elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Fundació Horta Sud presenta una campanya que avalua l’aportació de les dones al teixit associatiu

La Fundació Horta Sud presenta una campanya que avalua l’aportació de les dones al teixit associatiu
  • La campanya constata que el moviment associatiu és paritari en càrrecs directius i tècnics, però que les dones assumeixen més voluntariat

MÉS FOTOS
La Fundació Horta Sud presenta una campanya que avalua l’aportació de les dones al teixit associatiu - (foto 2)
La Fundació Horta Sud presenta una campanya que avalua l’aportació de les dones al teixit associatiu - (foto 3)
La Fundació Horta Sud presenta una campanya que avalua l’aportació de les dones al teixit associatiu - (foto 4)

’Teixidores: dones al moviment associatiu’, és la primera campanya específica de promoció de l’associacionisme de dones de la Fundació Horta Sud. Amb les accions desenvolupades, el projecte tracta de visibilitzar i fer valdre allò que aporten les dones al moviment associatiu, així com implicar a les associacions en la lluita contra la desigualitat de gènere i promoure un model de relacions igualitàries.

Les dones són el 50% de la societat, i també el 50% del moviment associatiu. Així i tot, com en la resta d’àmbits, en moltes ocasions s’ha invisibilitzat la seua tasca associativa. D’aquesta premissa parteix el projecte ‘Teixidores: dones al moviment associatiu’, realitzat per la Fundació Horta Sud amb l’objectiu de visibilitzar i fer valdre allò que aporten les dones al teixit associatiu, implicar a les associacions com a elements fonamentals en la lluita contra les desigualtats i la violència de gènere, enfortir el co-apoderament del moviment associatiu femení i promoure el treball en xarxa.

La campanya, ha constat de tres accions que han permés abordar l’anàlisi des de diverses òptiques: un estudi d’avaluació de l’impacte del moviment associatiu amb perspectiva de gènere, un grup de discussió al voltant del passat, present i futur de l’associacionisme de dones i un vídeo promocional on es recullen les principals conclusions de la campanya.

Després d’analitzar la realitat de gairebé mil associacions en un període temporal de quatre anys, l’estudi ha constatat com el repartiment dels càrrecs directius i tècnics en les associacions és majoritàriament paritari. No obstant això, les dones s’associen lleugerament més que els homes (52%-48%) però, en canvi, assumeixen un percentatge major del voluntariat, realitzant elles gairebé sis de cada deu hores de voluntariat.

Igualment, el grup de discussió, format per dones de diverses edats i actives en diferents esferes del moviment associatiu, ha permés constatar, d’una banda, l’aportació històrica del moviment feminista a les lluites pels drets de les dones i la igualtat, i, d’altra banda, que les associacions de dones són punts de trobada i espais de desenvolupament identitari, que promouen un model de relacions alternatiu al patriarcat, i afavoreixen la vivència de experiències empoderadores basades en la seua funció afectiva, de suport mutu i de xarxa.

Per últim, el vídeo de la campanya, que serà presentat en els pròxims dies a través de les xarxes socials, ha comptat amb la participació d‘actrius de reconegut prestigi tant en l’àmbit autonòmic com nacional, com ara, María Almudéver, Merce Tienda, Pilar Almeria i Paula Llorens.

La campanya, pionera en l’avaluació del paper de la dona en el moviment associatiu valencià, i que ha comptat amb el suport de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives de la Generalitat, vol ser un punt d’inflexió en l’accionar de les associacions del territori en qüestió de gènere i està disponible en obert al web bit.ly/Teixidores.

Pujar