26 de setembre de 2020 26/9/20

Gestalgar crearà la primera cooperativa femenina d'ajuda social a domicili amb el suport de la Diputació

Gestalgar crearà la primera cooperativa femenina d'ajuda social a domicili amb el suport de la Diputació - (foto 1)

  La Diputació de València col·labora amb l'Ajuntament de Gestalgar en un projecte que portarà a un grup d'11 dones d'aquest municipi de Los Serrans a crear la primera cooperativa d'ajuda social a domicili de la província. A més d'oferir l'assessorament de les Àrees de Benestar Social i Projectes Europeus, el president de la institució, Jorge Rodríguez, ha transmès l'interès de l'ens provincial “perquè aquest projecte que ajudarà a dones i majors a tenir una millor qualitat de vida es convertisca prompte en una realitat”.

  L'alcalde de Gestalgar, Raúl Pardos, ha situat l'origen del projecte en “la necessitat de formalitzar l'assistència que aquestes dones presten a les persones majors del poble i dignificar la seua labor, a més de retenir-les i assentar-les a Gestalgar amb una ocupació que els de estabilitat”.

  L'ajuntament es va inspirar en la Cooperativa de Serveis de Proximitat SERALBU d'Alburquerque, nascuda l'any 2008 amb quatre sòcies i que hui compta amb més de 30 cooperativistes. “Plantejarem el projecte a un grup de dones que ja prestaven aquests serveis a Gestalgar i, encara que al principi es van mostrar insegures, a poc a poc aconseguirem convèncer-les de la importància de seguir avant”, segons ha explicat Pardos. En aquests moments, la cooperativa està redactant els seus estatuts de constitució i ja compta amb 11 dones de 29 a 50 anys.

  Una de les contribucions de la Diputació de València al projecte és l'aprovació d'una subvenció de 3.000 euros per a cobrir les despeses de desplaçament fins a Extremadura de les treballadores que formaran la cooperativa. L'objectiu és que les dones puguen conèixer de primera mà el projecte d'Alburquerque per a compartir la seua experiència, a més d'organitzar una jornada de treball a Mèrida amb els tècnics de la Federació de Dones Rurals, per a rebre assessorament en la constitució i el desenvolupament d'estudis de mercat.

  Atenció, menjar i cures a domicili

  Entre els serveis que oferirà la cooperativa de Gestalgar, l'ajuntament destaca l'atenció personal, cures especials, la prestació de menjar en el domicili i menjador escolar, tasques domèstiques o d'atenció en la llar i serveis d'índole preventiu i d'ajuda en la vida social. Així mateix, les cooperativistes també es plantegen la prestació del servei de neteja viària i locals públics.

  El regidor de Gestió Ciutadana, Turisme i Sanitat, Ignacio Marzal, ha assenyalat que la cooperativa donarà servei a prop de 80 persones majors del municipi i als xiquets de les escoles infantils. A més, “el servei de menjar pot potenciar el sector de l'agroturismo en el municipi”, ha afegit.

  Formació i trobades-tallers

  D'altra banda, el regidor responsable d'impulsar aquest projecte ha destacat el treball que des de gener de 2016 està desenvolupant l'ajuntament amb les futures cooperativistes. “Hem organitzat trobades-tallers per a transmetre l'objectiu de la cooperativa i intentar solucionar els dubtes que moltes d'elles es plantejaven, a més d'oferir-los la formació i la titulació que les treballadores requereixen per a complir amb la legislació vigent”, segons ha indicat Marzal.

  Des de Gestalgar també s'ha sol·licitat al Servef l'acreditació docent per al desenvolupament del curs de “Atenció sociosanitària a persones en el domicili” i es preveu que l'adequació dels locals i l'adquisició de l'equip necessari es financen a través del Pla Provincial d'Obres i Serveis de la Diputació de València i de recursos propis de l'Ajuntament.

  Segons Ignacio Marzal, el consistori “facilitarà els locals on s'impartiran els cursos per a la posada en pràctica dels ensenyaments, entre ells un pis amb totes les estades i elements de qualsevol llar i també posarem el centre de salut a la seua disposició per als exercicis sanitaris”.

  Un projecte supramunicipal

  La cooperativa d'ajuda social a domicili de Gestalgar és un projecte que, segons l'alcalde de la localitat, “ha nascut amb esperit supramunicipal”. En aquest sentit, Raúl Pardos ha explicat que moltes d'aquestes dones “estan pensant a traure's el permís de conduir perquè els serveis de la cooperativa puguen arribar a altres localitats com Bugarra i Pedralba una vegada es consolide la fase de constitució”.

  L'equip que forma part del projecte té previst reunir-se al setembre amb membres de la Universitat de València per a “estudiar la possibilitat d'encarregar-los el monitoratge i el seguiment dels aspectes més tècnics de la cooperativa, i que contribuïsquen a l'assessorament de les dones en qüestions com el mercat de serveis i altres dubtes que vagen sorgint”.

  La Finestra de la Diputació de València

  La Finestra de la Diputació de ValènciaEntrar en el especial
  Pujar