elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'actuació de Cortes de Pallás, exemple d'enginyeria civil en l'Escola de Camins de la Politècnica

L'actuació de Cortes de Pallás, exemple d'enginyeria civil en l'Escola de Camins de la Politècnica
    MÉS FOTOS
    L'actuació de Cortes de Pallás, exemple d'enginyeria civil en l'Escola de Camins de la Politècnica - (foto 2)

    L'actuació d'emergència realitzada per la Diputació de València de Cortes de Pallás, com a conseqüència de l'esfondrament del vessant del Queixal va ser ahir protagonista en la Setmana de l'Enginyeria Civil i el Medi Ambient (SICMA) que està celebrant aquests dies l'Escola Tècnica i Superior d'Enginyeria de Camins, Canals i Ports (ETSICCP) de la Universitat Politècnica de València.

    En una ponència presentada pel diputat de Carreteres i Infraestructures, Pablo Seguí, i impartida pel director de l'àrea, Javier Piedra, més d'un centenar d'alumnes van poder conèixer com es va desenvolupar una complexa obra d'enginyeria civil, que va incloure el sosteniment del vessant en la zona del despreniment, el desenrunament i reconstrucció de la plataforma de la carretera CV-428 i el camí de Otonel, i el sosteniment i protecció de la resta del vessant no afectat pel despreniment. Una actuació en tres fases que es va perllongar durant més de 8 mesos amb una inversió de 2,2 milions d'euros i que va permetre tornar a connectar amb la resta del món a una població, la de Cortes de Pallás, a la qual l'esfondrament havia deixat aïllada.

    La conferència, que havia despertat bastant expectació entre els estudiants i el personal docent de l'Escola de Camins, formava part de la participació de la Diputació de València en la SICMA 2017. Tal com va explicar als alumnes el diputat de Carreteres, la institució provincial ha volgut implicar-se en aquest esdeveniment "amb el doble objectiu de donar a conèixer a la ciutadania la labor que desenvolupem en l'administració i al temps col·laborar en la formació dels universitaris, mostrant-los casos reals i explicant-los com els coneixements que ara estan adquirint tenen després el seu trasllat en la pràctica professional".

    En aquest sentit, Pablo Seguí va expressar el seu compromís de desenvolupar una "col·laboració de futur" amb la ETSICCP, amb el director de la qual, Eugenio Pellicer, es va emplaçar a parlar i dissenyar accions conjuntes entre la institució i l'escola per al pròxim curs escolar.

    L'incident

    El 6 d'abril de 2015 es va produir un important lliscament de terres en el vessant nord de la mola de Corts que va deixar sepultada la CV-428, única via d'accés a Cortes de Pallars. La magnitud del succés va fer necessària la col·laboració de les diferents administracions i d'Iberdrola, propietària de la central hidroelèctrica, per a, sota la direcció de la Diputació de València, titular de la carretera, dur a terme els treballs que permeteren reobrir la carretera i així retornar la normalitat a la població. Un objectiu que va quedar finalment complit el 21 de desembre de 2015.

    Precisament aquest problema, el de l'aïllament, va ser el primer al que van haver de fer front els enginyers de la Diputació de València, tal com va posar de manifest el director de l'Àrea de Carreteres en la seua intervenció. Amb açò, Javier Piedra va voler posar l'accent als alumnes en la necessitat de "recordar sempre que davant qualsevol problema, l'aspecte personal és el primer al que ha d'atendre's, i més quan es tracta d'una administració pública, com és la Diputació de València". Per açò, va explicar, "abans d'afrontar de quina manera anàvem a donar resposta a l'ensulsiada en si, havíem de garantir que els veïns i veïnes de Cortes de Pallás pogueren seguir desplaçant-se als seus treballs i col·legis, realitzant les seues compres i acudir al metge, i per a açò era necessari crear un accés alternatiu".

    Pujar