elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Diputació de València ajuda a l'educació Infantil i Primària en municipis de menys de 1.500 habitants per a combatre la despoblació

La Diputació de València ajuda a l'educació Infantil i Primària en municipis de menys de 1.500 habitants per a combatre la despoblació
  • L'àrea de Desenvolupament Rural que dirigix Ramiro Rivera presenta als ajuntaments d'estes localitats el pla de subvencions de suport a l'educació rural per a complementar les ajudes de la Generalitat

  • El programa inclou quatre convocatòries per a transport escolar, educació de 0 a 3 anys, menjador i activitats extraescolars

La Diputació de València ha presentat el seu Pla d'Ajudes a l'Escola Rural 2021-22, un programa dirigit als ajuntaments de menys de 1.500 habitants amb la finalitat de reforçar econòmicament el transport escolar, el menjador, l'educació de 0 a 3 anys i les activitats extraescolars en els col·legis d'estos municipis. L'objectiu del pla, impulsat per l'àrea de Desenvolupament Rural que dirigix Ramiro Rivera, és combatre la despoblació en els xicotets municipis de la província oferint ajudes complementàries a les quals aporta la Generalitat.

La corporació provincial destinarà al voltant de 120.000 euros a les convocatòries que es publicaran en el BOP la setmana vinent, amb 15 dies de termini a partir de la data de publicació perquè els consistoris dels municipis de menys de 1.500 habitants sol·liciten les ajudes, amb la intenció de reforçar les polítiques actives contra la despoblació a l'interior de la província. El diputat de Desenvolupament Rural, Ramiro Rivera, ha explicat els detalls als responsables locals per videoconferència.

En este sentit, Rivera té clar que per a fer front al fantasma del despoblament “és important treballar des de la base, que és l'educació, i dotar als col·legis dels pobles més xicotets dels recursos necessaris per a mantindre les seues portes obertes i oferir les millors eines i serveis perquè les famílies continuen disposant de centres educatius pròxims i ben equipats”. “Això ho fem arribant allí on no arriba la Generalitat, en la línia de la col·laboració institucional que ens permet ser més eficaços i invertir de la millor manera els diners de les valencianes i valencians”, afig el responsable provincial.

Quatre modalitats

Les ajudes de la Diputació per a educació rural es classifiquen en quatre modalitats que, en tots els casos, completen les ajudes que puga concedir l'executiu autonòmic. En primer lloc, la línia de transport escolar té un referent a Benissuera, un xicotet municipi de La Vall d'Albaida que l'any passat ja va rebre una ajuda directa de la corporació per a finançar el transport escolar dels alumnes que es desplacen de pobles veïns, i poder mantindre així en funcionament el Col·legi Rural Agrupat (CRA). “Els excel·lents resultats de l’acció pilot han servit de model per a dissenyar i llançar esta línia específica”, apunta Rivera.

La línia d'ajuda s'orienta als municipis que necessiten transport per a portar als seus xiquets i xiquetes als aularis de col·legis rurals situats en altres poblacions, així com als consistoris que es plantegen cobrir les despeses de transport col·lectiu per a traslladar cada dia als seus menors a centres escolars d'altres pobles. “D'esta manera, ajudem al fet que les famílies no hagen de buscar el transport pel seu compte”, assenyala el diputat de Polítiques contra la Despoblació.

En segon lloc, les ajudes de la Diputació serviran per a contribuir a la sostenibilitat d'aularis d'Educació Infantil de 0 a 3 anys, i fins i tot a obrir nous aularis en municipis que no disposen d'ells. A més, permetran igualment contribuir a les despeses dels menjadors escolars, i també cobrir les despeses d'estos menjadors allí on la Generalitat no arriba o ho fa amb dificultat, amb freqüència pel fet que no hi ha obligació normativa a causa de la poca demanda.

Amb estes mesures es facilita la conciliació familiar i laboral a les famílies que ho necessiten. En este cas, l'ajuda contempla el foment de l'alimentació saludable i l'economia local, en incentivar el consum de proximitat i temporada, en línia amb les demandes de les famílies i els estàndards de la mateixa Generalitat.

Pujar