de Massanassa visitaran la planta de tractament i valorització de residus de Los Hornillos a Quart de Poblet, on realitzaran un taller sobre el concepte de 'residu zero' i la matèria orgànica en l'hort escolar de les instal·lacions de l'EMTRE.

Com a mostra del programa d'activitats per al curs que ve, l'equip d'educadors i educadores d'Emtreduca han impartit en Àgora València, al llarg d'este dimecres, diversos tallers relacionats amb el reciclatge i el disseny circular. A partir d'un repte, els participants han demostrat quan saben sobre la correcta separació de residus, la importància dels biorresidus com a recursos útils i altres conceptes clau de sostenibilitat mediambiental.

Amb l'aliança amb València Capital Mundial del Disseny 2022, l'Entitat Metropolitana per al Tractament de Residus aposta d'esta manera pel disseny per a construir un model productiu més sostenible i vinculat a l'economia circular.

Pujar