elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Diputació de València aprova ajudes per a inclusió social i projectes de desenvolupament rural en les comarques

La Diputació de València aprova ajudes per a inclusió social i projectes de desenvolupament rural en les comarques
  • El ple de març dona llum verda a subvencions de caràcter social i mediambiental a diferents col·lectius de la província per un import global de 600.000 euros, que complementen les incloses en el pressupost

MÉS FOTOS
La Diputació de València aprova ajudes per a inclusió social i projectes de desenvolupament rural en les comarques - (foto 2)

El ple de març de la Diputació de València ha aprovat noves subvencions, principalment en l'àmbit de la inclusió social i el desenvolupament rural, que complementen les incloses en el Pressupost de 2024. En total, una mica més de 600.000 euros que arribaran, entre altres, a entitats com el Centre Europeu d'Empreses Innovadores de València (CEEI), l'Associació de Municipis Forestals de la Comunitat (Amufor), les fundacions Asindown i Mira’m, i les mancomunitats del Valle de Ayora-Cofrentes i Tierra del Vino.

Entre els projectes mediambientals i d'impuls econòmic a les zones d'interior, destaquen els projectes de mentoria rural i Emprén Aventura en els quals treballa CEEI, especialment en comarques i municipis en risc de despoblació. Quant a prevenció d'incendis, Amufor rebrà ajuda econòmica de la Diputació per a una iniciativa pilot de ramaderia extensiva i economia rural. En la mateixa línia es desenvolupa el projecte Rural Life de la Mancomunitat Tierra del Vino, que també posarà en marxa accions de formació en la comercialització de productes vitivinícoles.

El diputat de Medi Ambient, Avelino Mascarell, ha valorat este nou paquet d'ajudes al sector rural, ja que “reforcen la base de la nostra gestió en l'àrea, que abasta des de la prevenció d'incendis forestals fins a l'impuls d'iniciatives que incentiven l'economia d'estes zones, sense oblidar als emprenedors i els projectes que optimitzen els recursos agrícoles i ramaders, que són una part fonamental del nostre teixit productiu”.

En l'àmbit social, la Mancomunitat del Valle de Ayora-Cofrentes disposarà de crèdit per al finançament de serveis socials d'atenció primària en els set municipis de la comarca, cinc dels quals no arriben al miler d'habitants. L’ajuda, emmarcada en l'atenció social a municipis valencians de menys de 15.000 habitants, oferix “una resposta directa a necessitats bàsiques dels municipis i un paquet de recursos per a majors, infància, persones amb diversitat funcional o salut mental, sense perdre de vista la despoblació i els criteris d'equitat territorial”, explica la diputada de Benestar Social, Imma González.

Projectes socials

Entre les subvencions a entitats socials aprovades en el ple provincial de març, la Diputació de València amplia la seua col·laboració amb la Fundació Mira’m, dedicada al suport i acompanyament de persones amb autisme i les seues famílies, que compta en una àrea educativa centrada en la formació personal i acadèmica entre les etapes de la infància i la joventut.

En concret, la Diputació ajuda a impulsar el programa ‘LanzaTEA’, un projecte multidimensional que pretén servir de llançadora cap a la joventut i vida adulta de persones amb autisme a través de la formació. La fundació compta amb programes formatius de qualificació bàsica a Gandia, enfocat a les arts gràfiques, i a València, orientat a la pastisseria. La fundació compta també amb un col·legi específic a València.

Una altra de les aportacions destacades és la que es fa a Asindown, que duu a terme un sistema de seguiment de les persones adultes majors amb síndrome de Down amb programes de prevenció, manteniment i intervenció específic en el Centre de ‘Vida Adulta i envelliment Actiu’. Concretament, es realitzen avaluacions periòdiques en àrees afectades per l'envelliment per a identificar en quin moment es troba l'usuari, i és que la síndrome de Down comporta un envelliment prematur i un alt risc de demències, com l'Alzheimer, a partir dels 35 anys.

Pla Obert d’Inversions

La sessió de març ha inclòs també l'aprovació definitiva de les bases del Pla Obert, el major programa inversor de la Diputació amb 350 milions d'euros per als pròxims quatre anys. La vicepresidenta primera, Natàlia Enguix, ha agraït l'esforç i el treball de l'equip de Cooperació “per haver transformat en poc temps un pla tan ambiciós que busca l'eficiència, que les xifres es transformen en projectes i els municipis no hagen de retornar ni un sol euro a la Diputació”.

Enguix ha destacat “l'èxit de les profitoses jornades que hem realitzat a les comarques al costat del president Mompó i l'equip tècnic que encapçala Pedro Domingo, una ruta que ha ajudat a acostar la Diputació al territori i millorar la posada en marxa del pla”. La vicepresidenta ha insistit en les millores d'un programa que “no sols incrementa la dotació econòmica, sinó que s'ha aprovat sis mesos abans que l'anterior pla i ha flexibilitzat els terminis per a facilitar la seua execució”.

La responsable de Cooperació Municipal ha finalitzat la seua intervenció apuntant a Europa, i en concret a “les noves maneres d'afrontar les inversions i fer-les útils per a millorar les condicions de vida de les nostres veïnes i veïns”. En eixa línia treballa l'àrea que dirigix per a, a través del nou Pla Obert, convertir els municipis de la província en “espais més humans, sostenibles i igualitaris, centrant els recursos en iniciatives que aporten valor afegit”.

Pujar