elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'Agenda 21 planteja els projectes millor valorats per als Pressupostos Participatius d'enguany

L'Agenda 21 planteja els projectes millor valorats per als Pressupostos Participatius d'enguany
    MÉS FOTOS
    L'Agenda 21 planteja els projectes millor valorats per als Pressupostos Participatius d'enguany - (foto 2)
    L'Agenda 21 planteja els projectes millor valorats per als Pressupostos Participatius d'enguany - (foto 3)
    L'Agenda 21 planteja els projectes millor valorats per als Pressupostos Participatius d'enguany - (foto 4)
    L'Agenda 21 planteja els projectes millor valorats per als Pressupostos Participatius d'enguany - (foto 5)
    L'Agenda 21 planteja els projectes millor valorats per als Pressupostos Participatius d'enguany - (foto 6)
    L'Agenda 21 planteja els projectes millor valorats per als Pressupostos Participatius d'enguany - (foto 7)
    L'Agenda 21 planteja els projectes millor valorats per als Pressupostos Participatius d'enguany - (foto 8)
    L'Agenda 21 planteja els projectes millor valorats per als Pressupostos Participatius d'enguany - (foto 9)

    Ahir l'Agenda 21 de Vilamarxant va celebrar una sessió dedicada monogràficament als Pressupostos Participatius. En ella es van presentar les 21 propostes aportades enguany pels veïns i veïnes del municipi que van ser analitzades i avaluades per les persones assistents a la reunió.

    Les més votades ahir seran analitzades pels tècnics municipals i, si reben el seu vist i plau definitiu, formaran part del llistat que podrà ser votat pels veïns i veïnes de Vilamarxant del 21 de juny a l'1 de juliol de 2018 per triar la que rebrà la inversió de 60.000 euros del Pressupost municipal de 2019.

    Propostes presentades

    Les 21 propostes presentades van ser les següents:

    1. Carrers mal condicionats: fa referència a alguns treballs que cal completar quant a la instal·lació d'embornals als carrers Pobla de Vallbona, encreuament amb el carrer de Sant Blai; carrer de Quart de Poblet, encreuament amb el carrer Llibertat; i carrer Pobla de Vallbona, encreuament amb el carrer Llibertat. L'objectiu de la proposta és evitar els llacs d'aigua que dificulten el pas de vianants. Este projecte va rebre 3 vots de les persones assistents.
    2. Treballs a la plaça del Pilar: relatius a l'enllumenat, la millora de les tanques, la protecció de les porteries i fer la plaça més accessible. Va rebre 7 vots dels assistents a la reunió.
    3. Ubicació de contenidors: es va proposar formigonar el sòl de la ubicació d'alguns contenidors de l'extraradi, així com vorejar-los amb voreres de formigó per protegir-los i previndre incendis. La proposta va sumar 2 vots.
    4. Millora dels accessos als aparcaments: proposta perquè les llicències dels guals incloguen el contra-gual. A falta de la consulta pertinent amb els tècnics municipals per si afectara una Ordenança municipal, la proposta va comptar amb 3 vots favorables.
    5. Canviar els badens durs per altres deformables: del carrer "les Rodanes" i adjacents per minimitzar l'impacte en els vehicles. Va comptar amb 2 vots.
    6. Recuperació del refugi de la Guerra Civil a la Replaça: l'objectiu és recuperar un dels almenys 4 refugis construïts durant la Guerra Civil Espanyola al municipi per protegir la població de les possibles bombes llançades per l'aviació. La proposta consistix en alliberar un o els dos accessos al refugi soterrani i deixar l'escala practicable, a més de posar en valor l'espai (rotulació, il·luminació...) sense afectar l'activitat habitual de la Replaça. Esta proposta va rebre 10 vots de suport.
    7. Neteja del Barranc al seu pas pel municipi: caldria rebre el vist i plau de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer. Va rebre 5 vots a favor.
    8. Habilitació d'habitatges de titularitat municipal per a ús de famílies amb risc d'exclusió social: la regidora de Participació Ciutadana, Amparo García, va assenyalar que, ara per ara, el consistori no té cap vivenda, amb la qual cosa caldria avaluar amb les persones enteses si amb 60.000 euros seria possible adquirir vivendes i deixar-les per a este tipus d'ús. Esta proposta no va rebre cap vot.
    9. Construcció d'una pista d'atletisme: es tracta d'un suggeriment presentat en anteriors edicions dels pressupostos participatius i que, com en altres ocasions, va estar descartada per superar el pressupost destinat a esta finalitat (60.000 euros).
    10. Fer un lloc al poble on retre homenatge a les persones que van lluitar per la democràcia: amb 4 vots de suport.
    11. Construir un Parc municipal amb zones infantils, per animals, d'educació vial, d'esports, una plaça central, àrees de restauració i d'arbres i vegetació autòctona: la proposta va ser retirada perquè la despesa superaria la quantitat dels pressupostos participatius.
    12. Construir un accés per a ciclistes i vianants des del casc urbà i fins al Polígon Industrial d'Arxilagar del Rullo: es planteja fer un camí d'uns tres-cents metres de llarg per un metre i mig d'amplària. Va rebre 7 vots a favor.
    13. Millorar la higiene dels vestuaris de la Piscina municipal i fer-ne de nous per a xiquets: en general, els assistents van apel·lar a la responsabilitat dels usuaris i usuàries de les instal·lacions per solucionar el problema i es va recordar que el servici de neteja actua als vestuaris dues vegades al dia. La proposta no va rebre cap vot.
    14. Es van unificar dues propostes que feien referència a elaborar un itinerari o camí escolar segur: amb la senyalització d'eixos camins més accessibles i ràpids perquè els xiquets i xiquetes puguen arribar als centres sense perdre's, més mesures de seguretat als carrers d'accés (restringir el trànsit a l'entrada i eixida dels centres escolars), la implicació dels col·legis, dels agents municipals, dels comerços locals i fins i tot comptar amb Apps o voluntaris que s'encarreguen de vetlar per la seguretat dels menuts en el seu trajecte. Les dues propostes aunades van rebre 7 vots favorables.
    15. Posar més contenidors de reciclatge al costat dels tradicionals: per fomentar la separació de residus. La mesura va rebre 2 vots a favor.
    16. Augmentar el nombre d'altaveus per escoltar els bans: va rebre 2 vots.
    17. Establir una zona de barbacoa al Parc del Túria: pendent de l'avaluació de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer. Va rebre 2 vots.
    18. Realitzar una vorera des de l'entrada i fins a la raqueta partida per millorar els accessos a la urbanització de Monte Horquera: també va rebre 2 vots.
    19. Construcció d'un parc lúdic, amb zones d'esplai, petanca, de skate, d'educació vial, per a gent major, amb taules d'escacs i arbres amb fulles perennes que garantisquen l'ombra: no va rebre cap vot.
    20. Fer diferents obres al camí que creua el Barranc des del Molí Roser al "Colaor" o assenyalar els marges del camí: com a mesures per augmentar la seguretat en este espai. Va rebre 5 vots.
    21. Estudiar, junt a la prospecció arqueològica que està preparant-se a la plaça del Castell, de quina forma s'abastien d'aigua els seus habitants : també va rebre 5 vots.

    Propostes que passen a la fase de votació pública

    Les propostes més votades van ser:
    - Recuperació del refugi de la Guerra Civil a la Replaça (10 vots)
    - Camí / itinerari escolar segur (7 vots).
    - Millores a la plaça del Pilar (7 vots).
    - Accés per a ciclistes i vianants al polígon industrial (7 vots).
    - Neteja del Barranc al seu pas pel poble (5 vots).
    - Mesures per evitar accidents al camí que creua el Barranc des del Molí Roser (5 vots).
    - Història sobre l'abastiment d'aigua al Castell (5 vots).

    Ara, estes propostes hauran de ser avaluades i estudiades detingudament pels tècnics municipals i, en cas que alguna no tinguera la solvència necessària, s'inclouria en la fase de votació la o les següents més votades.

    Este procés de validació definitiva estarà en marxa fins al 15 de juny; mentre que les propostes estaran en fase d'informació pública per a la seua consulta del 16 al 20 de juny.

    La fase de votació ciutadana de les propostes que complisquen els requisits tindrà lloc del 21 de juny a l'1 de juliol.

    Cal recordar que el procés de votació està obert a tots els veïns i veïnes de Vilamarxant, a partir de 16 anys, i empadronats al municipi. El vot serà individual i intransferible. El tràmit podrà ser telemàtic en la mateixa web de Participació Ciutadana de l'Ajuntament de Vilamarxant o a les dependències municipals de forma presencial portant el DNI (de dilluns a divendres, de 9 a 14 h, dijous també de 16.30 a 19 h).

    Els resultats es publicaran el dia 5 de juliol a la pàgina web de l'Ajuntament de Vilamarxant i es traslladaran als diferents mitjans de comunicació d'àmbit local, comarcal i autonòmic.

    Suggeriments dels veïns i veïnes

    Des del públic es va suggerir que totes les propostes que siguen viables, passen o no a la fase de votació, reben atenció i siguen avaluades per l'equip de govern perquè totes suposen millores per a la població. La regidora de Participació Ciutadana, Amparo García, va assenyalar que "sempre són considerades les propostes presentades i algunes d'elles, en altres edicions dels Pressupostos Participatius, han sigut executades fora d'este procés perquè han sigut actuacions considerades com a necessàries per al municipi".

     

    Pujar