elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Fernandez Carballada y asociados, guanyadors del Concurs d'idees del nou Ajuntament de Foios

Fernandez Carballada y asociados, guanyadors del Concurs d'idees del nou Ajuntament de Foios
  • El jurat ha destacat que la proposta seleccionada combina modernitat i respecte al patrimoni i l'entorn de l'Ajuntament

MÉS FOTOS
Fernandez Carballada y asociados, guanyadors del Concurs d'idees del nou Ajuntament de Foios - (foto 2)
Fernandez Carballada y asociados, guanyadors del Concurs d'idees del nou Ajuntament de Foios - (foto 3)
Fernandez Carballada y asociados, guanyadors del Concurs d'idees del nou Ajuntament de Foios - (foto 4)

L'alcalde de Foios, Sergi Ruiz, ha presentat, aquest matí, el resultat del Concurs d'idees del que serà el nou edifici de l'Ajuntament de Foios. Com ha explicat Ruiz, "és la primera vegada que es duu a terme a l'Ajuntament un procés com aquest, que ha permés obrir la iniciativa municipal a equips de professionals perquè aporten també la seua visió".

El primer premi ha recaigut en la proposta de Fernández Carballada y Asociados, S.L.P., presentada sota el lema PA710. Una proposta que projecta el nou ajuntament com un espai sostenible, eficient energèticament i amb un pati interior que donarà llum i flexibilitat a l'espai. A més, se sumarà una tercera planta a l'ajuntament, tot mantenint les línies característiques de l'actual, amb la qual cosa es comptarà amb espais més amplis, que milloraran les condicions dels actuals serveis i departaments del consistori.

L'alcalde s'ha mostrat molt satisfet amb el resultat, ja que "es tracta d'un projecte que conté la modernitat d'una proposta nova, però mantenint l'equilibri entre el patrimoni, l'entorn urbà i la història de Foios".

En l'acte, que també ha comptat amb la participació de Lourdes Lacruz, arquitecta municipal, s'ha informat que el nou Ajuntament suposarà una inversió d'1,5 milions d'euros, 100.000 euros dels quals es destinaren ja en 2020 al concurs d'idees. Els pressuposts municipals del 2021 compten, a més, amb 491.000 euros provinents del SOM de la Diputació de València, que es destinaran a la primera fase del nou Ajuntament. Els pressuposts del 2022 hauran de contenir una partida d'1 milió d'euros per a l'execució de la resta.

Bona acollida entre els professionals

En octubre es va convocar el concurs d'idees amb una acollida molt positiva entre els professionals, ja que han estat 29 despatxos d'arquitectura els que s'han presentat. El jurat ha decidit donar un primer accèssit a la proposta de David Sanchis Llopis, presentada sota el Lema EA444, i un segon accèssit a la proposta de Castroferro Arquitectos S.C.P., presentada sota el Lema el100.

El premi per a la idea guanyadora són 6.050 euros, a més de l'adjudicació de la redacció del projecte (avantprojecte, projecte bàsic, i d'execució) que s'ha estimat en 81.070 euros. Els dos accèssits estan dotats amb 3.630 euros i 2.420 euros, respectivament.

El jurat ha estat compost per tècnics i professionals de l'àmbit de l'arquitectura, llevat de la presidència que l’ha ostentada l'alcaldia, sent els vocals: Lourdes Lacruz Tamarit, arquitecta municipal de l'Ajuntament de Foios; Carlos García Mateu, arquitecte tècnic municipal de l'Ajuntament de Foios; Dulce Sancho-Miñana Tobajas, arquitecta, inspectora de Patrimoni Cultural de la Generalitat Valenciana; Cristina Alonso Burgaz, arquitecta municipal de l'Ajuntament de Meliana; i Javier Pérez Igualada, arquitecte, director del Departament d'Urbanisme de la Universitat Politècnica de València. A més, ha estat secretària del concurs, María Amparo González Vallés, Tècnica d'Administració General de l'Ajuntament de Foios.

El jurat ha volgut destacar el nombre, diversitat i la qualitat general de les propostes. El concurs d'idees ha pretés la solució òptima per a la integració de la casa contigua adquirida en 2018 i l'actual ajuntament en un únic espai.

La idea guanyadora havia de procurar l'equilibri entre les necessitats municipals, que s'establien en les bases del concurs. A més, el nou conjunt havia de ser una síntesi entre la història, l'entorn patrimonial i les noves necessitats d'una administració moderna i al servei de la ciutadania.

Un projecte de llarg recorregut

El 15 d'octubre del 2018 es va adquirir l'immoble contigu per import de 170.000 euros pensant en l'ampliació, un edifici que ja va ser objectiu d'anteriors governs.

L'adquisició permetrà a l'Ajuntament seguir ubicat a la plaça del poble i albergarà els serveis actuals però en millors condicions: registre i atenció ciutadana, gestions tributàries, àrea d'Urbanisme, Alcaldia i espais de representació. A més d'oficines generals, també inclourà la Sala de Juntes, la Sala d'Actes i el Jutjat de Pau.

Les característiques de l'habitatge adquirit són idònies perquè disposa de més de 140 m² de superfície solar i té 9 metres de façana, que coincideixen plenament amb la profunditat de l'actual seu. Així, aquest immoble afegeix 300 m² de superfície útil en dues plantes i si s'optara per elevar una segona planta addicional al conjunt del bloc, s'agregarien 500 m².

Amb la compra s'obria una etapa de reflexió i anàlisi sobre l'avanç en la integració dels dos edificis i de les mancances de l'Ajuntament, al mateix que s'anunciava el concurs d'idees entre despatxos professionals, amb l'objectiu de desenvolupar el programa de necessitats.

"És l'aposta més important que ha fet l'Ajuntament de Foios en els últims anys, i estem molt contents de la gran acollida que ha tingut i, per descomptat, de la proposta guanyadora, ja que donarà al poble de Foios una casa consistorial a l'altura de les nostres necessitats", ha conclòs Ruiz.

Una vegada s'adjudique el contracte, l'equip de Fernández Carballada y asociados tindrà un termini de quatre mesos per a la redacció del projecte. S'espera licitar les obres a la fi d'enguany perquè comencen a principi de 2022, i la primera fase estiga executada en els mesos d'estiu d'eixe mateix any.

Pujar