elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'Ajuntament de Vilamarxant unifica la taxa pel tractament de residus a tot el terme municipal

L'Ajuntament de Vilamarxant unifica la taxa pel tractament de residus a tot el terme municipal
    MÉS FOTOS
    L'Ajuntament de Vilamarxant unifica la taxa pel tractament de residus a tot el terme municipal - (foto 2)
    L'Ajuntament de Vilamarxant unifica la taxa pel tractament de residus a tot el terme municipal - (foto 3)
    L'Ajuntament de Vilamarxant unifica la taxa pel tractament de residus a tot el terme municipal - (foto 4)

    En la reunió de l'Agenda 21 d'ahir, dijous 5 d'abril, es va anunciar que, a partir d'enguany, la taxa pel tractament de residus serà la mateixa per als habitants del nucli urbà i per als de l'extrarradi.

    Ho va explicar l'alcalde de Vilamarxant, Jesús Montesinos, qui va destacar que "fins ara, els veïns i veïnes de les zones de l'extrarradi amb parcel·les de més de 400 metres quadrats pagaven per 1,5 unitats, perquè se suposava que eren les àrees on es generava poda; mentre que al nucli urbà, este concepte computava per 1".

    Ara, esta diferència desapareix i s'unifica, de manera que tots els veïns i veïnes de Vilamarxant computaran com una unitat.

    Esta decisió s'ha pres per dues motivacions:

    En primer lloc, en estos moments la poda es recull i es tracta de forma separada, no com abans que es gestionava en companyia de la resta de residus i això suposava un sobrecost. Ara la gent està més conscienciada que la poda generada ha de dipositar-se a l'Ecoparc, separada o en els contenidors que hi ha distribuïts amb esta finalitat (marrons), amb la qual cosa, no necessita tractaments extra.

    D'altra banda, l'Ordenança de la Taxa de Residus Ambientals del Consorci València Interior marca que el cobrament de la taxa ha de fer-se sense establir eixa separació amb la poda; per això, l'equip de govern de l'Ajuntament de Vilamarxant ha pres la decisió pertinent, com la majoria dels municipis que formen part del Consorci, per complir amb esta ordenança que ve marcada des de l'entitat que tracta els residus de la zona.

    Com que la poda rep la mateixa gestió que la resta de residus i no suposa cap sobrecost en el servei prestat pel Consorci, el que es busca és que el cost pel tractament de residus es distribuïsca de manera equitativa entre el veïnat de la localitat, sense fer cap diferenciació.

    Cal recordar que la taxa per este tractament té un import fixe que es paga a tots els pobles per la gestió dels ecoparcs; i un percentatge variable que es calcula pel nombre de tones que es tracten de cada municipi, dividit entre el nombre de vivendes.

    Amb este canvi, els habitants de l'extrarradi veuran el seu rebut rebaixat en un 35% (quantitat estimada). Així, per a unes 3.300 vivendes del municipi esta quantitat passarà de de 137 a uns 106 euros; mentre que per als habitatges del nucli urbà hi haurà un lleuger increment, de 92 a eixos 106 euros (un 14%). Cal destacar que estes xifres són estimacions inicials que després es concretaran i es posaran en coneixement dels veïns i veïnes. Amb tot, en el casc urbà esta modificació "es veurà compensada per la rebaixa de la taxa del servei de recollida de fem d'un 14% de mitjana per a este 2018 a tot el municipi, aprovada en el passat Ple del mes de novembre de 2017", destacava l'alcalde, Jesús Montesinos.

    També es va informar sobre la intenció del consistori de fomentar la recollida selectiva a les urbanitzacions. "Per això es col·locaran bateries de contenidors per diferents residus: sòlids urbans, vidre, plàstic i cartó, a zones de trànsit veïnal, com ara els accessos a estos nuclis poblacionals o a les zones on es determine que són les més idònies i accessibles per als veïns i veïnes", relatava el responsable del departament de Servicis, Eliseo Sanz.

    Per la seua banda, la regidora de Participació Ciutadana, Amparo García, va destacar que està preparant-se una campanya informativa que consistirà en cartelleria als contenidors, tríptics informatius i altres mesures de difusió en les quals es recordarà els horaris permesos per dipositar el fem i de l'Ecoparc, així com els servicis especials d'arreplega de poda i de trastos vells. Esta iniciativa la durà a terme la empresa concessionària, en una prestació que estava inclosa dins del contracte.

    Cal recordar que, en tots els casos, el servici s'ha incrementat. La recollida de fem té lloc de dilluns a diumenge; la poda es recull cada dilluns als disseminats; i els mobles i trastos vells cada dimarts. Davant qualsevol incidència, cal avisar al telèfon 963 527 080.

    També és important recordar que la taxa pel tractament de residus baixa quan més es recicla. A mesura que els dipositem en els contenidors corresponents: de vidre, cartó i paper i envasos lleugers, o que els portem a l'Ecoparc, estos ja arriben separats a la planta de reciclatge que, per tant, no ha de gastar en la seua divisió i tractament.

    Codi de Bones Pràctiques Ambientals

    Relacionat amb el tema anterior, un altre punt de l'ordre del dia va ser la possible implantació d'un Codi de Bones pràctiques Ambientals dins de l'administració pública. Mentre es concreta este document, des del consistori ja s'han dut a terme algunes iniciatives. Entre elles, es va destacar que fa uns 5 anys es va rebre una subvenció per la millora de l'eficiència energètica, per canviar les il·luminacions o col·locar sensors, a més s'han revisat els contractes perquè la il·luminació funcione de la forma més eficient possible, actuació que ja ha produït importants estalvis.

    També s'han col·locat contenidors de recollida selectiva a les instal·lacions municipals i s'han ampliat els servicis que oferix l'administració electrònica de forma que, en estos moments, la majoria dels tràmits municipals, incloses les notificacions, poden gestionar-se a través de la Seu Electrònica, amb un important estalvi en paper i en temps.

    Pla General d'Ordenació Urbana

    Un altre tema tractat va ser la necessària elaboració d'un nou Pla General d'Ordenació Urbana. Segons explicava Jesús Montesinos, "en el seu moment es va fer una proposta, però estava basada en unes previsions de creixement desmesurades. Incloïa projectes com ara Monte Horquera Golf o la zona Metro Túria que són ja totalment inviables".

    Per això, continuava el primer edil, "caldrà fer una nova proposta amb tranquil·litat, consens i amb les idees clares sobre quin és el poble que volem".

    Un dels projectes urbanístics que tindrà molta repercussió en este pla serà la futura rotonda de la CV-50, per desviar i organitzar el trànsit des de Llíria i fins passar el Polígon Industrial. Per a la redacció del projecte d'esta obra, molt demandada, ja hi ha una empresa adjudicatària que s'ha posat en contacte amb els tècnics municipals.

    La infraestructura permetrà eliminar l'intens pas de vehicles i camions industrials que fan, de vegades, molt difícil el trànsit cap al polígon i, alhora, es millorarà la qualitat de vida dels veïns i veïnes de les àrees afectades.

    Bassa a Monte Horquera

    Per últim, es va parlar de l'actuació sobre la que va ser l'antiga bassa depuradora a Monte Horquera, que està situada molt a prop de l'actual estació de depuració.

    Actualment, esta bassa es troba tapada i no té cap entrada d'aigua. En ella només queden els fangs de l'època en què funcionava, amb la qual cosa l'acció sol·licitada ahir a l'Agenda 21 consistiria en destapar-la, traure els fangs i donar-los un tractament. Amb tot, l'alcalde Jesús Montesinos, explicava que "esta bassa no emet cap contaminant i també caldria escometre una modernització de l'actual planta de tractament."

    Pressupostos participatius

    Amparo García va indicar que dimecres que ve, dia 11 d'abril, s'iniciarà el primer tram dels pressupostos participatius per al 2019. Fins a l'1 de maig, qualsevol persona empadronada a Vilamarxant, a partir dels 16 anys, podrà presentar les propostes que crega més necessàries per al municipi a través de la plataforma http://participacio.vilamarxant.es/ (no estarà habilitada fins al mateix dimecres).

    Respecte als projectes triats pels veïns i veïnes en passades edicions, la prospecció arqueològica del castell està pendent d'una autorització de la Conselleria que arribarà en breu. Mentre que pel que fa al parc d'esplai caní, els tècnics municipals estan estudiant els terrenys més apropiats per ubicar-lo sense que provoque molèsties al veïnat. Recordem que la consignació econòmica d'este projecte es va aprovar, la setmana passada, en el Pressupost municipal de 2018.

    Pujar