elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Diputació de València promou un Pla de Desenvolupament per al Rincón de Ademuz basat en l'agroecologia

La Diputació de València promou un Pla de Desenvolupament per al Rincón de Ademuz basat en l'agroecologia
  • El document recull accions concretes, viables, pressupostades i calendaritzades propostes per les agències de desenvolupament local de la comarca

MÉS FOTOS
La Diputació de València promou un Pla de Desenvolupament per al Rincón de Ademuz basat en l'agroecologia - (foto 2)
La Diputació de València promou un Pla de Desenvolupament per al Rincón de Ademuz basat en l'agroecologia - (foto 3)

El diputat de Desenvolupament Rural i Polítiques contra la Despoblació de la Diputació de València, Ramiro Rivera, ha presentat en la seu de la mancomunitat del Rincón de Ademuz, a Casas Altas, el Pla de Desenvolupament Integral elaborat per a estimular l'economia d'esta comarca a través de línies d'acció basades en la realitat del territori.

En la trobada ha estat present el president de la Mancomunitat del Rincón de Ademuz i alcalde de Castielfabib, Eduardo Aguilar, al costat dels alcaldes d’Ademuz, Casas Altas, Casas Bajas, La Puebla de San Miguel, Torrebaja i Vallanca, a més de representants de diverses empreses i associacions de la comarca.

La proposta té com a objectiu principal la reactivació i dinamització del territori a partir de l'agroecologia, reorientant producció i comercialització, tant des del sector primari com el de la transformació i la distribució i serveis, a l'obtenció d'alt valor afegit i producte de qualitat.

Així, el document recull accions concretes, viables, pressupostades i calendaritzades propostes per les agències de desenvolupament local de la comarca, valorant plans estratègics i diagnòstics territorials realitzats en els últims anys a la zona, en el marc de projectes d'àmbit autonòmic com l'Estratègia Avant o AVALEM Territori, així com iniciatives més locals com l'Estratègia de Desenvolupament Local Participatiu (EDLP) del Grup d'Acció Local Túria-Calderona o el Pla Rincón Impulsa, específic del Rincón de Ademuz.

L'enfocament del document coincidix amb les prioritats identificades en les diverses línies d'actuació dels fons europeus per al pròxim període de programació, els quals marquen com a objectiu triplicar en 2030 l'actual el percentatge del nostre territori dedicat a l'agricultura ecològica.

Estos plans formen part de les accions d'impuls al desenvolupament rural afavorides per la Diputació de València, amb l'objectiu que siguen els propis actors públics i privats dels territoris més afectats pel repte demogràfic els que plantegen el desenvolupament d'accions de dinamització socioeconòmica amb una perspectiva supramunicipal.

Tres grans línies d'acció

El Pla de Desenvolupament Integral planteja tres grans blocs d'actuació, a desenvolupar en els pròxims 2 exercicis. D'una banda, aposta pel foment de la producció agroecològica, mitjançant assessorament a productors i emprenedors agroalimentaris, l'impuls de bancs de terres comarcals, el suport al relleu generacional i la incorporació de dones al col·lectiu professional, o la posada en valor de recursos forestals.

En un segon bloc d'actuacions es treballa la comercialització d'esta producció local, a través del desenvolupament d'una marca promocional i l'obertura de nous canals de distribució com els mercats de proximitat, el foment del consum local o la posada en valor de la gastronomia amb producte del territori.

Finalment s'aborda el vessant social, mitjançant un programa d'acompanyament a nous pobladors o el foment de l'arrelament al territori des d'edat escolar amb iniciatives com els horts familiars, la creació d'un banc de llavors de varietats autòctones o la sensibilització sobre els valors tradicionals del territori.

Partint d'esta base, el document s'enriquirà amb les aportacions d'institucions, empreses i col·lectius socials del Rincón de Ademuz, com a pas previ a l'aprovació del seu contingut definitiu pel ple de la Mancomunitat, per a poder d'esta manera recaptar el suport econòmic de la Diputació.

El diputat Ramiro Rivera ha destacat que “es tracta del primer territori de la província on es posa en marxa esta experiència, estant previstos la seua expansió en els pròxims exercicis a la resta de comarques afectades pel risc de despoblació”.

Pujar