elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Generalitat millorarà les connexions de part de l'Horta Sud amb la ciutat de València

La Generalitat millorarà les connexions de part de l'Horta Sud amb la ciutat de València
  • Una línia noctura connectarà les nits del cap de setmana amb València i altra anirà cap al Metro de València Sud

El cas de València i la seua àrea metropolitana és un dels més paradigmàtics quant a desconnexió entre si. Segons les últimes dades disponibles de l'INE (Institut Nacional d'Estadística), la ciutat de València i capital de la Comunitat Valenciana acumula un total de 798.000 habitants censats, encara que podrien ser alguns més a causa de l'afluència d'estudiants i altres col·lectius que residixen puntualment en la ciutat. Per la seua banda, l'àrea metropolitana, entesa esta com la suma de les poblacions de l'Horta Sud, Nord i Oest suma un total de 750.000 habitants aproximadament entre les tres comarques. Pràcticament dos Valències conviuen molt desconnectades, en funció de l'hora i del municipi en què ens trobem.

Un dels exemples que més dolen i que més malestar provoca és l'absència de transport públic nocturn. Ni tren, ni Metro, ni autobús donen servici més enllà de les 23h de la nit aproximadament. La xarxa de tren, una de les més utilitzades, no ha crescut en dècades i encara acumula línies sense electrificar com el cas de la qual es dirigix des del Cap i Casal cap a la comarca d'Utiel Requena i que dóna servici a ciutats com Aldaia. No obstant açò no tot són males notícies en la xarxa de tren, una vegada millorat en part el servici cap a Castelló i les seues parades en algunes localitats de l'Horta Nord, s'albira el final d'algunes antigues reivindicacions. Bé pot servir d'exemple el cas de la futura parada de tren d'Albal, que servirà als més de 15.000 veïns d'esta localitat i que comptarà amb un gran aparcament perquè gents d'altres municipis, com per exemple els de Beniparrell o Alcàsser, puguen deixar els seus cotxes als afores i dirigir-se cap a València. És una sort d'aparcament dissuasori similar als quals ja funcionen a Madrid per a evitar que els cotxes accedisquen fins a la ja de per si saturada i contaminada València.

Pel que fa a la xarxa de Metro que un dia va arribar a anunciar l'administració Camps, caldrà esperar. L'actual govern es troba en fase de revisió de l'ampliació de la xarxa de metro i tramvia. Cal recordar que es va arribar a plantejar la connexió del Centre Comercial Bonaire d'Aldaia amb un metro lleuger, la construcció d'una línia des d'Albal fins al sud de la ciutat de València (en paral·lel a la carretera CV-400) i la finalització de l'antiga línia 2 que donaria cobertura a Russafa, Peris i Valero, Oceanogràfic i Natzaret. Esta última línia sí que està previst que es reprenga pròximament, de les altres no hi ha, de moment, intenció alguna damunt de la taula.

Per a pal·liar el dèficit de connexions en transport públic que patixen València i la seua àrea metropolitana la Generalitat està duent a terme mesures alternatives. Algunes d'elles són el ja famós anell verd metropolità o la interconnexió de les vies ciclistes existents. La primera d'estes infraestructures consistix en una sort de traçats urbans i rurals que envolta la ciutat de València des de Pinedo fins a les costes de l'Horta Nord. En este cas ja hi ha alguns trams operatius que s'han convertit en vies ciclopeatonals que reduïxen el tràfic i eviten contaminació. També hi ha en marxa un projecte per a connectar els carrils bici de l'Horta Sud (en concret el de la CV-400) amb els de el barri de Sant Marcel·lí de València, en l'extrem sud de la capital. Amb esta obra s'aconseguiria donar eixida a les moltes persones que són usuàries del carril en la zona d'Alfafar, Benetússer, Massanassa, Catarroja o fins i tot Albal i que ara veuen com el llit del riu Turia els impedix arriben a València.

Autobusos

No obstant açò, la novetat que ha portat la Generalitat és l'anunci dels nous traçats de línies d'autobús que hauran d'oferir les empreses que vulguen prestar el servici. Una de les principals millores residix en l'autobús nocturn de la línia CV-108 que viatjarà des de Silla a València amb parades a Beniparrell, Albal, Catarroja, Massanassa, Alfafar i Benetússer. Esta era una vella reivindicació dels ajuntaments de la zona, que veien com durant la nit l'últim bus de l'EMT parava en el barri de Sant Jordi en el carrer divisori entre València i Alfafar en els últims metres de la ciutat. Ara eixe servici es prestarà durant les nits dels divendres i dels dissabtes des de les 23h a les 05h. No obstant açò, també ha provocat les crítiques d'Alcàsser i Picassent, dos municipis que malgrat ser impulsors d'un autobús que es va arribar a plantejar pagat pels ajuntaments, es veuen ara fóra del recorregut. La Mancomunitat de l'Horta Sud ja ha anunciat que els recolzarà en la seua petició de ser inclosos.

Així les coses, també s'intentarà suplir la falta de xarxa de metro en esta part de la comarca, ja que ara a l'Horta Sud només tenen parada Paiporta, Picanya i Torrent. Per a evitar que una persona no puga desplaçar-se en transport públic, des de Catarroja a la seua propera Paiporta, per exemple, es crea una línia d'autobús des d'Albal a la parada de metro de València Sud, amb parades en totes les localitats que es troben en el camí. D'esta manera, l'Horta Sud, especialment la seua part de subcomarca Horta-Albufera, deixa d'estar tan desconnectada de la veïna València. Ara, davant l'anunci de millores en esta part de la comarca, les queixes continuen en l'anell d'Aldaia-Alaquàs i Quart de Poblet-Xirivella, quatre grans ciutats que malgrat estar molt prop de València, manquen igualment de parades de metro o tramvia i que no veuran de moment satisfetes les seues reivindicacions.

Pujar