elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'edifici de Montcada que amaga 31.000 ‘llibrets’ de festes populars

L'edifici de Montcada que amaga 31.000 ‘llibrets’ de festes populars
  • L'Arxiu de la Religiositat Popular conserva edicions des de 1665

L'Arxiu de Religiositat Popular de la diòcesi de València que està situat actualment en el Seminari Major “La Immaculada” de la localitat de Montcada ha aconseguit ja 31.008 exemplars de publicacions periòdiques anuals, llibres de festes patronals, Setmana Santa i Moros i Cristians.

L'arxiu va ser fundat en 1984 pel llavors arquebisbe de València, monsenyor Miguel Roca i està dirigit pel sacerdot Andrés de Sales Ferri que ha indicat que és “únic a Espanya perquè no consta que existisca un altre semblant que arreplega totes les festes religioses en cap altra diòcesi”.

De les publicacions que conserva l'arxiu la més antiga és una que data de 1665 i tracta el miracle de la Font Roja d'Alcoi. D'igual manera, comprèn, a més, un total de 13.500 llibres, anuaris, catàlegs i revistes especialitzades en art i història local que formen “un important centre documental i bibliogràfic”.


Aquests llibres han arribat a l'arxiu per diferents vies com a donacions particulars, peticions d'Andrés de Sales Ferri, adquisicions en subhastes o compres en altres arxius o col·leccions, ha explicat el director de l'arxiu.

Entre aquests documents destaca un exemplar de 1886 enquadernat en pell blanca i destinat a lliurar-se al papa León XIII. “És un llibre sobre la confraria de la Verge dels Desemparats i el vaig comprar a un sacerdot de Barcelona, Jordi Fort Gaudí, col·leccionista de tot el relacionat amb la Verge a Espanya”,ha afegit.

D'altra banda, l'altra sala de l'arxiu conté gravats, litografies i cromolitografías que són aquelles que ja incorporaven el color al paper. Així mateix, també inclou publicacions periòdiques, revistes i retallades de premsa sobre religiositat popular de periòdics.


A més, compta amb més de 600 gravats calcogràfics, dels quals un centenar procedeix d'una col·lecció familiar de mitjan segle XIX, adquirits gràcies a una donació realitzada en 2002 per María José Cervelló Burañes. Els gravats, la major part d'advocacions marianes i de Crist, estan datats entre els segles XVIII i XIX i són de temàtica valenciana, amb una carpeta especial dedicada a la Verge dels Desemparats, patrona de València.

La col·lecció compta, a més, amb una secció dedicada íntegrament a les estampes, amb multitud d'exemplars procedents en la seua majoria d'esdeveniments personals com a ordenacions sacerdotals, defuncions, celebracions de la primera comunió o batejos.

Pujar