elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Diputació de València acorda estudiar de manera conjunta una moció en suport als agricultors valencians

La Diputació de València acorda estudiar de manera conjunta una moció en suport als agricultors valencians
  • Aquest dimarts s'ha celebrat el ple ordinari del mes de gener on s'han tractat diversos assumptes d'interès

La Diputació de València ha celebrat aquest dimarts la sessió ordinària del ple del mes de gener, que ha començat amb una menció especial en record a les víctimes mortals en l'incendi produït en una residència de gent gran de Moncada, que ja compta amb vuit víctimes mortals , i també la condemna de la institució als darrers crims de violència masclista a la Comunitat Valenciana i el record a la memòria de les víctimes.

Entre altres assumptes, el ple ha tractat diferents propostes que els grups polítics de la corporació han presentat i defensat a la sessió plenària d'avui.

El Grup Popular ha presentat una proposta per a l'estudi i l'anàlisi d'una plataforma pública de gestió digital per a l'activitat administrativa de la Diputació i Corporacions Locals, amb l'objectiu de millorar-ne la gestió i la relació amb els veïns. Amb aquesta iniciativa es pretén un ús més accessible de les noves tecnologies per accedir a diferents tràmits.

Durant el debat, els grups polítics s'han mostrat d'acord que és una “preocupació conjunta de la Diputació de València”, tal com ha declarat la diputada de Diputada d'Informàtica i Tecnologia, Mentxu Balaguer.

El punt següent, relatiu a una proposta del PP en suport de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat per la reforma de la Llei de protecció de la seguretat ciutadana, ha generat diverses opinions entre els grups plenaris.

D'una banda, Vox, ha indicat que aquesta reforma està promoguda "pels amics de les llambordes i els còctels molotov", i que a més "redueix la capacitat operativa dels cossos i forces de seguretat de l'Estat".

Des de Ciutadans han assenyalat que la Policia "no poden ser els presumptes culpables i és el que semblen, aquesta moció no s'hauria de discutir", a més ha indicat que "tenim un Govern feble que necessita el reforç dels extremistes".

El Grup Compromís ha recordat que la coneguda com a Llei Mordassa, “va ser aprovada únicament pel PP, sense el suport de cap partit”. El diputat ha subratllat que derogar aquesta llei es portava al programa electoral del PSOE, Podem o Esquerra Republicana”.

El PSOE ha insistit que “aquesta reforma el que fa és millorar la seguretat de la ciutadania, mitjançant protocols i guies que ofereix a les forces i cossos de seguretat unes certeses en aquestes actuacions, en cap cas prohibeixen l'ús de la força quan aquesta sigui estrictament necessari”.

El punt següent de l'ordre del dia recollia la moció de Compromís per condemnar la violència i els actes d'exaltació feixista.

En el debat, Vox ha assenyalat que “la violència no té cabuda a la societat espanyola”, però que consideraven que la proposta de Compromís estava “malintencionadament incomplet”, trobant a faltar “un text que condemni a violència sense matisos”.

Des del Partit Popular han indicat que “condemnem qualsevol acció violenta, vingui d'on vingui” i els han instat entre altres assumptes, presentar al ple “un pla provincial contra la violència”.

La següent proposta presentada el Grup Socialista de suport al sector agrari valencià, així com la de Compromís per la defensa de la citricultura valenciana davant la revisió del tractat de Sud-àfrica, s'ha decidit traslladar-les a una comissió per valorar fer una moció conjunta en suport al sector agrícola valencià. Tots els grups s'han mostrat d'acord que aquesta és una acció on han d'unir les seues forces.

D'altra banda, el PP, Ciutadans i Vox han portat a ple dues propostes per mostrar el seu rebuig a les paraules del ministre de Consum, Alberto Garzón, sobre la ramaderia espanyola i traslladar el seu suport a aquest sector.

La portaveu de Ciutadans (Cs) a la Diputació de València, Rocío Gil, ha criticat que “el govern de la Diputació avali el ministre Garzón enfront del sector ramader”. A més, en el debat, la diputada ha retreu al govern que “defensi una ramaderia idíl·lica que no existeix, ja que suposaria massa costos tant per als productors com per als consumidors”. Per a Gil, “la realitat és que les granges valencianes compleixen les normatives vigents i les carns que produeixen són de qualitat”.

En aquest sentit, la diputada ha insistit en "el suport de Cs a la ramaderia" i ha recordat que "la iniciativa de Cs també sol·licitava instar l'Executiu a aprovar, en el termini de tres mesos, un pla integral d'ajuts específic per al sector ramader”.

En la mateixa línia, s'han manifestat els altres dos partits polítics de l'oposició en aquest assumpte.

Finalment, des de l'equip de govern els han traslladat que tot aquest assumpte correspon a la manipulació d'unes paraules del ministre contra les macrogranges, no contra la ramaderia espanyola.

Pujar